Last news in Fakti

23 Юни, 2018 19:30 4 430 14

Демографската пропаст между Западна и Източна Европа расте

  • криза-
  • демографска-
  • запада-
  • източна европа-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • население-
  • ес

Мигрантите увеличават населението в западните страни

Демографската пропаст между Западна и Източна Европа расте - 1
Снимка: Shutterstock

През последните близо три десетилетия демографската пропаст в Европа се е задълбочила, сочи изследване на Австрийската академия на науките. Страните от Източна Европа са загубили около 1/4 от населението си, докато в Западна Европа демографската картина е като цяло балансирана – но това е заради мигрантския фактор.

„Въпреки че нивото на раждаемостта в Източна Европа не се различава от това в Западна Европа, миграцията разделя континента на две”, подчертава Томас Зоботка, ръководител на изследователския проект. Резултатите показват, че населението в 15-те най-стари държави членки на Европейския съюз се е увеличило с 12% между 1990 и 2017 година и е намаляло средно със 7% в по-бедните 13 нови страни членки.

Миграцията обяснява намаляването на населението в източноевропейските държави – в Латвия спадът е 27%, в Литва – 23%, в Босна и Херцеговина – 22%, в България – 19%, в Румъния – 15% и в Хърватия – 13%. Обратната тенденция се наблюдава в западноевропейските страни, в които мигрантите увеличават населението. В Швейцария то е нараснало с 26%, в Испания – с 20%, в Австрия – 15%, в Белгия – с 14%, в Италия – със 7% .

Две държави от Западна Европа обаче са изключение от правилото - Ирландия и Франция. Там увеличаването на броя на населението не се дължи на мигрантския поток, а на високата раждаемост. В Ирландия населението е нараснало с рекордните 36%, а във Франция – с 18%. В Германия от 1990 г. насам населението се е увеличило само с 4%.

В Русия демографският спад от 10% е ограничен с един процент, благодарение на пристигнали в страната мигранти, предаде Би Ти Ви. Въпреки че населението на ЕС се е увеличило с 8% до повече от 510 млн. души, в активна възраст са само 246 млн., като австрийските учени прогнозират, че тази стойност може да претърпи застой, а дори и спад през близките години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    41 2 Отговор
    Бели роби от Източна Европа бачкат на запад за туй! Отделно Африка завладява З.Европа! Франция е ужас Либерийци,мароканци,етиопци,нигерийци КАТУН!

    Коментиран от #11, #12

  • 2 Гост

    43 6 Отговор
    И да добавим още,че Западна Европа до 20г,ще е мосюлманска Европа.Понеже там мъжете масово са джендрита и няма кой да им е..е жените,мосюлманите го правят.
    Поздрав са еврогейската Европа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 по добре

    20 4 Отговор
    бял роб за 1900 на запад отколкото свободен за 300 в България .относно навлеците си прав но нещата ще започнат да се променят...виждаме какво прави курц а и в германия нещата не са както преди да ги посрещат с мечетата
  • 5 Киро

    24 3 Отговор
    Всичко може да се порави... Хитлер е показал как.Каквото каже Германия това ще става с Европа,само трябва да махнат Меркел и да сложат някой съвестен.От части разбирам защо ги вземат тия мигранти-за да им работят евтино, ама те са нагли и искат да ги издържа държавата.Има ли желание има и начин.Няма страшно.

    Коментиран от #7, #14

  • 6 НЕ СЕ БЯГА ОТ ДОБРОТО

    1 6 Отговор
    Доволен съм . Всяка държава постига това което проповядва правовия и ред ! ЦЕЛТА Е ПОСТИГНАТА ! Резултата от дейността на правовите системи е на лице .
  • 7 НКВД

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Нали знаеш каво се случи на Германия по хитлерово време? да се случи отново по меркелово време!

    Коментиран от #8

  • 8 що бе

    4 18 Отговор

    До коментар #7 от "НКВД":

    и ти като путя ли харесваш резняците ?? споко...при хитлер германия беше СРЕЩУ европа...сега германия ще е ЗАЕДНО с останалата европа срещу паплачта...и никой няма намерение да напада русия....вие стойте близко с ердо но внимавайте за сапунчето...да не го изпуснете имам в предвид

    Коментиран от #9

  • 9 НКВД

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "що бе":

    Хахаха хохохохоооо е нека се пробват на Русия избщо не се притесняваме! Те вътре сами ще се изшият з.европейците, и ти внимавай може да не няма време за сапунче!

    Коментиран от #10

  • 10 както казах

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "НКВД":

    европейците не ни интересува русия и руснаците...да си живеят както им харесва...живота си е техен !! но за мен си е предателство към паметта на руснаците загинали в многото войни срещу турция това което сега прави путя...но както казах...като му харесва да пикае на гроба на дедите си си е негова работа
  • 11 Само констатирам

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Западноевропееца смята целия източен блок/население за катун от напаст. А и западноевропейка с един от тея е нормално да видим докато с оостблок ъъъъ
  • 12 ГосТ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Еми да, те затова отчитат естествен ръст във Франция, защото всичката паплач са французи вече. То не е смешно. Супер нахални и с претенции. Няма да забравя, гледам два пингвина - майки с малки и на френски говорят на децата си...иначе с пелерини облечени. Относно емиграцията от Източна Европа, много ясно че е по добре да се работи в цивилизацията. Аз мисля, че по скоро робството е при нас,на чорбаджиите си роб. Е не, мерси. Като се разграничат циганите,и за двете страни е добра тази емиграция, едните щом те назначават да им работиш значи имат нужда , другите се измъкват от робството и унижението в собствените им страни. Всеки с приоритетите си,едните ще продължат да имат наука технологии и индустрия, а другите ще продължават да бъдат юзери с примитивен алъж - вериж. Всичко си е в реда на нещата.
  • 13 056

    7 0 Отговор
    В Запада Европа работната ръка се цени и общо взето се спазва закона. Тук българските алчни чарбаднии карат хората да рабатят по 12 часа седем дни в седмицата. Не стига, че нищо не плащат, ами и крият и част от доходите да спестяват осигуровски. Това е масова практика. Но какво да се чудим на чорбаджиите. Тя и държавата дава 560 лв.на синопник. Така, че всичко е точно...
  • 14 гост 2

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    И не само да им работят без пари, а най-вече да им наливат достатъчно в пенсионната система, за да може поколението точно на кореняците западняци да си изживее спокойно старините. След тях и потоп. Егоистични търгей, теглили и живеещи на кредит, който ще изплащат бъдещите поколения. Продали бъдещето на нациите си.