Last news in Fakti

14 Май, 2018 11:01 4 886 32

Меркел иска обща отбранителна политика, но без САЩ

  • нато-
  • германия-
  • отбрана-
  • сащ-
  • ангела меркел

Меркел иска Европа сама да се погрижи за отбраната си

Германският канцлер Ангела Меркел призовава за общоевропейска отбранителна политика без участието на САЩ, пише руският вестник „Взгляд“. Според изданието първата жертва на бъдещата война на САЩ с Иран е станала прословутата „трансатлантическа солидарност“.

В обръщението на Меркел пред католическа конференция в Мюнстер, тя казва, че решението на Доналд Тръмп да напусне иранското ядрено споразумение“ подрива доверието е световния ред“, като счита, че е неправилно да се разваля споразумение, което е било съгласувано и единодушно одобрено от Съвета за сигурност на ООН. Въпреки това, тя добавя, че сътрудничеството между Европа и САЩ остава важно.

Ангела Меркел заявява в Аахен, че „са отминали времената, когато САЩ просто ни защитаваше“ и предлага Европейският съюз да вземе съдбата си в свои ръце. Заедно с това тя призовава за приятелство с Русия. Изданието си задава въпроса, дали това значи ускоряване на създаването на евроармия и дали поколението политици като Ангела Меркел е способно да радели НАТО, предаде „Фокус“.

Във Франция също се увеличават антиамериканските настроения . Министърът на финансите Бруно ле Мер казва пред радиостанция Europe-1: „Искаме ли да бъдем васали, които да се подчиняват на решенията приети в САЩ, да се държат за панталоните им“.

Както е известно САЩ неизменно са гарантирали военната сигурност на Европа още от края на 40-те години на 20 век. След разпада на Варшавския договор Европа провежда мащабно съкращаване на военните бюджети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАК т

    85 4 Отговор
    Даже и баба ви разбра, че говедата за нищо не стават.

    Коментиран от #32

  • 2 НКВД

    68 2 Отговор
    Европа реже САЩ, скоро и икономически санкции чакат Белия Дом!
  • 3 Владо Вр

    41 5 Отговор
    Права е, но няма да стане. Много вождове, но малко работяги има в ЕС. Всеки ще иска да командва, а не да изпълнява.
  • 4 Бесен Язовец

    50 2 Отговор
    Края на НАТО е ТУЙ
  • 5 Реално

    49 5 Отговор
    САЩ няма да позволи...Всички интересуващи се,знаят че Германия е окупирана държава след ВСВ до ден днешен. Канцлер акт е показателен документ. Ако Европа наистина направи това(едва ли) НАТО автоматически става излишно а Б.Дом това никога няма да го позволи-защото НАТО обслужва само американските интереси и е тяхна маша. Ако има някакъв военен европейски алианс-то той ще е някакъв хибрид и под ръководството на НАТО. Което пак показва реалито-Европа слугува на САЩ.

    Коментиран от #9

  • 6 БАЙ ГАН4О

    38 1 Отговор
    Бабичката се усети .че я правят пушечно месо от нато
  • 7 Morgoth

    39 1 Отговор
    Европа трябва да има собствена добре организирана армия, която не зависи нито от НАТО, нито от САЩ. Дори членството на страните от ЕС в НАТО може да се трансформира като един единствен субект, а не множество страни. ЕС трябва да има добри отношения и да си партнира със САЩ, но не и да влиза в подчинане роля и да се съгласява на политики целящи изгода за САЩ и вредящи на ЕС като ставащото в Сирия.
  • 8 The TRAPPER

    41 1 Отговор
    Акълът идва бавно и болезнено. Най-после.
  • 9 Morgoth

    9 19 Отговор

    До коментар #5 от "Реално":

    Евентуална ЕС армия не прави НАТО по-излишно отколкото е в момента. Просто силите вътре ще се разместят малко.
    Самите САЩ имат изгода ЕС да има силна армия, защото Европа е най-близкият им партньор, а световната обстановка се променя и с всяка изминала година на САЩ им е все по-трудно да задъжат лидерството си.

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Ььььььь

    27 4 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Глупости-САЩ няма да изпуснат Европа от влиянието си. А НАТО е най-големият фактор за това влияние-и Европа не е никакъв партньор на САЩ- тя е послушкото и проводника на американските интереси.
  • 11 Тръмп

    3 49 Отговор
    САЩ спаси два пъти Европа в световни войни, започнали точно заради глупавите немци! А сега Меркел пак забърква бъркотия, които са трудни за оправяне! Меркел от ЩАЗИ и Путин от КГБ са опасни за себе си и света, защото нямат интелектуален потенциал за заеманите длъжности! САЩ няма да допуснат Меркел и Германия да правят простотии оставяйки след себе си милиони жертви! :)

    Коментиран от #19

  • 12 баба Мунда

    13 2 Отговор
    Хитлер ще и седи на мирно на баба ти. Оная по мирен начин завладя Европа а сега ще се въоръжи и до зъби за да не и я вземат. Стратегията на Хитлер на обратно и този път успешно
  • 13 Kcaniba

    23 3 Отговор
    Въх!!
    Сороснята е в траур!!!
    Бабафрау бяга като плъх от потъващата като Титаник кочина!!!
    Това, което разумни люде ви глаголят за фалиралата кочина фащ - империята на злото, вече и политкоректната Ойропа те може да прикрие.
    А вие, нелепи неучковци, продългавайте да се браните срешу правдата със изтърканите си лозунги - русофили, путинофили, рубладжии ... и т.н.
  • 14 Тръмп

    1 22 Отговор
    Аз съм с немски корени, та знам как да вразумя Вещицата Меркел! :) :) :)
  • 15 ЗайоБайо

    12 5 Отговор
    Въпрос, а кой ще ни отбранява от Меркел и Макрон, щото най-големите каши те ги забъркват или дават оръжие на тия с кашите

    Коментиран от #24, #29

  • 16 Ахаха

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Единствения агресор на света е ясен!!! Нито Русия иска Европейската територия, нито Китай, нито Турция, още по-малко Индия или Бразилия. Европа има само двама врагове и те са един близък дъждовен остров и една голяма територия зад Атлантическия Океан. Има ООН, което трябва да забрани производството на нападателнно оръжие и ще има мир! Например само ПВО, но без междуконтинентални ракети. Без химични и биологични оръжия и прочие. Работата с тези идеи за армии е ясна. Както през 2рата Световна Война Европа пак ще воюва сама с Русия, макар че конфликта е създаден от друг. Много са хитри на Запад, признавам ги!!! А кукуригуто Меркел да си плямпа, те на Запад точно това искат да стане. Те искат да излязат от НАТО , за да оставят Европа сама да се бие и да е еб*т

    Коментиран от #23

  • 17 ****

    15 0 Отговор
    А добро утро,започвате да озрявате вече,значи има още надежди да стоите по надалече от краварника.
  • 18 Хохи

    10 5 Отговор
    Голем ЦИРК, големи ГЛУПОСТИ!!!!
    ТА НАЛИ АНГЛОГОВОРЯЩИТЕ КОНТРОЛИРАТ ГЕРМАНИЯ, СИГУРНО ИМА МАЛОУМНИЦИ ДА ВЯРВАТ НА ТАЯ КРАНТА.
  • 19 Ммм

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмп":

    Колко са жертвите на войните водени от Фащ,точно ти за жертви не говори,че без задокенските ни господари светът ще стане по-мирен и хубав
  • 20 233

    15 4 Отговор
    Европа може да бъде опазена само от Путин, САЩ я опустошиха!
  • 21 978

    17 3 Отговор
    Русия винаги е спасявала Европа! Краварите изчакват докрая да видят накъде отива войната, и чак тогава се включват, за имат основание да поробват икономически: Световна банка, МВФ, НАТО, ООН...
  • 22 патриотъ

    17 6 Отговор
    Единствено Русия може да спаси Европа от американската окупация.За целта трябва да се подобрят отношенията и да се подпишат договори за взаимоизгодно военно сътрудничество и отбрана.Тогава Сащ ще бъдат принудени да се оттеглят от Европа и да посмалят претенциите си,защото с Русия не могат да воюват.Това е единствения правилен път за Европа,ако не искаме тя да е американска територия и полигон на Нато,което е създадено да защитава единствено американските интереси и от което Европа трябва да излезе!
  • 23 урко

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ахаха":

    Ама братче, ти искаш да направиш някои групировки прости и бедни милионери, при положение, че сега са милиардери с това военизиране и войни. Представете си военния бюджет на краварите, 700 000 000 000, и тези на ортаците им маймуни от саудско, не знам се колко, как могат да изкоренят всяка бедност и нищета на планетата. Но не, дявола е тук на земята.
  • 24 Суйо

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "ЗайоБайо":

    Що, вкараха ли ти го вече? За каква защита говориш? Бомба ли падна у вас? Кога...

    Коментиран от #25

  • 25 ЗайоБайо

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Суйо":

    Вкарват НИ го . И то редовно
    Под формата на бежанци, чиито държави биват унищожавани, за да имало мир.
    И на танковете, корабите и т.н. ,които се предоставят на терористи пише "маде ин германи"
    Интересен факт: Германската брегова охрана работи с кораби , които са на над 30 години. Израел получи преди месец нови кораби от Германия на стойност 40 млн евро. Факт

    Коментиран от #26

  • 26 Доктор Ох Боли

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ЗайоБайо":

    .... ха ха хах.......Заааййкуууу.... ха ха ха.... Не е "Маде ин Германи"... ха х аха.... Дет се вика .... на тебе може и да ти го вкарват ...и то редовно.... но!....това да ти харесва... ха х аха.... Немците немали кораби ама продавали на Израел за по 40 млн. ха хаха..... Що и ние така не можеме да продадеме....като знаеме , че немаме.... ха ха ха.....

    Коментиран от #28

  • 27 Доктор Ох Боли

    0 2 Отговор
    ...иначе за обща отбранителна политика на Европа.... разбира се.... само че на тоя етап.... и занапред ми се струва ... чииии...ха ха ха....Европа без Америка.... нема как да устои на Русия....въпреки, че ... нещата са тенички.... ха х аха.....
  • 28 ЗайоБайо

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Доктор Ох Боли":

    Типично по български, дофторе, не знаем, ама го докарваме от обща култура и плюем. Това дето съм го написал е от немските новини преди месец и нещо. А бабата с другата баба, баба Уши, съсипаха немската отбрана.
  • 29 Доктор Ох Боли

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЗайоБайо":

    Зайку, кой ти даде на тебе толко плюсове а?.... ха х аха.... Европа дава на България толкова... колкото никой не е дал.... Дали ти се верва или не.... ни знам....

    Коментиран от #30

  • 30 ЗайоБайо

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Доктор Ох Боли":

    Знам, знам, вземай си лекарствата и скорошно подобрение желая

    Коментиран от #31

  • 31 Доктор Ох Боли

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ЗайоБайо":

    ....аз пия едно сиропче тука шотландско и... май са влушавам.... ха ха ха..... Ставам лош, лошш....ама лошшшшш.... ха ха ха ха..... Мнооогу лошшшшшшш ............
  • 32 Бг.

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ФАК т":

    БЕЗ ТУРЦИЯ ЕС Е КРЪГЛА О .
Новини по държави: