20 Ноември, 2011 10:42 838 0

Гранати по партията на Асад

  • сирия-
  • асад-
  • гранати-
  • режим
Гранати по партията на Асад - 1
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Най-малко две гранати бяха запратени по партийната централа на управляващата партия в Сирия – Баат, предаде Би Би Си. Очевидци съобщават за дим, идващ от сградата, но няма разрушения. Това е първа подобна атака в столицата Дамаск от началото на съпротивата срещу режима на Башар Асад.
„Обстрелът” бе потвърден от координационния щаб на опозицията, което моментално бе разчетено като послание на режима.

Президентът Асад се закани да сломи съпротивата срещу себе си, въпреки широкия международен отклик на жертвите, до които се стига при кървавите сблъсъци между протестиращите и силите на реда.
Според Ройтерс атаката е дело на базираната в Турция т.нар. Сирийска свободна армия, съставена от напуснали редовната армия военнослужещи.

Би Би Си допълва, че не е изключено това да е провокация на хората на Асад, за да си осигурят още аргументи да арестуват „терористите”, които заплашват властта в Сирия. Все още атаката не е потвърдена официално.

Арабската Лига изключи Сирия и й даде краен срок да приеме план за мир, по силата на който трябва да има спиране на насилието и начало на преговори с опозицията. Франция пък призова Съветът за сигурност на ООН най-сетне да наложи санкции над режима, но Русия и Китай са против подобна мярка.

От началото на съпротивата в страната са загинали над 3500 души, показват данни на ООН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА