14 Юни, 2018 20:45 2 233 7

Рецептата на Израел – удари срещу шиитите

  • шиити-
  • израел-
  • удари-
  • войници-
  • сирия-
  • бенямин нетаняху

Израел обяви, че пресича доставки на оръжия

Рецептата на Израел – удари срещу шиитите - 1
Снимка: БТА/ AP

Израел бомбардира подкрепяните от Иран шиитски милиции в Сирия и така помага за спиране на изселването на сирийски сунити бежанци към Европа, коментира Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс".

Израел оповести и други въздушни удари в Сирия, с тях пресичат предполагаеми доставки на оръжия за Хизбула в Ливан или за разгръщане на ирански военни. Нетаняху обвини Иран, който помага на Дамаск, че е довел 80 000 шиитски бойци от страни като Пакистан и Афганистан, за да атакуват Израел и да претопят сунитското мнозинство в Сирия.

"Това е рецепта срещу повторно пламване на друга гражданска война - бих казал богословска война, религиозна война - и искри от това биха могли да докарат милиони повече в Европа и така нататък ... А това би довело до безкрайни катастрофи и тероризъм в много, много страни", обясни Нетаняху пред международния форум за сигурност.

"Очевидно няма да им позволим да го направят. Ние ще се бием с тях ... И ние бомбардирахме основите на това, тези шиитски милиции, като предотвратим това, ние предлагаме, помагаме за сигурността във вашите страни, за сигурността на света", допълни той.

Около половината от 22-милионното население на Сирия преди войната е разселено от военните действия, като стотици хиляди бежанци са в Европа. Сирийското население са предимно мюсюлмани сунити. Президентът Башар Асад е от религиозното малцинство на Алауит, съобщи News.bg. Според неотдавнашните сделки между правителството на Асад и предимно сунитските бунтовници, те напускат обсадените райони, но понякога на тяхно място пристигат шиити от села, обградени от бунтовниците.

Политическата опозиция срещу Асад счита, че сделките представляват принудителна демографска промяна и съзнателно изместване на враговете му от основните градове в Западна Сирия.

Правителството в Дамаск обяснява, че постигнатите споразумения позволяват да се поеме контрола и да се възстановят услугите и инфраструктурата в разрушените градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕНЗИНДЖИЯ

    7 4 Отговор
    БОГ ще избива вашата покварена душа трилиони пъти в АДА
  • 2 Анонимен

    5 3 Отговор
    Пътят към ада е постлан с добри намерения
  • 3 Примаков

    4 4 Отговор
    бРАВО нА еФреите.

    АлКайда и Ислямска Държава са СУНИТИ.

    Коментиран от #4

  • 4 Иванов

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Примаков":

    Разбира се. То сунитите са си чисти евреи.
  • 5 Гражданин

    1 0 Отговор
    Наистина са сунити,а не шеити
  • 6 Средиземноморска

    0 0 Отговор
    Ей какви добри намерения само, ще се разнежа!
  • 7 BGBGBG

    1 1 Отговор
    Израелците са железни !