Last news in Fakti

3 Април, 2018 19:52 22 312 29

Сръбската армия ще прегази албанските войски в Косово

  • сърбия-
  • армия-
  • косово

Мнението е на военни експерти

Сръбската армия ще прегази албанските войски в Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Ако спецчастите и Косовските сили за сигурност се опитат да установят пълен контрол над северната част на страната, сръбската армия ще бъде в състояние без никакви проблеми да отговори на нападението и да постави провинцията (бившата Косово и Метохия) под пълен контрол.

Това твърдят експерти по отбраната и сигурността, цитирани от белградското електронно издание Srbija Danas, цитирано от „Блиц“. Според тях албанските войски в Косово, около 6000 – няма да окажат съществена подкрепа на косоварите, тъй като самата албанска армия е технически по-слаба и по-зле обучена от тази на Сърбия.

Съответните данни са публикувани на итнернет сайта globalfirepower.com, който сравнява военните способности на отделните страни. По отношение на Сърбия и Албания се отчита, че военните на Белград разполагат с повече войници, повече самолети, повече танкове и повече хеликоптери.

Единственият проблем за Сърбия, добавят военни експерти, би било присъединяването на НАТО към евентуален въоръжен конфликт, тъй като Албания е член на Алианса. Според бившия подполковник от някогашното югославско контраразузнаване (КОС) Любан Каран в случай на въоръжено нападение на косовските сили в северната част на страната ще бъде предизвикан ограничен отговор на сръбската армия.

„Дори такава реакция може напълно да неутрализира атаката и да изхвърли противниците от тази област, независимо от факта, че те със сигурност ще бъдат подпомагани от Албания. Нашата армия има достатъчно огнева мощ и маневреност, за да го направи. Само ако НАТО, член на което е Албания, се включи пряко в конфликта, ще трябва да се използва цялата сръбска армия“, коментира Каран.

Експертът по сигурността Милан Петрич смята, че косовските спецчасти са полицейска институция с малък опит. „Както видяхме от последните събития в Косово, те са аматьори“, изрази увереност Петрич, като допълни, че членовете на спецчастите на най- младата държава на Балканите са се придвижвали с „цивилен“ автомобил, който не е бил достатъчно обезпечен. „От друга страна, имате сръбска полиция и военни служби, които за съжаление имат твърде много опит“, заключи експертът. T


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivan4o

    31 24 Отговор
    те скоро и турците ще помогнат на сърбите да покажат кой води хорото! до вчера ко се случваше забравиха, вече и велики станаха

    Коментиран от #6

  • 2 Северозапада

    33 8 Отговор
    Айдеееееееее почва се, само да не прескочат насам. Мечката у съседа. В румъния ли да бегаме???

    Коментиран от #10

  • 3 Антон

    68 18 Отговор
    Само дано не се заформи новия конфликт в тази чадт на балканите.
    Както виждате украйната вече не е интересна. Преди всяка вечер имаше медийна пропганда в защита на фашагите.
    Конфликта в Сирия е пред затихване. Русия а сега и Ердоган навряха всички краварски инструктури в миша дупка, а терористите се изтеглят доброволно от техни територии.
    Обаче все по често се говори за велика албания, военните на Сърбия, провокациите на косово, спора за името на македония
    Изявленията на Русия че техни самолети след 2 часа могат да бъдат на сръбска територия.
    Дано греша но ми се струва че тук се заформя следващата гореща точка.
  • 4 OMG WTF

    65 19 Отговор
    Русия няма да изостави сърбите!

    Коментиран от #23

  • 5 iQ-5

    105 7 Отговор
    Албанци,шиптери, косовари са най-голямата паплач в цяла Европа

    Коментиран от #14, #28

  • 6 тъпи фесове

    53 23 Отговор

    До коментар #1 от "ivan4o":

    Турците нищо не могат да покажат на сърбите.Видяхме как 2 месеца не можаха да се оправят с шепа партизани на 30 километра от границата си.Само Путин ще им скръцне със зъби и ще се напръцкат фесчетата.

    Коментиран от #7

  • 7 ivan4o

    22 11 Отговор

    До коментар #6 от "тъпи фесове":

    ти май не четеш ко съм писал мой.! прочети пак!

    Коментиран от #11

  • 8 нормален

    60 5 Отговор
    Сащ много се нуждаят от ТСВ, ама ако може Русия да е виновна. Пък и ако може, сащ да не участват, а само да продават оръжие на всички "заинтересовани" страни и бодро да призовават за "сдържаност".
  • 9 JPower

    25 10 Отговор
    От началото на годината,чета само за войни. После някой от Парламентът да не е изненадан, КАТ БОКО тиквата,"" зимата пак ни изненада""....Ся кво става, ЕРДОГРУХ се скара с всички, Русия няма да му помогне ако го закъса, въпреки ""обезщетенията"" .. ЕРДОГРУХ се скара якооооо с евреите,явно не помни или незнае,че ако не бяха те. Османска империя ЙОК. ЕВРЕИТЕ ДАВАХА НА СЕЛДЖУЦИТЕ ПАРИ,С КОИТО НАЕМАХА НАЕМНИЦИ ЗА НАПАДЕНИЕТО НА ВИЗАНТИЯ,а ОТ ТАМ НА БЪЛГАРИЯ И т.н... американците се уплашиха от , северна Корея, Русия, Китай, то по принцип ги е страх от всичко......ся пак Косово....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ivan4o

    7 13 Отговор

    До коментар #11 от "Иванов":

    ей чобан , вие като сте тъпи аз ли съм ви виновен. прост ще викаш на баща си дет те е направил или на комшията

    Коментиран от #17

  • 13 дявола

    12 22 Отговор
    сръбски кръчмарски приказки..като винаги, глупаци и наивни! поне руснаците са интелигенти в сравнение с тез селяни съседи

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Йозгюр Джемали

    17 6 Отговор

    До коментар #13 от "дявола":

    Всички селяни викат:
    Тез
    Тоз
    Туй
    Онуй
    Него ден😀
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 стоян георгиев

    29 12 Отговор
    искам косово да е пак в сърбия.цялото!!!!нека се радват сърбите на двата милиона албанци отново.гледам много им е зор да си го върнат .иначе решението е много просто сърбите дават няколкото общини с албанци на косово ,а косоварите им дават косовска митровица и готово.другата възможност е да разменят населението.сърбите да се заселят в регионите на прешево и враня ,а албанците да идат в митровица.само че тва няма как да стане и ще си мерят мускулите докато хептен фалира сърбия.тва обаче им е за свинщината дето натвориха срещу нас в македония и хилядите удари срещу православния им братски български народ.та като реват за изгорените сръбски манастири нека си спомнят как горяха българските църкви и как се клаха българските свещенници от тия шумадииски свинари!

    Коментиран от #21

  • 21 iQ-5

    17 8 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    По твойта логика да вземем да дадеме и Родопите на Турция щото са населени с мн.турци!

    Коментиран от #22

  • 22 стоян георгиев

    12 10 Отговор

    До коментар #21 от "iQ-5":

    по моята логика ,като накараш една група да те мрази така че да не може да живее с теб тя рано или късно се отцепва.в родопите турците са много под 50 % от населението така че няма как да ги отцепват,а и за сега невиждам етническо напрежение между нас и българските турци изключая групата платени тролове тук.в косово сърбите са под 10 % от населението и докараха албанците до пълна етническа нетърпимост към тях.дори и да им върнат косово сърбите пак няма да могат да го овладеят предвид тези настроения сред албанците там.самите сърби тва много добре го знаят ,но ползват ситуацията за да нагнетяват излишно напрежение.
  • 23 mediator37

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "OMG WTF":

    Веднъж вече ги изостави.
    Сега и да не ги изостави, вече е късно. Спорният район в Косово е населен само със сърби- нещо като сръбски анклав. Там сърбите не признават косоварската власт и участват в избори само назначени от Белград. Най-вероятно тази част ще премине към Сърбия рано или късно.
  • 24 Феса

    3 4 Отговор
    Абе мен не ми е ясно как на края всичко го връзвате на турция уш ги мразите а от устата ви не пада думата турчин
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 касапина

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Пешо":

    До всички фесове-турция няма и да припари там, Русия ясно заяви, до 2 часа сме там, и никой не може да ги спре, ситуацията е съвсем различна от преди 20 години.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мазна шваба

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "iQ-5":

    Грешиш...ние сме по-голяма
  • 29 Моравия

    4 0 Отговор
    Това изказване за по-добре потготвената сръбска армия звучи познато. Майната им и на шиптърите и на юго гадовете.
Новини по държави: