Last news in Fakti

27 Април, 2012 13:00 1 222 0

Сляп китайски дисидент успя да избяга

  • китай-
  • чен гуанчен-
  • дисидент

Изтъкнатият китайски дисидент Чен Гуанчен, който е сляп, успя да избяга от домашния арест, под който бе поставен от две години. Известният адвокат нашумя с делата за т.нар. държавна политика „Едно дете“ през 90-те години на миналия век, тъй като тя нарушава човешките права. Негови последователи съобщиха, че Гуанчен е успял да се отскубне от гардовете пред къщата му в село Шандон, намиращо се на около осем часа с автомобил от столицата Пекин.

Негови приятели разказаха в интервюта по Skype и телефона, че  Гуанчен е слаб физически, но категоричен в действията си. През последните 18 месеца имаше много опасения за здравето му. Симпатизанти и журналисти не бяха допускани да припарят до строго пазената къща. „Той иска да живее в свободна държава“, заяви дружката му Хе Пейронг. 

40-годишният самоук юрист живееше в компанията на майка си, жена си и дъщеря си. Преди да се присъедини към тях той излежа няколко години в затвора, предаде Си Ен Ен.

В продължение на месеци  Гуанчен подготвял бягството си. Той се залежал на легло и намалил движенията си, което направило охранители по-малко бдителни. След като избягал, дисидентът веднага потърсил свои приятели за помощ. Те го транспортирали до Пекин, където активистът бил наел безопасна къща.

Племенникът му разказа как униформени нахлули в къщата с намерение да арестуват семейството на юриста. Не е ясно къде са близките му. Самият Гуанчен призова правителството на страната да осигури защитата им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА