Last news in Fakti

1 Юли, 2018 20:14 8 236 24

Немски вестник: Внимавайте с домашната българска ракия

  • ракия-
  • българия

България е сред любимите летни дестинации на германците. Какво трябва да знаят германските туристи, които посещават тази страна? Съветите си „Зюддойче Цайтунг“ публикува под заглавие „На почивка в България: Защо не?“.

Ако са Ви черпили с домашна ракия...

Много шофьори се изкушават да изпият по някое и друго питие преди да седнат зад волана. Мислят си, че знаят на какво количество алкохол се равняват допустимите 0,5 промила. „Но внимание!“, предупреждава германският „Зюддойче Цайтунг": „Ако сте пили българска домашна ракия, сметките Ви могат да се окажат криви".

Когато българите клатят с глава...

Когато човек е на почивка в страна, чийто език не говори, често се налага да използва мимики и жестове. На повечето места по света кимането сигнализира съгласие и потвърждение, а клатенето на глава - несъгласие. Но не и в България, пише „Зюддойче Цайтунг“: „Когато българите не са съгласни, те кимат. Когато се съгласяват, клатят с глава - и то въодушевено. Затова: Кимайте само в знак на несъгласие!" съветва германското издание.

Не оставяйте в колата никаква техника и пари!

„Растящата престъпност през последните години предизвика растящо безпокойство сред мнозина българи. Носят се какви ли не слухове за наличието на руска и турска мафия. Макар и да няма място за паника, все пак трябва да се знае, че България не е вече така сигурна, както едно време", пише „Зюддойче Цайтунг“. Изданието съветва туристите да носят ценностите със себе си и да ги пазят грижливо, да паркират само на охранявани паркинги и да не оставят в колите си никакви видеокамери, мобифони и дамски чанти, както и да не демонстрират излишно, че носят в себе си големи суми в брой.

Не се подвеждайте по подобни предложения!

„Да обменяте валута по улиците на българските градове не си заслужава, а и е нелегално. Макар и по-рядко от преди, но все още се срещат мошеници, които предлагат на туристите обмяна по курс, по-изгоден от официалния. В никакъв случай не се подвеждайте по подобни предложения, защото в България има много ловки фалшификатори на банкноти", пише „Зюддойче Цайтунг". Изданието съветва германските туристи да проявяват мнителност и тогава, когато някой им предложи да им развали по-голяма банкнота с по-дребни. Вестникът препоръчва още да не се ползват услугите на обменни бюра, защото в много от тях курсовете са неизгодни, а да се ходи в банка или да се теглят пари от банкомат.

Гледайте си в краката!

Разходките по тъмно са крайно опасни. Но не толкова заради джебчиите, а заради дупките по уличната настилка и тротоарите, твърди германското издание и препоръчва на германските туристи да си носят джобни фенерчета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    42 0 Отговор
    Естествено,само от сигурен производител, който я прави с мерак!
  • 2 ТУИ

    32 0 Отговор
    Престъпността намалява, но се увеличават застрахователните измами на чужди туристи.Иначе това което пишат се случва навсякъде.Няма никаква руска или турска мафия както си пишат.При тях има защото имат пари при нас няма защото няма пари.Туристи Германци работници в немската чистота
  • 3 гнидата

    35 2 Отговор
    Чу ли, Бойко??? Твоите разкопки, за да усвоявате средства са терористичен акт, към нежните крачета на дхерманските туристи. И ти, вожда на нашата БуларЛанд, знай, че въпреки приятелството ти с фрау Меркел, не впечатляваш германците, като си трошат краката в тъмните реновирани кратери, пердън улици и шосета тук! А домашна ракия има ли още? То баби и дядовци не останаха, кой ще гледа лозе и ще вари вино и ракия? Младите гърли не сакат да живит у деревне, ... WARUM? Вече са европейки, демократки, бизнес дами, но не и жени, май? Чу ли, Бойко, германците са изплашени от вашите реновации....
  • 4 Иванов

    23 8 Отговор
    Картофи, българския шнапс е идеален с бира и вурстчета. Идвайте, живот ще си живеете тука. Пълно е с турци и руснаци, а индусите са мнозинство. Ако видите някой българин( познава се по това, че като му викнете Ганьо и рипа да ви бие) задължително се снимайте с него за вечен спомен, защото е изчезващ вид и скоро ще фигурира в Червената книга. Ако на някоя картофка и излезе късметът с някой баш ганьовец, много доволна ще остане, защото ганьовците много разбират от германски коли и повечето са автомонтьори. Освен това разбират и от политика и тайно симпатизират на Адолф, но инак се пишат на русофили, щото имат едно наум, че ония може пак да дойдат и да правят "народен съд". Така, че смело идвайте у нас, защото един ден и ние ще ви дойдем на гости или за постоянно, стига Меркел да ни покани.

    Коментиран от #12

  • 5 антрашпиц

    31 2 Отговор
    Добре де.Защо ни описват като държава в която царува престъпноста...Нали от ГЕРБ твърдят ,че са се преборили с престъпността.

    Коментиран от #8

  • 6 Бог

    26 1 Отговор
    Не се притеснявайте бе дойчовци, на нашата ракия издържат само руснаците защото са пиячи, а немците пият по 1 ,2, бири и забравят в кой хотел са. Не носят пари защото тук идват най- бедните, не купуват нищо .Гледам ги по цяло лято, незнаете за какво става дума.Ужас
  • 7 Бесен Язовец

    18 3 Отговор
    Аааааа ,,не е сигурна както префи БГ." Ше се сетите германски швестерани! И им им се привиждат руснаци мафиоти.
  • 8 хххх

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    Това, че такива ни управляват, само показва колко тъп е станал българинът след 1990г. Станахме най-тъпата нация в света. СРАМ

    Коментиран от #13

  • 9 Бог

    28 1 Отговор
    И един виц който е самата действителност. " дошли германци на почивка в БГ , и си купили собствените дрехи от втора употреба магазини"
  • 10 Морук

    18 4 Отговор
    При пътуване в deutchland си зимайте храна от вкъщи че техните буламачи и кучетата ни няма да ги ядат
  • 11 Амтон 1

    6 0 Отговор
    Ансолютно брато !
  • 12 Кратун

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Много добре написано.
  • 13 Кратун

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "хххх":

    Благодарение на гроб бсп-бкп.
  • 14 Townboy

    13 5 Отговор
    Германците трябва да се притесняват за себе си когато са у дома не в България!
  • 15 Владо Вр

    14 2 Отговор
    Народ, който пие бира, не заслужава хубавата българска домашна ракия. Тя е само за познавачи и мераклии..
  • 16 ха ха ха

    15 1 Отговор
    ха ха ха, турската и руската мафия ги притеснявала в България... щастливци )))
  • 17 Антисоциалист

    7 1 Отговор
    Господа, много от препоръките са донякъде верни, но "Кимайте само в знак на несъгласие!" е нелепост.
    Пояснявам защо - причинносттно и фактологически.
    С движение на глава българите показват одобрение или отричане, но на какво?
    "На какво" е после, а първо е "какво е"!
    При нас - българите, кимането е утвърдително, и никога отрицателно. С "кимане" означаваме движение отгоре надолу. Движението в обратната посока за нас е повдигане на глава, а не кимане. Кимането е утвърдително. В някои случаи то изразява свеждане на глава пред истината, та и тя да ни е неприятна. С изправяне на глава - движение обратно по посока на кимането можем да означим и висока оценка на значимостта на чута истина, и висока степен несъгласие.
    На какво?
    Грешката в тези препоръки е приемането, че българинът с движенеието на главата си отразява не съгласие и или отхвърляне на чужди думи, а на своите текущи разсъждения за чуто или предложено, или видяното. Предимни за българина са неговите - своите му съждения, а не чуждите. Той оценява първо себе си, а не чужденеца.
    Защо е така?
    История, господа чужденци!
    Който има по-отдавна речеви език, има и по-отдавна език на тялото...
    По времето на българославянските учители, Вашият император е говорел немски само с конете си...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 onq s konq

    4 1 Отговор
    Мн прос весник,а лошото е че като го чете немеца - и той изпростява.За какви ракии и дупки по пътя става дума,след като на ДЪРТИТЕ ТУРИСТИ им е всичко "ОЛ ИНКЛУЗИВ" ,а по алеята от хотела до плажа/обичайния маршрут/ НЯМА ДУПКИ?Ако пък извърнем поглед към МЛАДИТЕ ТУРИСТИ...Кво ги е.е "техниката на кимането",след като ги интересува единствено да СЕ НАТРЯСКАТ ДО КОЗИРКАТА за което са и дошли?А как да се плашат че ще паднат в някакви дупки,след като след ежедневния запой ПЪЛЗЯТ по земята?Естествено Западния турист още с влизането си в България моментално разбира ЧЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАК КИМАШ-ВАЖНОТО Е ДА СИ ПЛАЩАШ!
  • 21 ГосТ

    1 0 Отговор
    Ем много неща са спестили хората. Много.
  • 22 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Антисоциалист № 17 се е опитал да обясни нещо, което аз от половин век обяснявам на всички чужденци, посещаващи страната ни и с които контактувам, разбира се !! Огромна част от тях приемат първосигнално нашите жестове, без да наблюдават, мислят и осъзнават това , което българина върши като жестикулира .
    Изразявайки НЕСЪГЛАСИЕ нашенеца на два-три пъти движи главата отдолу - нагоре,понякога дори повдига и вежди. Също така този жест често бива придружен със едно звучно цъкане с язик /"Ц"/, може и "Не" .Трябва да си доста" задръстен",за да не усетиш разликата между това и утвърдителното "немско" кимане отгоре - надолу !
    Когато е СЪГЛАСЕН българина не клати главата "по немски" от ляво - на дясно и обратно !! Вгледайте се внимателно ! Той върти глава от врата - брадата на ляво, темето на дясно и обратно. Това движение е почти незабележимо и придружено с едно одобрително "О-хо.о", "Да","Може" и т.н.
    Достатъчно интелигентните люде веднага влизат " в час" и дори не им прави по нататък впечатление при пребиваването им тук. Не наблюдателните и много често злобните хорица упорито не приемат другите да са различни от тях и злословят без да разсъждават !!!
  • 23 Гостилничаря

    0 0 Отговор
    Повечето неща са абсолютно верни, няма как да се скрият от чужбина гвоздеите в програмата от прехода ни! Всички ни знаят основно с лоши неща и това си е съвсем закономерно, няма как вмирисан мангал с български паспорт да е по новините в Германия закопчан от полицията и това да не им се набива в главите през годините. Няма как да си показваш кирливите ризи на германеца и той да си изгради по-различно мнение за теб.
  • 24 незнайко

    0 0 Отговор
    Е това е вече извращение ! Когато кимаш значи ДА, когато въртиш глава значи НЕ !!! Тези за малоумни ли ни смятат или те са такивя ???
Новини по държави: