Last news in Fakti

30 Януари, 2012 19:53 2 436 1

Тъмните пътища на мафията с горива на Балканите

  • гърция-
  • измама-
  • горива-
  • мафията-
  • балканите

Като по чудо „изчезват” хиляди цистерни с петрол, които пътуват от Гърция към България, Македония, Турция и Албания. Но не с магическата пръчка на някой вълшебник, а заради засилената контрабанда на горива, заради която държавната хазна губи милиарди евро от „спестените” данъци, съобщава   GRReporter.

Схемата е проста. Цистерните, за които се предполага, че извършват износ и не се облагат с данъци не напускат гръцките граници, а се връщат обратно на местния пазар. След това горивата се продават от компании за препродажба на нормални цени, без да се издават фактури. Сумата, която потъва в джобовете на участниците в тази верига е над два милиарда евро годишно. Центърът на „въртележката” се намира в Солун.

Всички държави са задължени да декларират пред компетентните служби на ООН подробни данни за търговията си с горива с останалия свят. Количеството и цената се заявяват от страната-износител и от страната-вносител на горива. От сравнението между тези показатели става ясно, че или хората в ООН не знаят да смятат, или балканските спекуланти печелят огромни суми.

Примерът с предполагаемия износ на горива от Гърция към Македония е показателен за това, което се случва. Според базата данни на международната организация (www.comtrade.un.org) през 2009 Гърция е декларирала, че са били изнесени 222,9 хиляди тона бензин и дизел на стойност около 134,5 милиона долара. От своя страна Македония е декларирала, че там са били внесени едва 12,3 хиляди тона на стойност 10,3 милиона евро. През 2010 е бил заявен износ на стойност 55,8 милиона долара, докато от Македония декларират, че вносът е нулев.

Същото личи и от данните за износа на горива към България с изключение на 2006 и 2010, когато стойността на заявения внос е по-висока от стойността на износа от Гърция.

Измамата се постига по няколко начина. Единият е, когато шофьорът на гръцката цистерна заявява извършването на износ, но не пресича границата на страната и връща стоката на местния пазар. Другият е чрез декларирането на нереална фактура за износ в митницата, като горивата изобщо не се извозват до границата. Третият начин е, когато шофьорът заявява много по-голямо от реалното количество гориво, което пренася. Това става обикновено с помощта на двойни фактури и е най-честият случай, когато контрабандата става между страни-членки на Европейския съюз.

Статистиката на ООН показва наличието на още един математически парадокс, който се среща най-вече в сделките с турски и български фирми. Например през 2010 Гърция е декларирала износ на бензин на стойност 116 милиона долара, докато Турция е заявила, че в страната са били внесени много по-големи количества на стойност 573 милиона долара.

Как се случва това? Шофьорите на цистерните и техните фирми декларират износа на някакъв друг продукт в течно състояние, който често е дори и вода, докато в действителност пренасят горива. В страната – вносител обаче декларират реалния товар.

Това фиктивно изтичане на горива е много удобно за „колегите” на трафикантите в съседните на Гърция страни. Това важи особено за Турция, където заради резкия скок на развитие и високото облагане с данъци също се пренасят огромни количества контрабандно гориво и търсенето на фактури е много голямо. То е удобно и за гръцките контрабандисти, които събират големи количества горива и след това искат да се „отърват” от тях в случаите, когато някой „вътрешен” им подсвирне, че ще бъда подложени на проверка или, за да оправдаят големината на своите складове. Така водата се преобразява по вълшебен начин и се изнася в Турция като бензин.

Данните на ООН показват размера на измамата. До 2008 в търговския обмен с Турция действа „традиционният” метод на връщане на горива на гръцкия пазар без фактури. В периода 2007 – 2010 обаче декларираните от Турция внесени количества са много по-големи от оези, които Гърция е декларирала като изнесени. След 2002 същата схема се прилага и в износа към Албания.

Според преподавателя по икономика в Солунския университет Аристотел Димитрис Мардас на практика не е възможно да бъдат изчислени загубите на държавата от контрабандата с горива. „Чуваме различни информации за милиони евро, но докато не бъдат заловени някои извършители или открити някакви количества, можем само да предполагаме какъв е нейният оборот”. Той подчертава, че разследването на екипа му е станало само в износа към страни, разделени от Гърция със сухопътна граница.

„Не се занимахме с износа, който се осъществява с морски транспорт например, защото там нещата са още по-объркани. Между страните, с които граничим териториално случаят с България е по-особен. Това е така, понеже тя е член на Европейския съюз. При извършването на търговски обмен между две европейски страни се попълва формулярът VIS. Износителят и вносителят попълват по един такъв формуляр след провеждането на износа и след това ги изпращат в електронна форма до компетентните служби на Европейския съюз, където се прави сравнението. Там би следвало да няма разлика в количествата и цените. Но, ако това е така, трябва да се установи как се обяснява разликата в заявените в ООН данни. Ако пък гръцкият формуляр съдържа различни данни в сравнение в българския, въпросът е защо до момента не са задвижени процедури, за да се разбере на какво се дължи това и да се предприемат мерки?”. Според него не е ясно дали на европейско ниво са предприети някакви мерки, но със сигурност в Гърция не е направено нищо.

Проблемът с неспособността на държавата да се справи с контрабандата на горива причини вътрешноправителствен конфликт и полемика между министерствата на развитието и финансите. Тя започна, когато високопоставен представител на министерството на развитието описа, без да назове определени кръгове на финансовото ведомство, които се противопоставят на борбата с контрабандата и незаконната търговия. Според него политическото ръководство на министерството на финансите е възпрепятствало приемането на единственото по негово мнение практично решение за прекъсването на контрабандата с горива – поставяне на съоръжение за отчитане на зареждането и изтичането на горива на бензиностанциите.

Същият представител заяви, че съществува цяла мрежа от ведомствени представители, данъчни служители и митничаи, които правят всичко възможно, за да не бъдат поставени тези системи за контрол.

Малко по-късно икономическият прокурор Григорис Пепонис предаде на прокуратурата заповед за започване на криминално разследване срещу бившия главен секретар на министерството на финансите Йоанис Капелерис и бившата началничка на службата за контрол на митниците Евангелия Пантази. Обвинението бе за измяна в изпълнението на служебните задължения в степен углавно престъпление, след което двамата подадоха оставките си.

Сега гръцкото правителство се стреми да инсталира системи за контрол по цялата верига на разпространение на горива от рафинериите до бензиностанциите, заяви преди няколко дни премиерът Лукас Пападимос в отговор на депутатски въпрос, свързан с контрабандата на горива.

Две от най-големите петролни фирми и сдружението на компаниите за търговия с горива в Гърция издадоха общо съобщение, в което описват случаи на фиктивни износи на горива, недостатъчен контрол на търговията с мазут и появата на нови начини за фалшифициране на бензин с метанол и толуен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Да им изпратим Ваньо Танов и ББ да им монтират измервателни устройства