Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 13:55 1 766 2

Извън протокола - възможно е продължително отлагане на Брекзит?

  • брекзит-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • ес-
  • оли робинс

Главният британски преговарящ беше подслушан от репортер в брюкселски бар

Извън протокола - възможно е продължително отлагане на Брекзит? - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Британските депутати ще бъдат изправени пред неприятния избор между споразумението на премиера Тереза Мей за Брекзит и голямо удължаване на крайния срок 29 март за напускане на блока. Това бил казал Оли Робинс, главният преговарящ на Мей за Брекзита, подслушан от кореспондент на телевизия ITV в брюкселски бар, предаде Reuters.

"Трябва да ги накараме да повярват, че седмицата, започваща края на март. . . Удължаването е възможно, но ако те не гласуват за споразумението, тогава удължаването е много дълго", цитира телевизията думи на Робинс в частен разговор в понеделник в хотелски бар. Според ITV той изказал ясно опасенията си, че дълго отлагане на член 50 от Лисабонския договор, тоест на процеса по напускане на ЕС, може да обладае умовете на депутатите.

Министърът за Брекзит Стив Баркли отказа да коментира разговори, подслушани в шумен бар и подчерта, че позицията на правителството е Обединеното кралство да напусне ЕС в срок и със сделка. Проявата на един от най-високопоставените сътрудници на Тереза Мей, който в хотелски бар оспорва нейната преговорна позиция, е показателна за измеренията на кризата във Великобритания около Брекзит, разтърсила инвеститори и съюзници.

Ако Мей не получи одобрението на Камарата на общините за сключената от нея сделка с ЕС, тя ще трябва да избира дали да поиска удължаване на крайния срок за раздялата с блока, или да тласне в хаос петата икономика в света чрез напускане без сделка.

Извън протокола - възможно е продължително отлагане на Брекзит?

Премиерът многократно е заявявала, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС в срок със или без споразумение за условията на бъдещите отношения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Икономист

    1 0 Отговор
    Когато човек няма принципна позиция се получава така :)) Тарикатлъкът действа като се преговаря с държави като България, но в повечето случаи е безполезен.
  • 2 Вери бритиш

    0 0 Отговор
    Мисля, че стайлингът на Терезка на първата снимка говори достатъчно. Или вече по протокол се обличат с якенца от Лидъл :)
Новини по държави: