Last news in Fakti

25 Ноември, 2011 21:50 1 882 0

Триумвират спасява еврото и Италия

  • ангела меркел-
  • никола саркози-
  • марио монти-
  • евро-
  • италия

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел са заявили вчера в Страсбург на новия италиански премиер Марио Монти, че евентуален „срив на Италия би довел неизбежно до край на еврото", съобщи италианското правителство в комюнике.

Това би предизвикало спиране на процеса на европейска интеграция с непредвидими последици, изтъкнали Меркел и Саркози, потвърждавайки своята подкрепа за Италия.

От своя страна Монти е потвърдил целта на Италия да постигне бюджетно равновесие през 2013 година и е уверил, че Рим ще приеме бързо мерки за възобновяване на растежа на изпадналата в застой икономика.

На срещата в Страсбург Ангела Меркел не отстъпи по въпроса за по-голямо участие на Европейската централна банка (ЕЦБ) за овладяване на кризата.

Срещата в Страсбург може да формира „триумвират от водещите в ЕС икономики” за спасяване на еврото и Еврозоната, коментират финансови анализатори. Излъчването на ясни сигнали ще помогне на единната валута да възвърне загубените си позиции.

Еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен напълно отхвърли вероятността еврото да се срине, предаде ДПА.

Според него основите на италианската икономика са солидни, допълва АП.

Пазарите обаче останаха скептични.  Лихвите по италианските облигации отново достигнаха рекордни равнища заради зациклянето на кризата, отбелязва АФП. Рим  все пак успя да привлече 10 милиарда евро.

Доходността по 6-месечния дългови книжа скочи до 6,504 на сто спрямо 3,535% от 26 октомври.

Лихвата по 2-годишните облигации също се повиши силно, достигайки 7,814 процента спрямо 4,628 процента.

Тези равнища се оценяват като непоносими в дългосрочен план за страната, която е затънала в огромен дълг от 1,9 трилиона евро, който е  около 120 процента от БВП.

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's пък понижи с една степен оценката на Белгия до степен АА, изтъквайки опасността, че и без това силно задлъжнялото кралство ще трябва отново да се намеси, за да подкрепи финансовия си сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА