Last news in Fakti

27 Януари, 2012 12:40 768 1

Руската ЦИК отряза мераклия за президент

  • русия-
  • григорий явлински-
  • путин-
  • избори
Руската ЦИК отряза мераклия за президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската ЦИК отряза либерала-опозиционер Григорий Явлински от участие в президентските избори през март. Така икономистът няма да конкурира фаворита за следващ държавен глава – настоящия премиер Владимир Путин.

Изборните власти се аргументираха с нередности в около четвърт от подписите, които са събрани за издигане на кандидатурата на Явлински, предаде Би Би Си.

Изискването на руския закон е, че независимите кандидати и номинираните от партии извън парламента трябва да съберат 2 млн. подписи, за да се явят на вота. Избирателно се проверяват 400 000 от тях. Ако над 5% от подписите са невалидни, участието в изборите се отказва.

Важното гласуване е насрочено за 4 март. Съмнения в честността на вота изкараха хиляди руснаци на протест в края на миналата година. Те поискаха Путин да се откаже от политиката.

Милиардерът Михаил Прохоров, който успя да се кандидатира, определи дисквалификацията на  Явлински като „удар по законността на изборите“.

Явлински е основател на Руската обединена демократическа партия „Яблоко“ и неин председател до 2008 година. Той е участвал в президентските избори заедно с Борис Елцин.

59-годишният либерал не е стичан за силен опонент на Путин. Социологическите проучвания му отреждат около 5% обществена подкрепа. Той настоява, че всички подписи, дадени в негова подкрепа, са автентични.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    той може да счита каквото си иска, експертиза вече установи, че 25,5% от подписите са фалшифицирани