5 Юли, 2018 09:35 3 365 16

Един милион невалидни бюлетини в Турция

  • турция-
  • избори-
  • реджеп ердоган-
  • резултати-
  • парламент-
  • невалидни-
  • бюлетини

Обявиха окончателните резултати от изборите

Един милион невалидни бюлетини в Турция - 1
Снимка: БТА/ AP

Висшият избирателен съвет обяви окончателните резултати от изборите в Турция, с които президентът Реджеп Ердоган е преизбран с 52,59% от гласовете и в понеделник започва втория си мандат с увеличени правомощия. Резултатите ще бъдат публикувани в турския държавен вестник.

Ердоган печели над 26,33 млн. гласа. Втори е кандидатът на Народнорепубликанската партия Мухарем Индже с 30,64% или над 15,34 гласа. Следват кандидатът на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ (4,2 млн. гласа, 8,4 на сто), на Добрата партия Мерал Акшенер (3,65 млн гласа, 7,29 на сто), на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу (443 хил. гласа, 0,89%) и на партията „Ватан“ Догу Перинчек (99 хил. гласа, 0,20%).

Документът за победата на Ердоган беше връчен на председателя на парламента Исмаил Кахраман. В надпреварата за меджлиса първа се класира Партията на справедливостта и развитието с 42,6% от гласовете и 295 депутатски мандата от общо 600. Втора остава Народнорепубликанската партия с 22,6 на сто от вота и 146 народни представители. Демократичната партия на народите получава 11,7% (5 867 302 гласа) и ще има 67 членове в меджлиса. Партията на националистическото действие се радва на подкрепата на 11,1% от избирателите (5 565 331 гласа) и ще разполага с 49 места.

Като част от опозиционната коалиция парламентарно представителство получава и Добрата партия с 9,96% (4 993 479 гласа) - 43 депутати, както Партията на щастието, която е спечелила доверието на 1,34% от избирателите (672 139 гласа). Далеч под бариерата от 10% остават консервативната кюрдска „ХЮДА Пар“ (155 539 гласа или 0,31%) и националистическата „Ватан“ (114 872 гласа или 0,23%).

В новия мандат на парламента няма да има нито един независим депутат, макар че 75 хил. гласоподаватели са подкрепили независими кандидати. От над 59 млн. избиратели в страната и чужбина са гласували над 51 млн., с което избирателната активност надхвърля 86%. Невалидните бюлетини са малко над един милион, предаде БНР.

Първото заседание на новия меджлис е в събота В същото време в ход са първите стъпки за прехвърляне на нови правомощия към турския президент Ердоган. Сутринта беше публикуван първият указ, променящ около 5000 закона, издадени от 1924 г. насам. С него към президента и администрацията му се прехвърлят отговорности, принадлежали до сега на премиера и правителството.

Тъй като държавния глава получава право да ръководи и изпълнителната власт, междувременно Министерският съвет започна подготовка по отмяна на законите за организационната структура на министерствата. Новата система на управление в Турция ще влезе в сила след полагането на клетва от Ердоган. Церемонията е насрочена за девети юли, понеделник, след което ще бъде издаден и указ за формиране на новото правителство. В него е планирано да има 16 министерства. Преминаването към президентска система в Турция бе одобрено на референдум за промяна на конституцията през април 2017 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 zig

    11 9 Отговор
    Много малко невалидни бюлетини,неграмотните там са поне 50 пъти повече.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПЕЕВ

    5 4 Отговор
    НА НЕГРАМОТНИТЕ ИМ СЕ ПОКАЗВА КАКТО ТУКА ДПС. НО С НЕГРАМОТНИ ДЪРЖАВА НЕ СЕ ПРАВИ.

    Коментиран от #7, #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Факт

    1 1 Отговор
    Като у нас, толкова мъртви души
  • 7 zig

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    Там няма кой да покаже и каже, 80% от домакинствата нямат телевизори, но пък имат хладилници bekо vestei ,и още един бюлюк некачествени марки.

    Коментиран от #13

  • 8 Хасан

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "zig":

    Така си мислиш?!..Турция подводници,самолети,сателити,коли,безпилотни самолети ,изтребители почва да прави..а ти продължавай да си четеш ”Работническо дело”..

    Коментиран от #9, #11

  • 9 zig

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Прави най некачествените стоки в целия свят}турски боклуци{

    Коментиран от #12

  • 10 Mудис

    9 2 Отговор
    Турция поне произвежда а ние само духаме постна супа .срамувам се от тази държава
    По турско време българите сме били 100 пъти по добре
  • 11 Варна 2

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Ти маи живееш в 14век Горкия колко си заблуден
  • 12 Варна 2

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "zig":

    Тимаи живееш в 14век Горкия колко си заблуден
  • 13 До зигзага

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "zig":

    Прав си, почти %80 от домакинствата нямат втори телевизор в жилищата си.. бедните турци. .. А може би причината е, че всеки си гледа каквото си иска в таблетите си.. поне това е което видях, когато ходих там на гости при бивш съученик..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пак аз

    0 0 Отговор
    Който брои бюлетините той ще спечели,то не е само в Турция и България

    Коментиран от #16

  • 16 Ти пък

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пак аз":

    Не е толкова важно кой ще спечели. . Важното е как живее народа.. наши изселници от "голямата екскурзия", с пенсиите си, си купуват къщите си от родните си места! Правят го не заради инвестиции, а за собствено удовлетворение, за да подбудят интереса на внуците си към корените си, а ние ги плюем. .
Новини по държави: