Last news in Fakti

6 Август, 2018 08:23 3 305 5

Остър скандал между Саудитска Арабия и Канада

  • канада-
  • саудитска арабия-
  • посланик

Рияд експулсира посланика на Отава заради намеса във вътрешните работи

Остър скандал между Саудитска Арабия и Канада - 1
Снимка: БТА/АР

Саудитска Арабия експулсира посланика на Канада в Рияд заради "груба намеса във вътрешните работи на кралството", предаде DPА като се позова на съобщения на държавни медии.

Канадският посланик беше обявен за персона нон грата и разполага с 24 часа да напусне страната, се казва в съобщение на саудитската агенция по печата.

Саудитска Арабия отзовава също своя посланик в Отава и спира всички нови инвестиции и търговски сделки с Канада, посочва съобщението.

Рияд предприе тази стъпка, след като миналия четвъртък канадският външен министър Кристия Фрийланд писа в Тwitter, че Канада е "много разтревожена" от ареста от саудитските власти на Самар Бадауи, сестрата на хвърления в затвора саудитски блогър Раиф Бадауи. Блогърът беше изпратен зад решетките заедно с известната активистка Насима ал Сада.

"Канада стои твърдо до семейство Бадауи в този труден момент и продължаваме да призоваваме енергично за освобождаването на Раиф и Самар Бадауи", написа министър Фрийланд.
Съпругата на Раиф Бадауи - Енсаф Хайдар, живее от 2013 г. в Квебек с трите си деца. Това лято саудитците получиха канадско гражданство.

Позицията на Канада беше посрещната с очевидна дипломатическа проява на сила от Рияд. В неделя саудитското външно министерство отбеляза, че властите са в течение на разпространения текст в "защита на правата на активисти на гражданското общество", на смятат "това отрицателно и изненадващо отношение за невярно твърдение".

Според Рияд Отава е извършила престъпления срещу законите и процедурите на кралството, намесила се е правораздаването и е нарушила суверенитета на Саудитска Арабия.

Миналата седмица правозащитни организации осъдиха ареста на Самар Бадауи и Насима ал Сада. "Амнести интернешънъл" съобщи, че двете задържани жени многократно са били обект на репресии и са им били налагани забрани за пътуване заради дейността им в защита на човешките права.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    28 11 Отговор
    ...еех канада еех канада ще продам червената си лада... така ни подлъгваха и нас да се борим срещу комунизма и сега до каде ни докараха имахме злато нямаме злато
  • 2 ай стига бе

    33 6 Отговор
    Ами какво очаквате от "държава", която е още в родовообщинния строй......ако им спрете нефта на тия са изпукали от глад до няколко месеца. Тва е една от най-авторитарно управляваните и тероризиращи държави(неслучайно са добър съюзник и партньор на САЩ)
  • 3 бацеееее

    12 5 Отговор
    аУУУ АРАБИНА СПРЯ ПАРИТЕ И КАНАДА ПОРЪНА ХАХАХАХ. Тия тъпи маимуни не разбират всичко което имат е на Америка. Дано скоро разберат.
  • 4 CUKOVSKI

    1 4 Отговор
    DA NE BI V KANADA DA SE SPAZVAT COVESHKITE PRAVA.

    AMNESTI INTERNESHENAL E PODRIVNA ORGANIZACIA.

    VSICKI NPO-TA SA S OTRIZATELNI VAZGLEDI ZA NORMALNITE OBSHTESTVA.
  • 5 ела

    1 2 Отговор
    Канада пролива " крокодилски сълзи" колко са лицемерни подли долни присъщ за англосаксоците.( не че обичам арабите).