18 Май, 2018 11:00 4 490 28

Почина човекът, предвидил разпадането на СССР

  • ссср-
  • сащ-
  • разпадане-
  • ричард пайпс-
  • рейгън-
  • русия

Пайпс предрича, че Русия няма да намери път към Европа

Почина човекът, предвидил разпадането на СССР - 1
Снимка: БТА/ AP

На 94 години почина Ричард Пайпс – човекът, който убеди Рейгън, че СССР ще се разпадне 5 година преди това да се случи. Пайпс е може би най-добрият съветолог на запада в средата на 70-те, шеф на департамента за Източна Европа в Съвета за национална безопасност на САЩ.

Най-добрият изследовател на природата на руската власт, не само съветската. Стига до извода, че властта се крепи на контрола върху правото на собственост, че непълноценната частна собственост е довела до чудовищния ръст на държавната власт в СССР.

Пайпс доказва, че дори руските опозиционери имат слаба идейна връзка със западните демокрации. Привежда за пример не кой да е, а Солженицин: „Той беше фалшив пророк“.

Пайпс е този, който предрича, че Русия няма да намери път към Европа - заради бремето на пространствата, заради вечния паричен дефицит и заради законите като оръдие на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    25 9 Отговор
    Ако беше Горбачов щях да се зарадвам повече.

    Коментиран от #5

  • 2 Номер 57

    19 9 Отговор
    Лошото е, че голяма част от тази култура и я нададоха и на нас.

    Коментиран от #27

  • 3 българче

    42 16 Отговор
    Пълни глупости. СССР беше РАЗПУСНАТ от един предател, който за една къща в Австрия предаде цял политически блок. От 1985-та до 1989-та не направи нищо - седя и гледа - а после реши, че то така не става и съсипа строеното от хората 70 години. Всички знаят какво стана, а нито един западняк няма никаква заслуга!

    Коментиран от #6, #7, #14

  • 4 среднощен

    13 3 Отговор
    Мисля си, че вече е по-близо до Ленин и Сталин и съвсем е станал експерт по "източно европейските въпроси"! Така и не отговориха тези "лицемерни люде", защо наляха толкова средства във "Великата октомврийска"!? В случая смъртта върши прекрасна работа за да пресече злото и безумието човешко!
  • 5 Червената шапчица

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Червената шапчица":

    А ако беше оная ми работа щях да се зарадвам още повече. Защото много ми пречи като стане на кокалче докато ме порят чеченците.
  • 6 Ford Prefect

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "българче":

    Да бе, баш така беше. Всички си живяхме много щастливо, ама тоя предател като ни предаде на Запада и нещо не се дърпахме много много. Ти адекватен ли си?

    Коментиран от #8

  • 7 айай

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "българче":

    От 1980 системата започна да се изражда и това,което се случи беше логично.
    А ти леко се изпусна.
  • 8 КАТ

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ford Prefect":

    Ти остави Запада на мира,ако хората знаеха какво ги чака през следващите 30 години как мислиш, че щеше да бъде

    Коментиран от #10

  • 9 СссереМ

    8 9 Отговор
    Разпада продължава,скоро Япония ще стане контенентална държава,а Китай ще стигне до Урал.
  • 10 Ford Prefect

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "КАТ":

    Ако знаехме какво ни чака, червените червенотиквенчета щяха да увиснат по стълбовете на следващия ден след разпада на СеСеСеРе-то и сега нямаше да ни управляват техни издънки.

    Коментиран от #11

  • 11 българче

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ford Prefect":

    Значи пък червените червенотиквеничковчета е трябвало да те утилизират в Ловеч.

    Коментиран от #12

  • 12 Ford Prefect

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "българче":

    Червените червенотиквенчета не увиснаха по стълбовете когато трябваше, но техните издънки и поддръжници още не е късно да увиснат. :)
  • 13 onq s konq

    5 14 Отговор
    Не разбирам как може да има хора/и то не малко/ които упорито да си мислят,че ГОРБАЧОВ Е ПРЕДАЛ СССР И ТОВА Е ДОВЕЛО ДО РАЗПАДА МУ!А толкова ли е трудно да се осъзнае,че към тая ИСТОРИЧЕСКА СТЪПКА се е стигнало след ЗАДЪЛБОЧЕН АНАЛИЗ И РАЗГОВОРИ между Горбачов и Запада?!А причините за разпада са бяха просто наложителни-След народните бунтове срещу Русия В Унгария/1956/,Чехия /1968/,България/Ив.Тодоров-Горуня и ген. Цв Анев 1965г/ става ясно ,че С РУСКИ ТАНКОВЕ НЕЩАТА НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ.Показателно в ситуацията е,че освен широкото недоволство на нар. маси от "Желязната завеса" и рестрикциите на ДС,има и РЕШИТЕЛНИ НАГЛАСИ ВЪВ ВИСШИТЕ ЕШАЛОНИ НА ВЛАСТТА на държавите от Източния блок,които чувстват и са убедени във способностите си да станата УСПЕШНИ КАПИТАЛИСТИ И ДА ПРАВЯТ "ГОЛЕМИ ПАРИ" във вътрешен и международен план след ПРЕМАХВАНЕ НА "ЧАТАЛА НА ДС".Ето това е било обяснено на Горби от Запада и същевременно е бил предупреден,че ако не пусне Източния блок,с малко "помощ" от Запад ще възникнат неконтролируеми борби и никакви рески танкове няма да могат да ги спрат-само дето ще има тотални кръвопролития и многобройни чов. жертви.Не стига това,ами и ВЛАСТТА В МОСКВА ЩЕ ПАДНЕ И РУСИЯ СЪЩО ЩЕ ТРЪГНЕ КЪМ ЗАПАДА!Затова не обвинявайте Горбачов-той просто осъзна ситуацията и действа като отговорен политик!

    Коментиран от #15, #16, #26

  • 14 Българофил

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "българче":

    " Златото на Партията"- Игор Бунич. Има я и в Гугъл. Най- кратко и ясно!
  • 15 българче

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Нищо не е осъзнал, както и нищо не е направил. Просто СЕДЯ И ГЛЕДА, докато огромният източен блок имаще нужда от управление!!!

    А западът колко държави нападна между 1945-та и 1990-та, а???
  • 16 Българофил

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Абсолютно подкрепям мнението Ви. Горбачов си беше комунист от кариерата, но прозря, че икономическият модел е катастрофа. Затова имаше ПЕРЕСТРОЙКА И ГЛАСНОСТ! Обществото трябваше да бъде информирано постепенно за много неща...Освен " Златото на Партията" от Бунич, също доста ценни са мемоарите на Анатоли Черняев- "Шест години с Горбачов" и прекрасната книга на Александър Яковлев-" Здрач". Без тази информация е несериозно да се коментира. Можем да прибавим още доста заглавия като творчеството на ген. Дмитрий Волкогонов, мемоарите на акад.Дмитрий Лихачов-" Книга" и т.н.Общото между тях е, че това са книги на катарзиса, писани от хора преки свидетели на всичко...

    Коментиран от #17

  • 17 българче

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българофил":

    Точно този икономически модел възстанови СССР след Войната.

    А че Белязания е предател - това го мисли даже и платената опозиция в Русия.

    Коментиран от #18

  • 18 Българофил

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "българче":

    При тази огромна силова военна и полицейска мощ на СССР, само губещата икономика погреба системата.Няма друго обяснение. Иначе щяха бързо да го свалят от власт още в 1986г.Иначе социализмът унищожи личната свобода и оттам всяка частна инициатива.Създаде се " апатичният човек", на който му е все едно, защото каквото и да прави, от това доходите му остават същите.Затова на Брежневото време му казваха години на застоя. Горбачов реши да променя, но реформаторите там не ги обичат.
  • 19 гост

    6 2 Отговор
    Горби е най-достойния политик който русия някога e имала !
  • 20 СССР

    2 1 Отговор
    Другари това е долна западна пропаганда и лъжа - СССР никога не се е разпадал и хамериканците не са стъпвали на Луната!

    Коментиран от #22

  • 21 123

    0 1 Отговор
    Хм, то не беше трудно да се предвиди, че СССР ще се разпадне. Беше доста логично.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 верно бе

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Кажи нещо ново.Това вече го четох в#7.
  • 24 Патриот

    1 2 Отговор
    Паметник на достойния анализатор г-н Пайпс. Дали си е давал сметка прогнозата му колко ще е важна за съдбите на милиони подтиснати от руската окупация граждани на Източна Европа.
  • 25 Зрител

    0 0 Отговор
    Той предвиди ..ама не видя , че Путин ще дойде на линия! А сега да ви е дупе яко! Вежливите човечета са на всякъде ....Уж емигранти ама знае ли някой! Всеки век Пусия е минава през Европата профилактично ...Ко ша кажи ..Румбурак по въпроса м?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шаран БГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Номер 57":

    Не съм политолог, нито философ, НО, /така чувствам, и така и мисля за Миша Петното/ Михаил Сергеевич, ако не е предател на руския / подчертавам - на руския / народ, той е просто един балама, когото Запада "изпързаля"!!!!
    "Власт на върха на ножа не се крепи"- това го разбра и мустакатия грузинец! Това важи за СССР и за"световната социалистическа система". Че те бяха гноясали и набрали като цирей, е по-вече от ясно. Че имаше нужда от промени и "перестроийка"- бе също по-вече от ясно!!
    Ами той, некадърника, като не може да ги осъществи, защо провежда "ЗАДЪЛБОЧЕНИ АНАЛИЗИ И РАЗГОВОРИ" със Запада. Че Русия и СССР са видели нещо хубаво от този Запад ???
    И сега, обградена отвсякъде с военни бази на САЩ /НАТО е про форма/, със системна антируска пропаганда и плюене по нейните ръководители - какво цели Запада ???
    И защо Миша Петното не живее в Русия? Солженицин дори се завърна и положи кости в родната земя. Този смее ли да прекраци границите на Русия ?? И Защо не смее......?
  • 28 john mccain

    0 1 Отговор
    Съветската кочина е най-голямото зло в историята на човечеството!И от Русия нищо няма да остане,на територията и ще има множество суверенни държави!