Last news in Fakti

15 Април, 2018 20:04 3 193 15

Сирия показа, че ЕС е неспособен да води война

  • ес-
  • способен-
  • сирия

Улрих Ладурнер с интересен анализ по темата

Ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания по цели в Сирия показаха за пореден път неспособността на Европейския съюз да води каквито и да било военни действия. Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения, каквито трябва да бъдат взимани във военните конфликти, пише Улрих Ладурнер в авторска статия за германския национален ежедневник Die Zeit, като подчертава, че расколът между държавите от Общността по въпроса за отношенията с Русия оказва роля за това.

Когато стане въпроса за война, ЕС веднага се оттегля от играта – така стана през 2003 г. в Ирак, през 2011 г. в Либия, и през 2018 г., когато САЩ, Франция и Великобритания нанесоха ракетни удари срещу Сирия. Проблемът се крие в това, че въоръжените конфликти изискват еднозначни решения, пояснява германският журналист, пише "24 часа". „Да бомбардираме ли или не? Да изпратим или не войници?“ – при подобни въпроси няма пространство за маневриране, а за ЕС то е жизнено необходимо. Едва ли по друг начин целостта на 28- членната организация би могла да бъде запазена.

Ето защо ЕС не е създаден за недвусмислеността на войната, обяснява авторът. Същевременно обаче Ладурнер е категоричен, че това трябва да се промени. В съседни на Европа региони има войни и Брюксел е длъжен да укрепи отбранителните си способности, ако не иска всичко да свърши зле. При това става въпрос не за военна мощ, а за способност на Общността да отстоява и прокарва своите интереси на международната сцена. Авторът подчертава, че с тази позиция са съгласни всички страни от Общността.

Ако в последните месеци се забелязва прогрес в конкретна област, то това е в сферата на укрепването на отбраната. Всичко обаче все още се намира в начален етап, а ЕС се нуждае от дългосрочна стратегия – включително за Близкия изток. За такава обаче са необходими средства, а също и единство.

Защо обаче тя е важна? Защото САЩ са загубили своето влияние в Близкия изток, а основна сила в региона е Русия. Оттук следва, че Брюксел трябва да изработи и стратегия за отношенията с Кремъл, каквато в момента няма, констатира Ладурнер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    19 4 Отговор
    Ха ха ха ха хаааааааааааааа
  • 2 НКВД

    24 4 Отговор
    ,колко жалко за САЩ не вс. в Европа са касапи" могат само заедно да сплетничат!
  • 3 патриотъ

    43 5 Отговор
    Сега ли го разбрахте?!Нато е създадена от американците,за да защитава техните си интереси,а не чужди и то с парите на Европа.
  • 4 Kcaniba

    35 4 Отговор
    нато е инструмент на външната политика и агресията на фащ!!!
    Скъпоструващ инструмент!!!
    Всеки плаща , ма още е и принуждаван да купува!! Ито вижте Турция - какъв рев ореваха фащ по повод реските ракети!!!
    Все едно да имаш зланта вип карта за некъв фитнес, спа с вип охрана!!!
    Ползваш не ползваш, ма картата си а плащаш - абонамента!!!
  • 5 дали авторчето

    39 2 Отговор
    прави разлика между война и отбрана ?? ес въобще НЕ ТРЯБВА да се меси извън границите си !! нямаме нужда да изпращаме войници или да бомбандираме чужди държави !! достатъчно е да се попитат данъкоплатците дали искат с техните пари да се налага .....демокрация на хиляди колометри от ес и отговора ще е НЕЕЕ !! за това ес трябва да създаде собствена армия за защита и да излезе от нато !!

    Коментиран от #9

  • 6 СССРБАРЕТА

    24 7 Отговор
    Другари, помагайте. В дневник.бг и медиапул соросите ни разгромяват. До сега не ми се беше случвало да имам по 100 минуса на коментар.

    Коментиран от #7, #12, #14

  • 7 Санкция

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "СССРБАРЕТА":

    Уважаеми, аз чета и коментирам статиите, които са ми интересни. Коментарите ми изразяват моето лично мнение. Не пиша по нареждане нито на едните, нито на другите.
  • 8 681 БГ

    13 2 Отговор
    Айде аз ти сложих плюс да спиш спокойно !
  • 9 Все едно

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "дали авторчето":

    Приятел, дали ще говорим за нападение или защита резултата е един и същ - Трагичен. Поради простата причина, че не ЕС, а самата Европа не е това, което беше ако щеш и до преди 30 години. Европа няма армия, Европа няма държавници като Де Гол, Кол, Аденауер, Тачър, които да са готови да бранят честа и достойнството на страните си. Европа няма суверинитет. Континент със държави, които 5 века са господствали над целия свят във всяко едно отношение, сега се ограничава до прост слугинаж и изпълняване на чужди заповеди.
  • 10 патриотъ

    22 3 Отговор
    Европа няма друг избор,освен да е в съюз с Русия!Само така маже да запази суверенитет и трябва естествено да построи своя армия и да изключи достъпа на американците до Европа!
  • 11 Съюза

    12 6 Отговор
    ЕС е едно голямо нищо без подкрепата на хамериките ,Русия ще ги прегази и франсета и британци и тем подобни американски подлоги!
  • 12 Бесен Язовец

    4 10 Отговор

    До коментар #6 от "СССРБАРЕТА":

    Как само се издаде, тролчето путиноидно, реве, че минуси му слагали, за едни плюсове си готов и майка си да продадеш бе мунчоооо !!
  • 13 Агент

    4 2 Отговор
    ЕС показа , че е неспособен да съществува !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 анонимен

    0 3 Отговор
    на тези матрьошки все западните държави са им виновни...
Новини по държави: