Last news in Fakti

2 Март, 2012 19:26 1 231 0

Яйца по Саркози

  • никола саркози-
  • франция-
  • баски-
  • яйца
Яйца по Саркози - 1
Снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози бе подложен на унизителен обстрел с яйца при посещението си в град Байон, който се намира в населената с баски южна част на страната. Нападението принуди Саркози да се скрие в бар, въпреки солидната охрана, с която бе наобиколен, предаде Би Би Си.

Саркози, който ще се бори за нов президентски мандат през април, е изправен пред сериозния проблем на спад в рейтинга от край време. Налага му се да гони опозиционния кандидат на левицата Франсоа Оланд.
Оказа се, че предизборната му агитация в провинцията на баските не е удачен ход.

Недоволните обиждаха и освиркваха Саркози, крещяха „Никола, махай се”. Видимо ядосан, президентът заклейми „насилието на малцинството и тяхното неприемливо поведение”.

Президентът нарече тълпата „хулигани” и ги обяви за привърженици на основния му опонент на изборите – социалистът Франсоа Оланд.
Баските живеят в югозападната част на Франция и северна Испания. Чуха се и крайни призиви за независимост на баската провинция.

„Тук, във Франция, президентът на републиката ще ходи навсякъде. Ако това не се харесва на малцинство, което създава проблеми – толкова по-зле за тях”, заяви жегнатият държавен глава. След което отправи нападка, че е жалко политическите му противници да се съюзяват с баските сепаратисти, за да пречат на обикновените хора да си говорят с него.

По-късно от социалистическата партия заявиха, че нямат нищо общо с агресорите и определиха като неприемлива всяка проява на насилие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА