Last news in Fakti

16 Април, 2012 11:46 901 0

Започна процесът срещу норвежкия касапин

  • брайвик-
  • норвегия-
  • процес

Норвежкият сериен убиец Андерш Беринг Брайвик застана днес пред съда в Осло, с което започна процесът срещу него за убийството на 77 души на 22 юли 2011 г. - 8 човека загинаха тогава от бомбен атентат в центъра на Осло, след което Брайвик уби още 69 младежи на близкия остров Ютьоя.

Подсъдимият беше докаран в съда с брониран микробус.

При влизането си в залата той направи дясноекстремисткия си поздрав с изпъната напред ръка и свит юмрук. Още в самото начало на процеса Брайвик оспори легитимността на съда, отказа да потвърди самоличността и рождената си дата.

По-нататък, когато съдийката прочете в личните му данни, че той е безработен, Брайвик възрази и заяви, че е писател, уточнявайки, че пише творба в затвора.

Очаква се процесът да продължи 10 седмици. Миналата седмица бе огласена повторна психиатрична експертиза на убиеца, с която той бе обявен, че е психически здрав и може да бъде съден.

Максималната присъда, която той може да получи по силата на норвежките закони е 21 години затвор, но тя може да бъде удължена, ако бъде решено, че осъденият е много опасен за обществото. Съгласно първата експертиза Брайвик беше диагностициран като душевно болен и можеше да прекара остатъка от живота си в психиатрично заведение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА