Last news in Fakti

25 Май, 2018 18:33 2 353 0

Самолетът на Тито кацна на летището в Черна гора

  • тито-
  • самолет-
  • черна гора
Самолетът на Тито кацна на летището в Черна гора - 1
Снимка: Shutterstock

DC-6B. Това е моделът самолет, който президентът на комунистическа Югославия Йосип Броз Тито е използвал в продължение на 17 години. Днес машината е собственост на компанията RedBull. Единственият самолет от този модел кацна на летището в черногорския град Тиват. Полетът от Виена е награда от компанията за 30 VIP пътници. В Тиват те ще могат да се срещнат и с 96-годишният пилот, който е управлявал самолета по времето на Тито.

Самолетът е производство на Douglas Aircraft и е изработен в неговия завод в Санта Моника през далечната 1958 г. Купен от тогавашната югославска авиокомпания „Ят” с цел превръщането му в луксозен самолет на Тито.

През 1975 г. машината сменя собственика си и отива в далечна Забмия. Там се ползва от тогавашния президент на страната Кенет Каунда. За известен период от време го използва като VIP самолет, а след това го съхранява в хангар на летището в Лусака. По-късно самолетът е реставриран от малка компания за самолети и се ползва за панорамни туристически обиколки над водопада Виктория.

ReddBull го купува през 2004 г. и в продължение на три години го реставрира, а през 2013 г. официално вече е с австрийска регистрация. DC-6B е първият от тази марка в авиационния флот на Австрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА