Last news in Fakti

7 Септември, 2017 09:27 929 0

Ново обвинение към Дилма Русеф

  • дилма русеф-
  • бразилия-
  • обвинения-
  • прокуратура-
  • президент-
  • възпрепятстване

Разследват престъпна организация в Бразилия

Ново обвинение към Дилма Русеф - 1
Снимка: БТА/ AP

Бразилската прокуратура повдигна ново обвинение на бившия президент на страната Дилма Русеф, която е направила опит да възпрепятства правосъдието, съобщи телевизионният канал „Глобо“.

Бившият държавен глава Инасио Лула да Силва също попада под ударите на закона. През 2008 година Дилма Русеф назначи своя предшественик за шеф на гражданската канцелария на президента.

Според нейните опоненти истинската цел на връщането на бившия президент във властта е била да се избегне провеждащото срещу него антикорупционно разследване.

Според главния прокурор в периода 2002 - 2016 г. бившите президенти, заедно с още шестима души, са създали престъпна организация, която е действала по време на президентските им мандати. Лула да Силва е бил начело на структурата. Тя е извършила серия от престъпления. Сред престъпленията са сформиране на картели, корупция и пране на пари, пише „Ройтерс“.

Това е първи случай, в който на Русеф може да бъде повдигнато обвинение за углавно престъпление. През август миналата година тя беше отстранена от поста заради укриване на бюджетния дефицит на страната и преразпределяне на средства без консултация с парламента.

Лула да Силва е обвинен по шест дела. Той бе признат за виновен за корупция и пране на пари. Въпреки корупционните скандали Лула да Силва се ползва с голяма популярност в южноамериканската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: