Last news in Fakti

11 Декември, 2018 19:10 1 534 5

Гласуването за Брекзит - най-късно до 21 януари

  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • ес-
  • ангела меркел

Дотогава Лондон ще търси допълнителни уверения от европейските лидери 

Гласуването за Брекзит - най-късно до 21 януари - 1
Снимки: БТА/АР

Британският парламент ще гласува преди 21 януари дали да одобри споразумението за излизане от Евросъюза, договорено от премиера Тереза Мей с Брюксел, съобщи неин говорител, цитиран от Reuters.

Първоначалната идея за бърз вот в парламента се промени и Мей отложи гласуването, за да потърси допълнителни уверения от ЕС, които да гарантират, че споразумението ще може да мине през парламента. След неколкодневните дебати бе станало ясно, че шанс за това сега няма.

Мей се надява възникналата проблемна ситуация да се разреши възможно най-бързо и възнамерява да получи необходимите й уверенията от европейските лидери преди 21 януари, за да може отново да внесе споразумението за гласуване в парламента, каза говорителят Джеймс Слек пред репортери в Лондон. 21 януари бе датата, сочена като краен срок правителството да уведоми парламента за своя план за Брекзит.

Говорителят съобщи, че премиерът е имала "продуктивна среща" с холандския си колега Марк Рюте в Хага - първата спирка от спешното й турне из европейските столици. Двамата са се договорили да работят за намиране на изход от възникналата сложна ситуация.

Уверенията, които Мей иска да получи, са най-вече за предвидения в споразумението предпазен механизъм, който да гарантира, че свободният граничен режим между Република Ирландия и британската Северна Ирландия ще бъде запазен. Този пункт от споразумението с Брюксел обаче срещна най-яростна съпротива в британския парламент, включително от депутати консерватори, които се опасяват, че с тази допълнителна клауза Обединеното кралство ще се окаже в "постоянен капан", обвързващ Великобритания тясно с ЕС за дълго време.

Гласуването за Брекзит - най-късно до 21 януари

По-късно Мей разговаря и с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Мей се опита да получи обещание за нови преговори по споразумението за Брекзит. Високопоставен германски служител обаче предварително заяви, че това няма как да стане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 333

    5 1 Отговор
    Курвенски номера!

    Коментиран от #2

  • 2 ....

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "333":

    При демокрацията всичко е разрешено, погледни Украйна, гепиха им номери!
    Няма да ме изненада ако обяват военно положение и се появи нов инцидент с руска заплаха!
  • 3 РЗС

    2 0 Отговор
    ако брекзит се състои,през 2020 едно евро ще е 10 паунда

    Коментиран от #4

  • 4 Eee

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЗС":

    Да не стане обратното
  • 5 comment

    0 0 Отговор
    Шикалкавенето започна!
Новини по държави: