Last news in Fakti

9 Март, 2012 11:25 1 269 0

Кадафи криел оръжия и в посолства

  • муамар кадафи-
  • либия-
  • оръжия
Кадафи криел оръжия и в посолства - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на Муамар Кадафи е водила тайна програма за потулване на оръжия в посолства на страната по света. Това е поредното разкритие за режима на сваления и убит либийски лидер, което прави новото правителство.

Сред укриваните оръжия имало пушки, гранати, експлозиви и друг оръжеен арсенал, представян като дипломатически багаж, за да не буди подозрение.

Мохамед Абдул Азиз, който е зам.-министър на външните работи, разкри в интервю пред Ройтерс, че схемата се прилагала в държави в Европа, Азия и Африка. „Не става дума за две или три страни“, допълни той, описвайки мащаба на плана.

Оръжията вероятно били предназначени за покушения срещу либийски дисиденти и противници на режима на полковника. Не е изключено да са укривани, за да влязат в употреба и за нападение срещу „враждебно настроени държави“.

42-годишното управление на Кадафи падна преди месеци, но все още неговите тайни продължават да излизат на бял свят. Той многократно е бил обвиняван в убийства и погазване на човешките права, включително и в „износ“ на насилие – атентатите от Локърби за най- емблематичният пример за това.

В последните шест месеца, докато лоялистите на Кадафи контролираха дипломатическите представителства, има данни за открити оръжия в столиците на Гърция, Египет и Мароко. 

Местни медии съобщават, че само в представителството на Триполи в Атина са открити 30 пушки, 15 кг експлозиви, детонатори, ръчни гранати, заглушители и подслушвателни устройства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА