5 Октомври, 2018 12:33 1 192 4

Бивш президент беше осъден на 15 години затвор

  • южна корея-
  • президент-
  • затвор-
  • и мюн-бак-
  • осъден-
  • корупция

Корупция в дъното на скандала

Бивш президент беше осъден на 15 години затвор - 1
Снимка: БТА/ AP

Бившият южнокорейски президент И Мюн-бак беше осъден на 15 години затвор за корупция, предаде АФП. И Мюн-бак (76 г.) – президент от 2008 до 2013 г., бе признат за виновен за корупция, незаконно присвояване и други престъпления. Съдът в Сеул го осъди да плати глоба от 13 милиарда вона (10 милиона евро).

Бившият лидер бе обвинен през април. Съдът прие, че той е бил фактическият собственик на компания за авточасти, а не неговият брат, която И Мюн-бак използвал за създаване на резервен фонд с около 24 млрд. вона. Експрезидентът бе признат за виновен, че приел почти 6 млрд. вона от „Самсунг електроникс“ в замяна на помилване на президента на компанията, който бе пратен в затвор за укриване на данъци.

От „Самсунг“ отказали да коментират решението на съда. „Въпреки обективните доказателства и правдоподобни показания той отрече всички нарушения и прехвърли отговорността на други, казвайки, че е бил натопен“, заяви съдийка в директно излъчвано предаване на присъдата. „Вземайки предвид всичко, неизбежно е той да получи тежко наказание“, добави тя. И Мюн-бак не присъстваше на обявяването на присъдата заради лошо здравословно състояние и в протест срещу решението на съда това да бъде предавано по телевизията.

Адвокат на бившия президент заяви, че в понеделник ще може да каже дали ще обжалва. Всичките 4-ма живи бивши президенти на Южна Корея са били осъждани за престъпления, извършени, докато са били на власт. Наследничката на И Мюн-бак – Пак Гън-хе, бе осъдена на 25 години затвор и милиони евро глоба за корупция и злоупотреба с власт, съобщи БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юнак

    7 1 Отговор
    А ние 30 години не можем да осъдим комунистическите престъпници и хората, дето изтъргуваха България за рубли.
  • 2 baysando

    9 0 Отговор
    Това никога няма да се случи у нас.
    Предполагам само защото нашите властимащи никога не злоупотребяват с власт, нямат и никога не са имали обръчи от фирми, нямат поставени лица и т.н.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ryty

    3 2 Отговор
    Плевнелиев, незнам колко години трябва да му дадат за това дето смука тoпkитe на бат си бойко. Но кучето като го научеш да си яде бълвоча... Та още продтлжава да ги лигави тоя палячо
Новини по държави: