Last news in Fakti

15 Март, 2012 08:01 1 939 2

Ще падне ли режимът в Сирия?

  • сирия-
  • башар асад

Година от началото на революцията в Сирия

Ще падне ли режимът в Сирия? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато Арабската пролет започна преди повече от година, сирийският президент Башар Асад уверено заяви, че правителството му работи в съзвучие с хората и изрази готовност за реформи, за да се имунизира от „вълната на промяната“, заливаща региона.

Няколко седмици по-късно и върху неговата глава се стовари познатият на лидерите от региона проблем: все по-наставаща съпротива. Първите протести започнаха в столицата Дамаск на 15 март преди година, когато шепа недоволни граждани надигнаха глас за повече свобода.

Година по-късно Сирия се превърна в една от най-размирните и обагрени с кръв страни от региона. Конфликтът взе 8 000 жертви,  принуди 250 000 души да напуснат домовете си и отприщи бежански вълни към съседните страни.

Докато лидерите в Тунис, Египет, Либия и Йемен бяха свалени (или убити), 46-годишният Асад не се поддава на опозиционния натиск и не се колебае да ползва танкове, елитни военни и артилерия, за да сломи съпротивата, пише Ройтерс в анализ на ситуацията в Сирия.

Асад прати танковете срещу бастиона на опозицията – град Сирт, който преди това бе подложен на изтощителна, продължила почти месец обсада. Силите му вече контролират и друг град на съпротивата – Идлиб.  Безкомпромисните действия на Асад отговарят ясно на „пророците“, които видяха скорошното му падане от власт. Изниква ново питане – не кога, а дали режимът му ще падне.

Опозиционни неволи

Опозицията няма как сама да спечели битката с режима по военен път, тъй като армията е доста силна и доказано не се колебае да действа грубо, коментират западни дипломати. Противниците на Асад не са единни, въпреки общата бунтовническа сила  (Свободната сирийска армия) и Сирийски национален съвет (СНС), частично получил международно припознаване, но трудно събиращ подкрепа извън преките участници в протестите.

Преди дни СНС бе напуснат от водещ дисидент и бивш съдия заради липса на прозрачност.  Отрядите на Свободната сирийска армия пък се командват от относително независими ръководители.

Как може да падне Асад?

В лагера на Башар Асад нещата са различни – той може и да губи легитимност, но действа решително и се ползва с доверието на някаква част от населението. Държи привържениците си с аргумента, че се бори с терористи. Военните успехи срещу опозиционните сили вдъхват допълнително увереност на властта.

В отсъствието на международна военна намеса, три са възможните начини Башар Асад да бъде свален от власт – чрез икономически срив, предизвикан от санкции и затваряне на пазарите за сирийския петрол, чрез преврат или чрез превземане на столицата Дамаск. И на трите „фронта“ Асад търпи малки загуби, но такива, за да го свалят от власт.

„Той бързо може да реши тези проблеми. Няма да се учудя, ако след още една година е на власт“, коментира лондонският експерт по въпросите на Близкия Изток Крис Филипс.

Във вътрешен план Асад разчита много на подкрепата от алавитите – етнос със силни политическо влияние, към който самият той принадлежи. Разбира се, разпалването на етническата карта и вкарването на страната в гражданска война (най-вече между шиити и сунити) не е изключен сценарий. Но тогава вероятно Асад ще направи териториални отстъпки, затягайки хватката си върху стратегическите региони, столицата и петролните залежи.


Западна импотентност

Бруталността на Асад не остана неподмината от световните лидери, но повече на думи, отколкото на дела. Световните лидери още се лутат в дилемата – какво да се прави. Западът широко заклейми кланетата, но това не успя да замаскира липсата на конкретно действие от негова страна. Няколко западни посолства в Дамаск затвориха врати, когато кръвопролитията се разраснаха, но този ход е твърде блед. Съветът за сигурност на ООН още се бави с резолюция по горещия въпрос, където Русия и Китай действал в полза на Асад. Симпатии към него таят още Иран и  „Хизбула“.

„Режимът е към края си, но този край може да се окаже доста дълъг“, е мнението на немския експерт Волкер Пертес. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асад

    0 1 Отговор
    АСАД НЯМА ДА ПАДНЕ ОТ ВЛАСТ,ЗАЩОТО ОПИТИТЕ НА ВЪНШНАТА НАМЕСА ОТ СТРАНА НА АМЕРИКА НА ФОНА НА МИЛИОННАТА ПОДКРЕПА ОТ СТРАНА НА СИРИЙСКИЯ НАРОД СПРЯМО СВОЯ ЛЮБИМ ПРЕЗИДЕНТ Е НИЩОЖНА!В СИРИЯ ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА СВАЛЯТ ПРЕЗИДЕНТА!
  • 2 Къде сме ние в случая и 1 цитат на ванга

    0 0 Отговор
    Франция и Сащ са в криза и нямат пари.
    Либия ,Сирия -грабят ги ,понеже имат пари,петрол и ядрено оръжие.Искат да ги колонизират..следващата находка е Иран.
    Русия и Южна америка са против пропагандата и защитават невинните.Не търсят война и конфликти.Обаче...Франция и сащ ,не се отказват и търсят начин да привлекат и други и да започнат войната,не пряка ,а тайна ...и отново пропаганда с новини,които са с нагласена информация.Естествено посещението в България, може би искат да я привлекат ,за да е на страната на неправдата ,на губещите страни Фр-я и САЩ ,които са в криза..и тя какво може да получи,те ще я използват...отново..експлоататорите..!!!Ако им се поддаде! И Ванга казала: "Сирия ке падне,тогава идва лошото!България трябва да е с Русия!!!!ПАк тя ще ни спаси!!" Така ,че правете си изводите,къде и какво ще става...и къде сме ние...на международната сцена,защото ние сме някъде,ако не си с едните,то си с другите...!!!
    Хубав ден на всички!