7 Януари, 2012 11:35 1 117 0

Скандал с фондацията на Карла Бруни

  • карла бруни-
  • спин-
  • фонд

Фондацията на първата дама на Франция Карла Бруни се оказа в епицентъра на скандал. Фондът е обвинен, че е изразходвал неправомерно 3,5 милиона долара за борба със СПИН. Самата Бруни е и посланик на ООН в борбата с опасната болест.

В статия, озаглавена "Анкета относно филантропката Карла Бруни-Саркози" френският седмичник "Мариана" твърди, че "незачитайки нормалните процедури" Фондът е изплатил 3,5 милиона долара "за филантропски дейности на Карла Бруни-Саркози и на няколко агенции на един от нейните близки приятели".

Световният фонд за борба срещу СПИН определи като “неточна и заблуждаваща" статия на френския седмичник "Мариана”. 2,8 милиона долара (2,17 милиона евро) са отделени от бюджета за финансиране на кампания, водена през 2010 г. от фонда с подкрепата на г-жа Карла Бруни-Саркози за запознаване на обществеността с проблема за предаването на ХИВ от майката на детето, обясняват от организацията.

При сключването на договори с няколко сдружения за успешното реализиране на кампанията бяха спазени много строгите правила и процедури на фонда, уверява организацията, като подчертава, че не е изплатила и цент на фондацията на Карла Бруни-Саркози.

Фондът изразява съжаление за поместването на подобен род статии. Те принизяват положителната роля, която Карла Бруни Саркози играе като посланик на дейностите на Световния фонд, от които зависи животът на много хора, се посочва в отговорът.

От пресслужбата на френския президент Никола Саркози все още не са коментирали скандалните информации.

Агенциите отбелязват, че въпреки успехите си, създаденият през 2002 година фонд е бил замесен и в други скандали, които са навредили на репутацията му.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА