17 Февруари, 2018 22:29 10 711 8

Полицаи изнасилват законно в 34 американски щата

  • полицейски служители-
  • сащ-
  • изнасилвания

Анна твърди, че са я накарали да се съблече и са я изнасилили

Трябва ли на полицейски служители да им се разминава за това, че са имали сексуален контакт със задържани? Би трябвало да си кажем "естествено, че не".

Полицаите имат значки, оръжия и, поне предполагаемо, законът е на тяхна страна. Задържаните може да имат неотменими права, но тъй като са задържани против волята им, често се чувстват безсилни и тревожни. При тези обстоятелства няма начин да се разграничи съгласието от принудата, пише Buzzfeed.

За затворниците, пробационните служители и други професии с вграден дисбаланс на властта са въведени национални забрани за сексуални контакти между длъжностни лица и техните "клиенти". Това обаче не важи за полицейските служители.

В тези 35-е щата, отбелязани на картата, ченгета са хванати да правят секс със задържаните и могат да претендират, че са получили съгласие. Често съдилищата се съгласяват. Картата е вдъхновена от историята на Анна Чамерс.

Една септемврийска вечер миналата година двама цивилни детективи от Ню Йоркската полиция хващат Анна и още двама да пушат трева. Момчетата пуснали, а на Анна сложили белезници и я вкарали в задната част на полицейския микробус.

Тя твърди, че са я накарали да се съблече и са я изнасилили. ДНК-то, взето от Анна, съвпада с това на двамата детективи, те напускат полицията заради обвинението в изнасилване.

Въпреки веществените доказателства за сексуален контакт те не са осъдени. Оказва се, че няма федерална разпоредба срещу полицейските служители, които правят секс с лица, задържани от тях, нито в Ню Йорк има такъв закон. Имайки предвид доказателствата, това е очевиден пропуск.

Докладите на Института "Като" показват, че сексуалното насилие е вторият най-докладван вид полицейско нарушение в САЩ след прекомерно използване на сила. През 2015 г. след едногодишно разследване Асошиейтед прес разкри, че през шестгодишния период от 2009 до 2014 г. около 550 полицейски служители са загубили значките си за изнасилване, содомия и други видове сексуално насилие; още 440 за притежание на детска порнография и други сексуални престъпления.

Този брой "безспорно е занижен, тъй като представлява само онези служители, чиито лицензи за работа в правоохранителните органи са били отменени", пише АП.

Жертвите включват шофьори, ученици, жени в правна неприятност, полицаи и затворници. Около една трета от десертификациите са резултат от инциденти с непълнолетни. Статията от АП цитира доклад на Международната асоциация на полицейските началници от 2011 г., в който се посочва, че самата работа създава възможност за сексуално престъпление от страна на полицейски служители, като се има предвид тяхната сила, независимост и взаимодействие с хора, считани за по-малко надеждни. Те са защитени и чрез лоялността, която принуждава офицерите да се пазят един друг от обвиненията.

След като признаха вратичката в закона и нейните вредни последици, редица държави предприеха стъпки за нейното затваряне - макар и съвсем наскоро в някои случаи: Орегон през 2005 г., Аляска през 2013 г. и Аризона през 2015 г. Другите 13 са Вашингтон, Калифорния, Аризона, Юта, Хавай, Северна Дакота, Индиана, Охайо, Кънектикът, Ню Джърси, Северна Каролина, Джорджия и Флорида.

В останалите 34 щата, включително столицата, полицейски служители могат да твърдят, че са били "съблазнени", за да правят секс със задържаните безнаказано. Не е малко вероятно обвиняемите по делото "Анна Чамърс" да използват тази линия на защита, когато делото върви в съда през следващите няколко месеца.

В предишни случаи тази стратегия е работила: от 2006 г. насам най-малко 26 служители са били оправдани въз основа на "защитата на съгласието". Същевременно делото "Анна Чамърс" стимулира промяната.

Без съмнение, това е свързано и с огорчението и откровенията след случая "Уайнстийн". Хаштаг #policetoo започна да се разпространява. На национално равнище повече от 20 полицейски служители са подали оставка или са били уволнени поради предполагаеми сексуални нарушения.

Съветник от Ню Йорк предлага законопроект, според който секса между полицай и задържан в Ню Йорк да стане незаконен. Нищо обаче не променя факта, че защитата рови за мръсотия в миналото на Анна и най-вероятно ще призове за кръстосано разглеждане в съответствие с настоящите показания на обвинените детективи, че секса е бил по взаимно съгласие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    8 29 Отговор
    Копират ви вас от руските тайни служби, ние българските не действаме точно по този начин:)

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аааа

    37 2 Отговор
    Нека Хелзинския комитет се самосезира !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хомофоб

    32 4 Отговор
    А тук полицай не може да забие шамар на циганин.
    Това ако не е двоен стандарт здраве му кажи.
  • 6 Север о запад

    23 1 Отговор
    Е па вие не знаете ли, че полицаите са най-големите престъпници прикрити от закона?
  • 7 Джентълменът русофил

    8 0 Отговор
    Сами преценете за какъв морален упадък сред западното общество иде реч.
  • 8 Патриот

    2 0 Отговор
    Щом демокрацията изисква какво значение тук има волята на изнасилвания/ната?