Last news in Fakti

10 Март, 2012 20:57 1 337 2

Китай затяга хватката около дисидентите

  • китай-
  • дисиденти-
  • дисиденти
Китай затяга хватката около дисидентите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безследно изчезнали хора, преследвани дисиденти - в Китай това не е нещо необичайно. Сега обаче репресиите ще се вършат вече и "официално". Нов закон предвижда легализиране на извънредните полицейски правомощия.

Оспорваният законопроект позволява както досега поставянето на правозащитници под така наречено "домашно наблюдение" за шестмесечен срок. Това може да означава домашен арест в собствения дом, но полицията има право да задържа хора - по обвинение в заплаха за държавната сигурност - и на така наречени "особени места", тоест в къщи, принадлежащи на органите за сигурност.

Адвокатът Цзян Тянон бе държан миналата година два месеца на едно такова "особено място", където беше и тежко малтретиран. Той казва, че ако законът бъде приет в този му вид, това ще означава легализиране на безследното изчезване на хора в Китай за известно време.

Задна вратичка за произвол

Първоначално се предвиждаше семействата на поставените под "домашно наблюдение" изобщо да не бъдат уведомявани, което предизвика възмущение както в Китай, така и в чужбина. Впоследствие тази постановка бе смекчена. Само че органите за сигурност не са задължени да информират близките нито за мястото на задържане, нито за причините за ареста.

При редовен арест, когато задържаният е заподозрян в тероризъм или в застрашаване на държавния ред, полицията има право в продължение на 30 дни да не информира близките. Това е коварна задна вратичка за политически произвол. Защото в Китай аргументът за заплаха на държавната сигурност се използва изключително срещу дисиденти и правозащитници.

Към клаузата: "човешки права по китайски"

Експертът по въпросите на човешките права Джошуа Розенцвайг подчертава, че извънредните права, с които органите за сигурност и полицията винаги са разполагали, сега добиват законова форма. Той отбелязва, че озаконяването на тази практики прави много трудно премахването им по-късно.

Проектозаконът включва - поне на хартия - и някои подобрения. Така например занапред признания, изтръгнати чрез изтезания, няма да бъдат допускани като доказателствен материал. Разширяват се и правата на адвокатите. Повечето прависти се съмняват, че тези мерки ще бъдат осъществени на практика. Но адвокатът Цзян Тянон е доволен поне, че новият закон съдържа и клауза, в която става дума за човешките права: "Това би могло да стане основа за бъдещото прилагане на тази постановка".

Новият закон за наказателното право ще бъде гласуван в близките дни от 3000-те делегати на Националния народен конгрес. Приемането на закона стои извън всякакво съмнение: Народният конгрес никога досега не е отхвърлил и един проектозакон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тормозен

    0 0 Отговор
    леле тея още малко ЩЕ НИ СТИГНАТ нас по репресия.

    тука в БГ и да не си заплаха за нац сигурност пак ще те малтретират .. ПРИ ТОВА ОБИКНОВЕННИТЕ полицаи.

    и то с голем ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ
    къф си ти бе .. ееее ... шшш ... уууу ... на какъв се правиш бе ееее ... уууу... аааа ?

    дай си документите и 2х20лв щот сме двама. и бегай ...

    това не е ли репресия ? РЕПРЕСИЯ Е !!
  • 2 чук

    0 0 Отговор
    затова жълтите предатели са номер1 навсякъде.там мащабите са гигантски и проблемите също но се справят.само дисциплина и работа.там за кражба разстрелват на стадиона.една жена е откраднала 300л нафта.смърт чрез разстрел и на четвъртия ден са я опушкали.при нас един няма да остане в тази гръмната държава.