Last news in Fakti

6 Март, 2012 14:33 1 890 2

Източна Либия обяви отделяне от Триполи (обновена)

  • либия-
  • бенгази-
  • бунтовници

Страната може да се разпадне

Източна Либия обяви отделяне от Триполи (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Племенни и обществени лидери в източната част на Либия обявиха полу-автономност.  Новината дойде от голямо събрание край Бенгази с участието на 2000 души, предаде Би Би Си.

Обединени от каузата за отделяне от властта на Триполи, местните твърдят, че регионът им дълго време е бил неглижиран. Наричан още Киренайка, регионът е богат на залежи от петрол.

С него се свързва и началото на съпротивата срещу 45-годишния режим на диктатора Кадафи. Неслучайно именно в Бенгази бе основан съюзът на опозиционните сили, който днес управлява Либия като Преходен национален  съвет.

Местните настояват, че трябва сами да решават важните въпроси за тях, след като режимът на Муамар Кадафи вече е в историята.

Преходният национален съвет обаче не приема федеративното държавно устройство, тъй като е възможно страната да се разпадне - най-вече заради племенната вражда.

Кореспондентът на Би Би Си от Киренайка описва случилото се на събранието като декларация за намеренията на племенните лидери на региона. Не е напълно ясно каква точно степен на автономност искат местните жители.

До момента провъзгласеният акт на събранието няма юридическа стойност, но е сериозен индикатор за разделението, в което се намира страната.

В позиция на племенните и политическите лидери се казва, че „федералната система е изборът на Киренайка“. Избрани са и нови лидери, които да попълнят т.нар. „граждански съвет“ - Ахмед ал-Зубаир, който е дългогодишен затворник по времето на Кадафи,  и член на ПНС.

Ал-Зубаир обеща да защитава правата на региона, но новият съвет няма да припознава ПНС като представител на Либия в отношенията с външния свят.

Говорител на събранието, представил се като Теир Елхейри пред Би Би Си, защити решението, аргументирайки се със споразумение от 50-те години на миналия век, което разделя Либия на три големи провинции – Киренайка, Триполитания и Фезан, даващо на Киренайка голяма степен на автономност. След преврата на Муамар Кадафи, областите се обединяват под шапката на неговия режим в Джамахирията и централизираната власт.

Елхейри съобщи, че провъзгласената автономност има подкрепата на местните армейски структури. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    0 0 Отговор
    Целият арабски свят ще бъде раздробен на парчета. Имам лошо предчуствие, че този процес може да се рестартира тук на Балканите...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.