Last news in Fakti

7 Март, 2012 13:58 864 1

Брайвик официално обвинен в тероризъм

  • андерш брайвик-
  • осло-
  • норвегия-
  • брайвик
Брайвик официално обвинен в тероризъм - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежкият касапин Андерш Брайвик, който призна за масовия разстрел на 77 души, вече официално се сдоби с обвинение в тероризъм. Безмилостният убиец бе започнат с обвинителния акт от адвокатите си в затвора, където лежи близо до столицата Осло, предаде Би Би Си.

Прокуратурата даде индикации, че счита Брайвик за луд. Вероятно обвинението ще иска касапинът да бъде вкаран в клиника за психично болни, а не в затвора.

Лекарите нямат единно мнение какво точно е психическото състояние на Брайвик, който се счита за легионер на арийската раса. Първата експертиза, базирана на 13 интервюта с терориста, стигна до извода, че той е луд и живее в заблуда. По-късно четирима лекари оспориха това заключение с извода, че той не е нито психопат, нито шизофреник, нито има нужда от специално лечение.

Брайвик призна пред съда, че на 22 юли 2011 година е взривил бомба в правителствения квартал в Осло, която е причинила смъртта на осем души и че по-късно е застрелял още 69 души на младежки лагер на Норвежката работническа партия на остров край столицата.

Това е най-жестокото престъпление, на което скандинавската страна става свидетел от Втората световна война насам.

„Признавам фактите, но не се признавам за виновен“, заяви преди време касапинът.

Процесът започна на 16 април.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛУДИ СА УПРАВНИЦИТЕ НА ЕВРОПА

    0 0 Отговор
    ТОЧКА