Last news in Fakti

1 Май, 2017 08:00 7 787 3

Военният пилот, който свали самолета на съпругата си

  • втора световна война-
  • пилот-
  • самолет-
  • сащ-
  • свалил-
  • съпруга-
  • жена-
  • луис кърдес

Американец, свалил американски самолет през Втората световна война

Военният пилот, който свали самолета на съпругата си - 1

По време на Втората световна война един американски пилот успява да свали седем немски, един италиански, един японски и един... американски самолет. Точно така, няма грешка!

Луис Едуард Кърдес, роден през ноември 1919 година, учи инженерни науки в Индиана в разгара на войната. През 1942 година той се присъединява към въоръжените сили на Щатите. Напуска колежа, за да се обучава във военновъздушните сили.

Повишен е до ранг втори лейтенант и през месец март 1943 година е изпратен да се сражава в Европа. Включен е в редиците на 95-а ескадрила и още през първите седмици прави впечатление на изключителен пилот. Кърдес управлява „Локхийд“ П-38. Тежкият двумоторен изтребител му носи славата на легенда.

Въпреки че няма голям опит в бойните сражения в небето, американецът блести с изключителен ум и усет. На 29 април 1943 година военнослужещият получава и първата си мисия. Германия и Италия са установили контрол над Тунис, но им е трудно да запазят териториите под натиска на съюзниците. Бойната група на Кърдес е изпратена към полуостров Бон, намиращ се близо до европейска земя.

За изумление на мнозина още с първите си полети Луис Едуард Кърдес успява да свали три немски Месершмита Бф 109. По време на най-кървавата война в историята тези изтребители са основна сила на „Луфтвафе“. Германските военновъздушни сили използват машината по всички фронтове.

Дни по-късно близо до Вилачидро в Сардиния американският пилот успява да свали още два. Той обаче не е приключил, пише War History Online. На 24 юни над пристанищното градче Голфо Аранчи изтребител Макки С.202 Фолгоре на италианските сили попада под прицела му. Кърдес вече си е спечелил почетния кръст на авиаторите.

В края на месец август 95-а ескадрила е изпратена край град Салерно, когато плановете се объркват. Кърдес сваля още един Месершмит, когато негов боен другар попада под прицел. Опитвайки се да му помогне, той удря още един немски самолет, преди неговият собствен да бъде уцелен. Американският пилот успява да се спаси, но е взет в плен от силите на Оста в Италия.

След няколко месеца във вражески ръце Луис Едуард Кърдес и други US военнослужещи са спасени от съюзническите сили. Ескадрилата на пилота, свалил седем немски и един италиански самолет, е изпратена у дома. Там той е удостоен с отличието „Пурпурно сърце“ като знак на необикновена смелост и вярност при военна служба.

Кърдес обаче не спира дотук и иска да бъде дислоциран на тихоокеанската сцена. Този път пилотира изтребител П-51 „Мустанг“. Мисията му е да подпомогне наземните сили в сраженията с японската армия. На 7 февруари американският пилот лети на близо 50 километра от Тайван, когато сваля Мицубиши Ки-46. „Колекцията“ му е попълнена – немски, италиански и японски самолет.

Как обаче сваля и приятелски самолет? При сражения край Батаан, самолетът на един от бойните другари на Кърдес е ударен и пилотът катапултира във водата. Кръжейки над него, Кърдес вижда, че е оцелял. Докато лети в района в нощно време – за да насочи спасителните самолети към мястото на крушението – забелязва нещо необичайно. Военно-транспортен самолет Дъглас С-47 „Скайтрейн“ е със спуснати колела и се е насочил към писта на филипинска земя, контролирана от японците.

Кърдес е твърдо решен да разбере какво се случва и се насочва към самолета. Маркировката му е американска и не е ясно защо иска да се приземи в японска база. Опитва да осъществи радиоконтакт, но без успех. Той маневрира над транспортния самолет, но отново не получава отговор. Той смята, че екипажът не осъзнава в каква опасност е – ако кацне на японска писта и бъде взет в плен, може да бъде подложен на изтезания и в крайна сметка убит. Другият възможен вариант е самолетът да е попаднал в плен на японски пилоти.

Какво може да направи? Със своите оръдия стреля по един от двигателите на „Скайтрейн“-а. Той обаче продължава да лети към японците. След това следва огън и по другия двигател. Транспортният самолет в крайна сметка губи мощност и се отправя към океана.

Кърдес обаче е останал без гориво и трябва да се завърне в базата си. Едва на следващата сутрин разбира, че в крайна сметка самолетът е направил аварийно кацане във водата. Спасителната операция на американските въоръжени сили дава резултат и 12-те пасажери и екипаж (американски) са спасени. Сред пасажерите има и две медицински сестри. Няма пострадали. Любопитно е, че в крайна сметка Кърдес се жени за една от медицинските сестри, с които заживяват заедно след края на войната.

Пилотът и медицинската сестра са се запознали в нощта преди въпросната мисия. Накрая всички заживяват щастливо...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прост

    20 3 Отговор
    е това е американска мечта човече
  • 2 dracer

    19 23 Отговор
    И какво ни дреме за некакво амбицирано фанатично американче бре Денисчо.Много тъпа статия.
  • 3 Шубата

    17 16 Отговор
    Ми недей да го четеш ,като не ти е интесесно ,чакай си статията за топките на Валентина Терешкова -тя ще ти е много интересна,сигурен съм