Last news in Fakti

7 Април, 2018 06:30 3 167 37

И все пак чия е отровата от Солсбъри?

  • солсбъри-
  • отрова-
  • великобритания-
  • русия-
  • лаборатория-
  • сергей скрипал-
  • новичок

Британският лабораторен анализ не доказва руски произход

И все пак чия е отровата от Солсбъри? - 1
Снимка: БТА/ AP

Фактът, че британските лаборатории не могат да потвърдят руския произход на нервнопаралитичното вещество, използвано в Солсбъри, не променя нищо съществено в случая "Скрипал". Това съобщение дори не е новина, защото без сравнителни проби от други лаборатории не може да бъде установен производителят на отровата.

С други думи - ако Москва е невинна и наистина е заинтересувана от изясняването на случая, би могла да допринесе за оневиняването си чрез пълно сътрудничество на разследването. Вместо това руското ръководство разпространява полуистини и инсинуации, чиято цел очевидно е да внесат объркване.

Абсолютно неправдоподобно звучи твърдението на Москва, че тя вече не притежавала никакви количества от разработената в Съветския съюз химическа субстанция "Новичок". Самó по себе си притежанието на минимални количества от отровата не нарушава Споразумението за забрана на химическите оръжия и не свидетелства непременно за зли намерения. Защото те биха могли да бъдат използвани за изследователски нужди, например за създаване на надеждно защитно средство срещу нападение с въпросната субстанция.

Ако Русия действително не притежава никакви количества "Новичок", тогава руското ръководство може да бъде обвинено в престъпна небрежност, застрашаваща сигурността на страната.

Но също и британското правителство търпи критика в случая "Скрипал". Гръмките думи не могат да заменят нуждата от обективно информиране на обществеността. Външният министър Борис Джонсън обаче за пореден път се показа като човек, който предпочита острите формулировки пред деловата коректност, посочват Райнхард Везер от ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САП

    62 44 Отговор
    Англичаните сами се направиха за смях.

    То не бяха версии, не бе чудо.
    Всичко заприлича на реалите шоу. Непрекъснато пускане на версии и промяна фактите. Създаване на паника след хората.

    Разследване така не се води.

    И в крайна сметка не можаха да определят точно веществото с, което са отровени. Новичок или вещество от неговата група.
    Със същия успех можеха да посочат друго бойно отровно вещество от групата му. С такова допускане избора на отрова изглежда политически мотивирано, дори и да не е. Не можаха да потвърдят, къде е произведено, а твърдяха, че имат доказателства.

    Въобще стана пълен цирк.

    А след предишните изпълнения на техните служби за Ирак. Хората започнаха да се съмняват и да не им вярват.

    Заприличаха на лъжливото овчарче.

    Има и една поговорка, която описва ситуацията:
    "Това, което си го направиш сам и най-злия ти враг не може".

    И най-лошото, къде отиде презумпцията за невинност "Всеки е невинен до доказване на противното. Тя е основна за демократичното право.

    Превърнаха я в "Виновен до доказване на противното".

    Коментиран от #4, #34

  • 2 соросоидни кърлежи

    64 66 Отговор
    за пръв път се чува критика към идиоти от англия, обаче пак с уговорката , все пак Москва е виновна..защото не сътрудничи с инглизити , смях в залата...
  • 3 Кибик

    56 50 Отговор
    Избихте рибата. Значи Англия просто знае че Новичока е руски, а Русия е виновна че не сътрудничи, давайки неоспорими доказателства които да съвпаднат с първоначалната английска позиция. Дори и на промитите англосаксонски мозъци това ще им дойде малко в повече. И пак повтарям, това че някой мисли с главата си и иска сам да прецени фактите не го прави автоматично русофил.
  • 4 Румяна Костова

    46 53 Отговор

    До коментар #1 от "САП":

    Много добре казано.Имало е сценарий да се набеди Русия.Но после нещата излизат от контрол, нещо тук и там тръгва на свой собствен ход, сценаристите не смогват да пренаписват сюжетната линия и се получава тази пародия.И като капак учените от лабораторията,която трябва да сложи кръст на Русия,отказват да играят в тази мръсна политическа игра.Хората си пазят репутация.Ако Тереза Мей и Борис Джонсън имаха чест трябваше да забият поглед в земята и да внимават вече какво говорят.
  • 5 гост 2

    44 35 Отговор
    "те биха могли да бъдат използвани за изследователски нужди, например за създаване на надеждно защитно средство срещу нападение с въпросната субстанция."

    Тоест, съдейки по "фактите" и твърденията на англичаните логически излиза, че след като "жертвите" се възстановяват след Новичок, те (англичаните) са успели да създадат достатъчно ефикасен антидот. БРАВО, спасили са предателя! ... Обаче, за да създадат противоотрова, значи разполагат и с самият БОВ. Което също е необходимо условие и за супер бързото установяване с какво е била атаката и прилагането на правилното противодействие. Сами виждате, че дори съвременните антибиотици са безсилни срещи мутирали щамове на грип, тоест малко разминаване в съставките на отровата, би направило безпредметна противоотровата.

    Да заключим:
    Скрипал се възстановява благодарение на английската противоотрова, тоест Англия имат точен образец на отровата.

    Защо тогава те да не са го отровили?
  • 6 Д'мин

    39 32 Отговор
    Публикувано във факти.бг: С други думи - ако Москва е невинна и наистина е заинтересувана от изясняването на случая, би могла да допринесе за оневиняването си чрез пълно сътрудничество на разследването.
    Е нали ингилизите отказаха руско сътрудничество! DW пак ръси само агитматериали.
  • 7 Наблюдател

    42 37 Отговор
    Пак хибридна война в интерес на Русия. Отровата е правена в руския град Шихани. А статията от DW преди това да стане известно. Важното е да се генерира трафик и ушанките да се упражняват в изящна словесност.

    Коментиран от #15, #18

  • 8 9689

    19 2 Отговор
    Пълни глупости.
  • 9 Kcaniba

    30 2 Отговор
    с една дума гендърнята по престъпна небрежност или с цел провокация е отровила бившият си агент и дъщеря му.
    Впоследствие за да избегне отговорността, а и най вече за да скрие , че произвежда бойни отровни вещества, или да злепостави Русия преди изборите и световно па футбол.
    Русия иска доказателствата или проби и материали по делото.
    Гендърите нищо не предоставят, пищят - покайте се!!!
    Когато целият свят е застанал в позиция - това е гендъразски цирк, европа рече - Русия не сътрудничи!!
    А дипломатите защо ги гонихге питам!???
    Ще се окаже, че и санкциите не бяха адекватни и честни
  • 10 ГАЛЕВ

    32 3 Отговор
    СТО ПРОЦЕНТА ОТРОВАТА Е НА АНГЛИЧАНИТЕ АКО ИЗОБЩО Е ИМАЛО ОТРОВА.САМО ТАКИВА ИЗРОДИ МОГАТ ДА ОБВИНЯТ РУСИЯ -ДЪРЖАВА В ПЪТИ П О СИЛНА ОТ НЕЯ.ТОВА Е ПО ЗАРЪКА НА ФАЩ ДЖЕНДЪРИТЕ.СКРИПАЛ И ДЪЩЕРЯ МУ НЕ СА ОТРОВЕНИ А СА ДЪРЖАНИ СКРИТИ ДО КАТО ОТМИНЕ ОФАНЗИВАТА.МРЪСНИ И ДОЛНИ ПИРАТИ.

    Коментиран от #11

  • 11 Наблюдател

    4 21 Отговор

    До коментар #10 от "ГАЛЕВ":

    ..... САМО ТАКИВА ИЗРОДИ МОГАТ ДА ОБВИНЯТ РУСИЯ -ДЪРЖАВА В ПЪТИ П О СИЛНА ОТ НЕЯ...

    Това някаква русофилска логика ли е, да не могат да се обвиняват силните от теб държави? Това е много изгодно за Путин, тогава само САЩ и Китай ще могат да го обвиняват, че е мерзавец и върши мерзавщини по целия свят. Нашите политици със сигурност споделят тази перверзна русофилска логика, защото повечето си мълчат и се снишават, когато руската кочина се гаври с България.
  • 12 Новичок казачок

    21 4 Отговор
    DW са анални бълхи които бръщолевят глупости.

    Коментиран от #14

  • 13 бай той

    25 3 Отговор
    Хахаха и пак Русия и пак Путин виновни. Ингилизите не ги дшпускат до ризследването и после руснаците виновни, че не участвали в него.
    Такива лъжи и манипулации и по бай тошово време не е имало, а уж сме демокрация...
  • 14 Русофилчок

    5 23 Отговор

    До коментар #12 от "Новичок казачок":

    Скрипал ще се оправят от Новичок, но България трудно ще се оправи от отровата РУСОФИЛЧОК, с която Русия ни трови вече 140 години.
  • 15 ТАС

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    И кои оповести този информация?

    Английските разузнавателни служби, които са активен участник в този цирк. В момента, каквото и да кажат и дори да е вярно, хората не им вярват.

    Забележете нито една друга разузнавателна служба не твърди това, дори и приятелското им американско ЦРУ.

    Същите служби твърдящи, че в Ирак има оръжия бойни отровни вещества за масово поразяване. Разрушиха една държава, а оръжията така и не можаха да намерят.

    В същност намериха и взеха това, което търсеха ПЕТРОЛ.
  • 16 гьонсуратен безпредел

    18 2 Отговор
    Сега нова гениална идея, да обвиняват Русия в престъпление за това че, НЕ ПРИТЕЖАВА "новичок".
    Ей за това хората като видят " Дойче Веле" и се настройват като за шоуто на Диди Халерфорден .

    Коментиран от #21

  • 17 Румяна Костова

    15 3 Отговор
    Като споменахте разузнавателни служби,да добавя и МОСАТ.Те се дистанцираха от общата лудост и Израел не подкрепи Великобритания.
  • 18 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Значи, англичаните не могат да докажат, че е правена в Русия ама могат, че е правена в Шихани?!
    Който не може да мисли, повтаря глупостите на другите!
    Въпросът е: Кой е по-глупав? - този, който ги съчинява или този, който ги повтаря?

    Коментиран от #20

  • 19 островът на канибалите

    12 3 Отговор
    Това "разследване " ще се точи и замазва като онова със самолета в Украйна.
    Но какво значение има, след като вече присъдите са поставени и изпълнени ?
    От коя страна на линията се намира Велика Британия, на правовите държави или на кралствата на диваците ?
  • 20 Наблюдател

    4 15 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Доказано е, че отровата е руска и е правена в руския град Шихани. Какво не можеш да разбереш? Останалото е обичайната руска хибридна война, подобна на тази, когато руснаците свалиха малайзийския Боинг. Сега разни медии помагат на кочината да завърши общата картина като пускат стари статии и противоречива информация.

    Коментиран от #22, #25, #35

  • 21 Наблюдател

    3 17 Отговор

    До коментар #16 от "гьонсуратен безпредел":

    Е това, което руските еничари правите в момента. Защита на агресивни убийци и сади стига, които си мислят, че ще истината няма да излезе наяве. Русия 50 години лъга, че няма нищо общо с Катин, но накрая си призна. Сега ще признае по бързо.

    Коментиран от #27

  • 22 Румяна Костова

    14 3 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    Вие официален говорител сте на коя световна лаборатория по химически оръжия Първо се представете?!

    Коментиран от #23

  • 23 Наблюдател

    3 13 Отговор

    До коментар #22 от "Румяна Костова":

    Ами достатъчно е са четеш нещо различно от руските пропагандни източници. Но вие едва ли ще излезете някога от руските опорни точки.
  • 24 Дядо Николай

    8 2 Отговор
    Няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве (Лук. 8:17). Следователно, колкото и да се крием с лошите си дела, независимо от нас те биват записвани и, когато му дойде времето, написаното ще ни бъде предявено.
  • 25 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    За да не поражда съмнения, тайминга на историята трябва да е правилен, а англичаните тотално го оплескаха. Не може да тръгваш със заключение, а постфактум да събираш доказателства за вина? Какви доказателства са тези, целящи защитата на основната версия? Ами скалъпени, fake, не истински. Да не говорим за мотиви. Да не говорим и за обрати в историята. Точно това е хибридната война за която говориш, но си объркал агресора в случая.

    Силната миризма, която се носи от случая не е на ИСТИНАТА, а на тиражираната ЛЪЖА, тоест на кенеф!

    Коментиран от #26

  • 26 Наблюдател

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Тайм иначе се обърква от медиите съучастник в руската хибридна война. Този материал например е стар.

    Коментиран от #28

  • 27 кой финансира комунистите

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдател":

    Русия няма нищо общо с разстрела в Катин. Точно обратното .Комунистите които извършиха това престъпление разстреляха и Царското Семейство на Русия. А техния комунистически вожд -Ленин, дойде именно от Лондон преди това, заедно със своята идеология и цялото финансиране за пролетариата, който да извърши " руската пролет ". Или това също не ти е известно ?
    Може да си невежа, или просто не много умен, но бъди възпитан и не обиждай. Злобата ти не замества културата .
  • 28 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "Наблюдател":

    Тайминг не е Тайм! За друго говоря, но често казано тази глупост със Скрипал и преескпонирането й ми втръсна.

    Коментиран от #36

  • 29 Гост

    9 2 Отговор
    Отровата е на Ванеса Мей Чичолина-Орловска!!!
  • 30 Иде края

    9 3 Отговор
    И малките деца разбраха, че отровата е на гендърите!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Рачко

    8 3 Отговор
    Типично, джендърско английско мислене!
  • 33 ставал сапун

    7 3 Отговор
    Отровата е на скапаните ГМО продукти, които гъчат английските прасенца за огояване ;)
  • 34 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "САП":

    Въпроса за животните на Марийчето също бе на място. Защо не взеха проби и от тях,като референтен източник ??? Защо ги кремираха.Колко международни лаборатории анализираха пробите? Защо не се дава никакъв достъп на Русия до случая? Относно мотивите за това посегателство -няма такива. Дори напротив, ако тези са имали някакви връзки с Русия, по скоро англичаните имат такива.
    След статията във Фигаро, сега и от велето започват с половин уста да признават ситуацията. Германия и Франция трябва да мислят за брекзита и икономиката на ЕС,която неминуемо ще бъде по добре при добри взаимоотношения с голямата европейска страна - Русия
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Смях

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Едно вметване от мен-прост човек и силен вятър спиране нямат.Иначе един от малкото адекватни коментари от цялата канонада статии по случая.Остави биологичният процес на природата да се занимава с повечето коментиращи тук.Усмихни се,разходи се,почерпи се....животът е кратък.Посмях се доста и аз с Тайминг-Тайм ситуацията 😁😂😂.
  • 37 Хохи

    3 0 Отговор
    Айдееееее ПАК ПОВЛЕКОА КОЧИНАТА, англичанчетата.

    ДРЪЖ ПРАСЕТО ИЗЕДЕ ПАМЕТНИКОООО....
Новини по държави: