10 Април, 2012 14:56 1 193 0

Обрат: Брайвик признат за вменяем

  • андерш брайвик-
  • брайвик-
  • норвегия-
  • осло

Втората медицинска експертиза установи, че норвежкият касапин не е луд

Обрат: Брайвик признат за вменяем - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик е вменяем, установи втората психиатрична експертиза. Заключението й е в пълно противоречие с първата проверка на психичното състояние на касапина, която го изкара луд.

Така, след като бъде осъден за убийството на 77 души, Брайвик ще лежи в затвора, а не в психиатрична клиника, съобщи Би Би Си.

Самия Брайвик твърди, че не е луд и се описва като военен командир на норвежкото движение на съпротивата и на Тамплиерите на Норвегия. Касапинът също предпочита пандиза пред лудницата, където било „по-лошо от смъртта“.

„Да правиш политически активист в приюта е по-садистично и дори по-зло от това да го убиеш“, написа екстремистът в писмо до норвежка медия. 

Той призна за разстрела на 77 души, предимно деца, миналия юли. В понеделник се очаква делото за масовото покушение да започне.

Първата експертиза, изготвени през ноември, установи, че екстремистът е напълно луд и страда от параноидна шизофрения. Самият масов убиец я определи като „лъжа“ и изчисли, че 80% от съдържанието й не отговаря на истината. Документът от 243 страни предизвика вълна от недоволство в Норвегия, а адвокатите на семействата на жертвите поискаха нова експертиза.

По-щателната проверка показа, че  Брайвик е бил напълно вменяем към датата на кървавото си нападение – 22 юли 2011 година. Тогава 32-годишният десен екстремист взриви бомба в центъра на Осло, след което разстреля 69 души на Ютьоя, предимно младежи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА