Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 14:16 3 223 14

Разследват мистериозната смърт на руски планинари

  • русия-
  • смърт-
  • ссср-
  • мистерия-
  • планинари-
  • дятлов

Едно от теориите е свързана с извънземните

60 години след засекретяването му, руската прокуратура обяви, че възобновява разследването по един от най-мистериозните случаи в историята - смъртта на деветима руски планинари в прохода Дятлов. Участниците в планинската експедиция са видени последно в края на януари 1959 година, когато по план трябвало да изкачат два върха в Северен Урал. Няколко седмици по-късно палатката им е открита в планински проход, разкъсана отвътре, а телата и на деветимата са намерени измръзнали в околността, съобщава "Дарик".

През годините случаят е обект на всякакви теории, вариращи от секретно съветско оръжие до отвличане от извънземни. По настояване на близките на загиналите прокуратурата в Свердловск обяви, че разследването ще бъде възобновено, като със съвременна техника ще се разследват три най-вероятни версии - всичките свързани с природен феномен.

Експедицията е водена от 23-годишния Игор Дятлов, на когото по-късно е кръстен и проходът. В края на януари групата студенти се опитва да изкачи уралския връх Отортен, но заради снежна буря деветимата се отклоняват в близкия проход и решават да пренощуват там. Оттогава и следите им се губят. На 20 февруари започва издирвателна експедиция, която открива палатката им разкъсана отвътре. В следващите седмици телата и на деветимата са открити разпръснати в рамките на няколкостотин метра от лагера. Някои от тях са открити боси и по бельо.

Мистерията какво е уплашило така планинарите, че да ги накара да хукнат полуголи на минусови температури, скоро се измества от друга. По някои от телата са открити тежки травми по главата, гръдния кош и крайниците. Експерти заключават, че силата, употребена за нанасянето на подобни травми, трябва да е равносилна поне на такава при автомобилна катастрофа. Първоначалната теория, че местното племе Манси може да е нападнало планинарите скоро е отхвърлена, тъй като в околността няма други следи, освен тези на участниците в експедицията. Манси пък са известни като миролюбиви и често помагат на изгубили се планинари.

Първоначалното разследване е прекратено и засекретено три месеца по-късно, а заключението му е, че инцидентът е причинен от "спонтанна природна сила". Именно засекретяването му отваря вратата за всякакви конспиративни теории - че експедицията неволно е попаднала на тестове на секретно съветско оръжие или че дори е имала контакт с извънземни. Масло в огъня налива и кадър от фотоапарата на един от планинарите. На чернобялата снимка се вижда ярка точка, приличаща на огнено кълбо. Близките на загиналите също твърдят, че при погребението телата са имали кафяв оттенък - признак за излагане на високи нива на радиация.

Общо 75 различни теории са разглеждани от разследващите. Възобновеното тази година разследване обаче ще се съсредоточи само върху три от тях, които са най-вероятни. Всички от тях донякъде са свързани с природен феномен, заяви Александър Куреной - представител на руската прокуратура. По думите му е невъзможно да се говори за криминално деяние, тъй като за това нямало нито едно, дори и индиректно доказателство. Според Куреной вероятно се касае или за лавина, или за ураганен вятър. За разследването щели да се използват както показания на близки и роднини, така и модерна технология, която е била недостъпна през 1959 година. Следващия месец ще бъдат извършени няколко огледа и девет различни експертизи, които според прокуратурата щели да разкрият всички неясноти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име и фамилия

    19 8 Отговор
    Предполагам Путин е виновен... или поне по битивиту ще ни го кажат довечера.
  • 2 Франц Кафка

    8 10 Отговор
    1002 пъти вече разследват ..

    Коментиран от #4

  • 3 Шерлок Холмс

    5 10 Отговор
    Какво НЛО!!! Нападнати са от семейство мечки и нищо мистериозно няма!

    Коментиран от #5

  • 4 Франц Кафка

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Франц Кафка":

    Метнте , ще разследват и 1010 пъти , разбира се , на теб какво ти пука , нали няма да ти пречат , докато свириш духова музика в тоалетните под НДК!
  • 5 Морук

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шерлок Холмс":

    Какви мечки те гонят бе идиот,там мечките спят по това време не са като нашите
  • 6 Реалист

    4 10 Отговор
    Ами най-првдоподобното беше че е тествано ядрено оръжие от рашките но опита е засекретен за да не се размирише историята. Едва ли ще посмеят да си признаят че са опекли няколко студента с радиация. Ще мълчат като партизанин, обрал мандра, на разпит
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бесен Язовец

    6 3 Отговор
    Е па, бива ли цели 60 години да не могат да го разнищят този случай ? Ако са ги нападнали наистина мансите, те вече не са и между живите, имаше някаква версия, че може и лавина да ги е погубила ! Искам още да вметна, че Дятлов се превежда на български като Кълвачов.

    Коментиран от #9

  • 9 Да си знаеш

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Пич-още разследват кой порьча убийството на Кенеди....
  • 10 ссссс

    2 0 Отговор
    Теориите са много ,но най-вероятната версия е да е свързана с военните.Годината е била 1959 ,а точно тогава се разработват ракетите и ядрените оръжия.Не ми се пишат дълги съчинения ,но почти всички факти водят към това.
  • 11 Чичо Тони

    1 3 Отговор
    И като как са установили, че палатката е разкъсана отвътре? И отвън и отвътре разкъсана, ще изглежда по един и същи начин.
  • 12 Станислав

    5 0 Отговор
    Отворете и прочетете неща по темата. Това не ви е ... на кой таткото е по - силен ?..., което разигравате по всяка тема. Случаят наистина е много интересен и загадъчен. Факта, че до днес няма никакви ясни резултати след толкова разследване, значи има някакъв проблем. Тази експедиция е имала почти военна дисциплина. Всички, на чело с Дятлов са били спортисти със стаж в зимните преходи. Изобщо не стигат до върха, а остават завинаги на превала.
  • 13 Голям Слон

    4 0 Отговор
    Има десетки версии за гибелта на студентите. Да не кажа стотици. Всяка е правдива по своему. Интересно те, че каквато и теза да разглеждаш, трудно можеш да изолираш останалите. Има някакво особено преплитане на злочесто стечение на обстоятелствата. Изгледал съм десетки документални филми по темата. Изслушал съм също толкова мнения по въпроса. Чел съм много коментари във форумите и youtube. Вероятно е някакъв микс от руски военен експеримент, подценяване на природните условия, вътрешен конфликт... Твърди се, че най-възрастният участник в похода е бил шпионин. При това мисля чужд. Същото се говори и за самия Дятлов. Единственият оцелял от похода (прекъснал го е по болест) казва много интересни неща. Току така тази смърт не е засекретена. Еднозначно правителството знае какво се е случило. Поне в по-голямата част. Но затова съществува гриф "Строго секретно". И той не е само в Русия.
  • 14 Plovdiv

    1 0 Отговор
    Който не вярва по никакъв начин в онова, което попада под определението "паранормално" или е по-познато от епизодите "Досиетата Х", просто трябва да се запознае обстойно с този случай. И, ще не ще, просто наистина ще повярва. Разните изчезвания над Бермудския триъгълник, Корабът Мария Селеста - всичко това бледнее пред този зловещ случай. Онези 9 човека са се сблъскали с нещо, което не е виждал нито един жив човек. И това е истината, колкото и да не им се ще да го признаят на тези, които не го вярват... Що се отнася до споменатия няколко пъти Путин - когато се случва това, той е бил на 6 години...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания