30 Септември, 2018 07:29 7 945 53

30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан

  • сюлейман i-
  • султан-
  • сюлейман великолепни-
  • сюлейман законодателя

Докато за останалия свят той изглежда опасен, вътре в империята той има слава на справедлив владетел, който се бори с корупцията

30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан - 1

На 30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан. Той наследява Селим I на трона. Султан Сюлейман I остава в историята като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодателя.

Сюлейман I е 10-ят и най-дълго управлявалият султан на Османската империя - от 1520 до 1566 г. Наследява баща си Селим I на трона, а той самият е наследен от сина си Селим II.

По време на неговото управление империята му се простира от Централна Европа до Китай и от Стълбовете на Херкулес до Индийския океан.

Императивното право на империята е шариата (свещеният закон), който като божествен закон на исляма е извън правомощията на султана за промяна. Това не пречи на Сюлейман Великолепни да създаде първия законов кодекс на Османската империя, с който се прави опит да се уеднакви работата на съда и администрацията.

Той е известен като „Османови закони“ и просъществува през следващите над 3 века. Неговата данъчна реформа предопределя развитието на империята за векове напред. Султанът е смятан за баща и на наказателното право в империята, което къса с някои норми на шериата.

Султанът, освен с военните си успехи провежда и образователна реформа, която подкрепя отварянето на училища към джамиите и по този начин се гарантира жизнеността на империята през следващите векове.

Докато за останалия свят той изглежда опасен, вътре в империята той има слава на справедлив владетел, който се бори с корупцията.

Чрез личното си покровителство Сюлейман застава начело на Златния век на Османската империя, което представлява върха на културните постижения на османските турци в областта на архитектурата, литературата, изкуството, теологията и философията.

При неговото управление Османската империя достига най-големия си разцвет като територия и икономическа мощ. Проведените от султана реформи гарантират запазването на империята през следващите столетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    61 20 Отговор
    Абе на 30 септември нищо хубаво ли не се е случило у нас или по света--та ни пропагандирате за ПОРЕДЕН път османската история??? Или викате,че ще трябва да учим и нея--подготвяте ли ни за нещо...???

    Коментиран от #2

  • 2 отговор

    23 37 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Ами империята е владяла почти целия свят,това малко значимо ли е?Отдавна сме сме колония.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Справедлив

    34 7 Отговор

    До коментар #2 от "отговор":

    То че са владяли половината свят е ясно-но тук въпроса е"защо на нас постоянно ни се натяква османската история"? Да си пишат в турските сайтове-турците би ги интересувало повече...

    Коментиран от #6

  • 6 Пропагадист

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от "Справедлив":

    1. Нищо в професията не става безплатно 2. Πарите управляват света 3. Günaydın
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гоСт

    12 13 Отговор
    Пишат за тези,които са били "ФАКТОР",а в България няма такива личности!

    Коментиран от #12, #30

  • 11 30 септември

    43 4 Отговор
    На 30 септември:
    1858 г. – Софийското земетресение нанася значителни щети в София.
    1869 г. – Основано е „Българско книжовно дружество“ в Браила, което през 1911 г. е обявено за Българска академия на науките.
    1879 г. – Провеждат се първите парламентарни избори в България.
    1884 г. – Подписана е митническа спогодба между Княжество България и Източна Румелия.
    1923 г. – Потушено е Септемврийското въстание.
    1944 г. – Правителство на България приема Наредба-закон за съдене от народен съд виновниците за въвличане на България в световната война.
    2000 г. – В София се провежда четвъртото заседание на Международния обществен съд за престъпленията на НАТО в Югославия.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Въпрос

    30 7 Отговор

    До коментар #11 от "30 септември":

    Ето за това говорех...а не разни чалми да ни се натрапват...
  • 14 Турчино турчиноооо

    25 12 Отговор

    До коментар #9 от "Българино българино":

    На балканите има и други народи, които са съхранили и род и родина,
    абсолютно без вашата скапана империя и бъди сигурен, че ние българите също нямаше да се заличим от лицето на земята.....
    А заради това, че сте накарали насила православните християнски народи (помаци бошняци) да приемат ислям и днес все още на балканите няма единство между народите.

    Коментиран от #17

  • 15 ТЕ ТАКА

    10 18 Отговор

    До коментар #9 от "Българино българино":

    Най-жалкото е, че като изключим няколко запетайки и технически грешки, един турчин (ти) е най-грамотния в този пропаднал сайт сред "големите бг патриоти" зад компютъра.
  • 16 гоСт

    12 17 Отговор
    Добре,че е имало Империя да има и нас!
  • 17 ivan4o

    12 10 Отговор

    До коментар #14 от "Турчино турчиноооо":

    Ти Италия Германия Швейцария за балкански страни ли ги имаш! Сеа щяхте да бъдете католици и византия да знаеш!

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бесен Язовец

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "ivan4o":

    Румъния, Словения, Хърватия !

    Коментиран от #25

  • 21 Варна

    32 11 Отговор
    Бих посъветвал "факти" които иначе редовно чета да спрат с статиите за турска история, владетели и т.н. и т.н. - Ние имаме достатъчно история, при това наша и мисля, за дале по- добре да започнете да публикувате статии в тази посока. Например защо не подкарате именникът на Българските Ханове един по един- Връзка по връзка! - Аман от чужда история! - Ако не е Турска, ще е Американска, ако нее американска, ще е Руска, ако не е Руска ще е Английска, Немска и нензнам каква още! - Половината ни население не неграмотно и разбирасе по примера на Борисов и Цветанов - нагло! Може би е добре да му "налеете" малко "софтуер" по старият начин, чрез четене на истории, но Български! 300 000 000 души говорят езици, диалект на нашият и има причина да се търси връзката и общото ни минало с тях вместо да се занимаваме с историята на поробителят ърнал страната ни с 5 века назад и избил милиони Българи. Мисля, че това е по- добрата идея.

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Патриот

    15 6 Отговор
    Само пропуснахте да напишете, че този наш стратегически партньор или ПРИЯТЕЛ ни е поробил за 500 години. Ако е той.

    Коментиран от #26, #36

  • 24 месара

    12 0 Отговор
    за тоя, по чия заръка ни информирате?
  • 25 ivan4o

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Румъния хърватска члса османска територия!
  • 26 ivan4o

    9 5 Отговор

    До коментар #23 от "Патриот":

    За какво поробяване говориш?! Робите са у сащ и европа или по робските пазари !
  • 27 Мършата

    5 10 Отговор

    До коментар #21 от "Варна":

    Ти май турците ги вземаш на сериозно )))? Тъй като султана се считал за баща на нацията, било прието,той да се жени за чужденка, така че, почти всичките им султани са били гърци... Ще кажеш, защо тогава вземат Константинопол? Защото човешкото око дъно няма. Алчността, егото... Не само султаните.. Например друг "техен" лидер Кемал Ататюрк бил на 50% българин, разбирай майка ми или баща му, четъх го от достоверен източник, но не помня откъде. Чел съм че Ердоган има арменски корени, наистина прилича малко на наш Кеворк Кеворкян)))

    Коментиран от #28, #42

  • 28 ivan4o

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мършата":

    Ти па и ти не беше ле 100% българин

    Коментиран от #37

  • 29 ГостО

    10 4 Отговор
    Другари и другарки,колкото и да се напъвате,вие няма да промените историята,вие не сте фактор, даже и в България сте зависими!Лек ден.
  • 30 Орфей

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "гоСт":

    В България е имало много по-значими личности от Сюлейман и други, но местните не ги пишат. Знаят някакви Левски, Ботев. А, че българите тракийци са размазали римскките легиони стигайки до Рим, това не се пиле. Само липсата на желание да сринат римските порядки които са като сега джихадисти, педофилия, проституция, кражби, лъжи, убийства, рекет, измама, крадливи корумпирани политици и чиновници.... е довело а не заличат и римската империя. Партите, едно от българските племена е сривало римските пълководци и легиони и така и не са ги превзели. Само предатели и внедрени еврейчета по държавни постове са сривали българите и България. Такива като ББ, Костов, Плевнелиев, Цецка, Меди, Местан, Станишев, Пирински, Стоянов, Първанов, Божков, Сталийски, федосова... и стотици хиляди други. Йоан Асен 2 са го избрали за цар много народи, но интригите на алчни за власт и имане гърла са сринали това. Османските войски са завладяли България не за ден, година, а за 70-80 години, разпокъсаната от караници, партии, болярски амбиции. Нищо не пишат и за Бърдоква Ивайло, един справедлив управник, сринат от алчнк боляри за да крадат. ...

    Коментиран от #31

  • 31 Анонимен

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Орфей":

    "Българи тракийци"... Май те е кълвал щъркел по главата?

    Коментиран от #38, #41

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ФАКТИ ДПС

    3 1 Отговор
    МИ ПОЧЕРПЕТЕ КАТО СМЯТАТЕ, ЧЕ ИМАТЕ ПРАЗНИК.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мършата

    2 7 Отговор

    До коментар #28 от "ivan4o":

    Българин без капка чужда кръв! От баща на баща, знам от какъв род излизам, знам миналото на моите предци!
  • 38 Орфей

    9 4 Отговор

    До коментар #31 от "Анонимен":

    Българите са дали култура на много места по света. Не с офъжие, а с разум, приятелство. Тракийските българи са много по-древни от Визанс, Елада, Мавритания, Вавилон, Персия, Атина, Картаген, Рим, Визанс, Осман, .... Това, че не се пише от есреите комунисти Масони тук е по чуждо нареждане. Промиват мозъци, идеализирайки, Живков, Ботев, Левски, Борисов. Това е техен метод, да създават кумири идоли, за да манипулират народа, докато го ограбват, експлоатират и убиват с разни методи. Така създадоха еврейски фамилии и Адолф Хитлер, и изтласкаха австрийския ефрейтор, защото им прие политиката на войните, грабежа, геноцида над народите. Адолф е продукт на еврейски фамилии Ротшийлдови, Круп, Тиссен и други. Да имало е и евреи убити от нацистите, но за едрия грабителски капитал това е второстепенно. Те създават идоли водачи, за да властвуват над народите. По-лесно се контролира народ при диктаторите под зависимост, отколкото в демокрацията. Затова и не допускат да има демокрация, за да има тоталитарни режими и ги контролират. Траките са българи. Партите, одрисите, серди.... Тук е имало български царства по-големи и от Османска империя и ЕС. Но нарочно нищо не се публикува, за да е прост електората. Умишленно. от
  • 39 Салам Алеко

    13 3 Отговор
    Господа, дето се мислите за "турци" престанете с това, че сте ни направили турци! Нашите яничари ви направиха европейци! Това че сте ни владели, означава че ние сме ви работили, ние сме воювали, и ние и децата ви сме правили! Не можеш да изтребеш един народ, който те е изхранвал! Затова и сме оцелели!

    Коментиран от #40

  • 40 ivan4o

    10 2 Отговор

    До коментар #39 от "Салам Алеко":

    Салам кой твърди ,че сте били роби,никой освен самите вие! В съда дето взеха решение В. Левски да се обеси 60% беха българи. И как кът са били роби са работели теа българи у високи постове, кът съдии и т.н.
  • 41 Орфей

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Анонимен":

    Ето, сега пак е тоталитаризъм. Партиите са кръгове по апетити и се борят за власт и облаги. И не допускат конкуренция, демокрация щом седнат на власт. Глобалистите контролират лидерите им и по този начин и слугинчетата им полицаи, военни, магистрати, чиновници, оттам и държавите и народите. Затова и лансират идологизирани кумири, като Адолф, Живков, Борисов, Аллах, Мохамед, Христос, .... Тоест, за да манипулират хората към подчинение не на правдораздаващи закони, а на личности идоли. И понеже ББ е самопризнат многократно васал на кукловодите им, ония чрез него и контролират и България, а парламент и институции служат на кукловодите и да ни дерат с данъци за да храним политици и държавната малина от техни слуги. Древните българи бяха с ьруг морал, не лекета като сегашните на власт. Затова сегашните са просто чужди слуги и наш геноцид... Ето, сега гласували, който не ходил на преглед, по-висока ЗО? Това е престъпление и трябва законодателите да се убият, заради тези тирански наредби! Те обслужват касичката на ГЕРБ и слугите им. Траките са българи, мирмидони, серди, одриси, кули, херуни, мизи...
  • 42 Варна

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мършата":

    Да ли ги вземам на сериозно?- Да! - Аз съм националист! Опитите да заличат кланетата и да пробудят приятелско отношение към тях ме вбесява! - Да ли е бил грък султанът имам известни съмнения. - Аз също обичам да чета история. - За Ататюрк не е вярна тезата, че е бил 50% Българска кръв не е вярно! Че е родом от град чието население е било основно Българско е вярно, но останалото не е! Колкото е вярно че Путин има Българска кръв, толкова е вярно и за Ататюрк. Така или иначе без значение, кой до каква информация е стигнал през годините в случая не е много предмет на разговора. - Истината, е че Българите знаят все по малко за собствената си история и все повече за чужди народи, което е чиста проба начин да претопят един народ и да го превърнат в нищо. Още по- зле е когато това е държавна политика и разбира се мода! - Отвратително е да ми дават за пример Американци, Англичани, Турци и каквито там се сетиш при условие, че изброените са били врагове на страната ми. Народът трябва да си знае историята, а не чуждата такава!

    Коментиран от #43

  • 43 дон Корнишон

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Варна":

    ....👍👍👍👍👍👍👍👍......
  • 44 Османската империя

    7 9 Отговор
    България съществува благодарение на ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ 5 ВЕКА пазил българия от руснаците и авсрийците

    Коментиран от #45, #46

  • 45 Варна

    6 6 Отговор

    До коментар #44 от "Османската империя":

    Ти по- голяма глупост не можа ли да измислиш? - Хасане само ти дрънкаш такива тъпотии! Не се прави на исторически грамотен щото си личи от километри обратното.
  • 46 Хасаня

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Османската империя":

    ...хахахаха...пръц...пръц,пръц..опппа....пак са ожълтих...
  • 47 Riki

    4 5 Отговор
    Ахах каква история имате бълхарите , където сте се надупили на всеки

    Коментиран от #48, #49, #53

  • 48 439

    5 3 Отговор

    До коментар #47 от "Riki":

    На какъвто и да се правиш резак, говориш моят език, а не някакъв друг. Така че колкото и да се правиш на надменен в крайна сметка на нашият език говорят няколко държави в Европа и в Азия. Така, че чалма не вървиш.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 777

    1 1 Отговор
    оппаа...,,шъ мъ извиняваш''...то май и маймуница нямате,та пишете на изчекната латиница
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: