Last news in Fakti

13 Юли, 2018 11:04 1 905 9

България влиза в чакалнята за еврото след година

  • чакалня-
  • евро-
  • българия-
  • еврозона-
  • банка-
  • валута

България приема задължения в области на политиката

България влиза в чакалнята за еврото след година - 1
Снимка: Shutterstock

Министрите на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в т. нар. чакалня на общата валута след около година. В изявление на Съвета на ЕС по този повод се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите, Българската народна банка. В текста се посочва, че нашата страна приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход.

Очаква се по отношение на банковия надзор България да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ. Отбелязва се, че страната ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка. Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз.

Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система, се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение", се допълва в текста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Bahti

    16 10 Отговор
    ФИНАЛНАТА КРАЖБА!
  • 3 Гост

    11 10 Отговор
    Още една стъпка за отказ от суверинитед Кому е нужно това? Има по-важни ангажименти от европейските, които трябва да бъдат поети и те са ангажиментите за Рид и Родина!

    Коментиран от #6

  • 4 тръцки

    8 3 Отговор
    приказки за лека нощ )))
  • 5 Дам

    12 3 Отговор
    Значи нещата у нас отиват към закриване. С пенсии от 100 евро ще сме на едно хоро с хора, които печелят тези пари на ден, а някои от тях и на час.
  • 6 838

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ние вече нямаме друг шанс за оцеляване. Самостоятелно не можем да съществуваме, а позицията, в която сме в момента не ни дава предимства. -Ние само изпълняваме чужди заръки без облаги. Освен това нямаме друг шанс за излизане от борда. Икономиката ни е толкова слаба, че едвам съществува. Според НСИ 92% от фирмите в страната са с персонал до 9 души. Това означава, че сме толкова нефилни, че ако утре има някакъв лек икономически трус можем да фалираме. Надявамсе разбираш за какво говоря! - Ние отдавна нямаме суверенитет и сме на командно дишане. Освен това ще спестим ужасно много разходи по ежедневните превалутирания за всяка плащане в Евро.
  • 7 прУстакоФ

    4 0 Отговор
    В крайна сметка България ще се озове директно в СЪБЛЕКАЛНЯТА !!
  • 8 Асан-помака

    4 0 Отговор
    Дупето,, да ни е яко
  • 9 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    За да резнат Русия ,сътвориха,,,ТРЕТИ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ,,,....страшен пакет...А понеже и ние сме ,,специални,, сътвориха ,,ТРЕТИ ФИНАНСОВ ПАКЕТ,,....А ,,специалното,, са го подчертали --гост и 838