17 Февруари, 2019 11:11 15 879 12

В САЩ продават пясък от Офицерския плаж във Варна

  • плаж-
  • офицерски плаж-
  • варна

Аренофилите, както ги наричат, често купуват по интернет красивите кристалчета

В САЩ продават пясък от Офицерския плаж във Варна - 1

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ.

Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за колекционерите. Аренофилите, както ги наричат, често купуват по интернет красивите кристалчета от места, които едва ли някога ще посетят. Цената на няколко грама пясък от варненския плаж впечатли жителите на града.

Интересен факт е, че съществува етичен кодекс на колекционерите на пясък. Той не допуска купуването и продаването му, а единствено размяна.

За геолозите обаче пясъкът е не само красиви цветни зрънца, а един от най-интересните минерали. Офицерският плаж във Варна, например, е покрит изцяло с пясък от чист кварц.

"Много хубав, много ситен, пухкав, може да съперничи с кораловите плажове, с това изключение, че не са жълти, а са бели", обясни геологът проф. Димитров.

Само километри на юг от Варна съставът на пясъка се променя напълно.

"Бургаските плажове са черни, те са от магнетит. Още по на юг, например Алепу, са изцяло от раковини направени, много фини частици, много хубав пясък", обясни геологът.

Освен вкаменелости на милиарди години, пясъкът често съдържа и зрънца от скъпоценни камъни и ценни метали. По българското Черноморие обаче се среща единствено злато - в много малко количество и само на плажовете край курорта Албена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 меринджей

    12 3 Отговор
    Няма лошо. Ама купуват ли?
  • 2 onq s konq

    10 15 Отговор
    От "Старшинския плаж" би трябвало да е на по-тънка лайсна
  • 3 Джентълменът русофил

    40 5 Отговор
    "които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят"
    Това е едно много популярно хоби на Запад :) После изследват матряла и аха да има и миниатюрна следа от наличието на благородни изкопаеми в пясъка и ЦРУ пуска майдана в действие :)
  • 4 поредното ограбване

    47 6 Отговор
    Американците да не са взели плажа на концесия та да продават. Остава да изгребат и пясъка ни. Уж е държавна собственост плажната ивица.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 веселяк

    42 1 Отговор
    Е то така се почва, първо пясъка, после цялата земя от територията!
  • 7 Ц. Цветанов

    24 2 Отговор
    Аз им предложих на американците! По-евтино не може!
  • 8 АборигенЪТ

    12 4 Отговор
    И аз продавам пясък от аборигенските плажове в Австралия.

    Телефон за контакт: 0888 999 777
  • 9 Бъз

    14 0 Отговор
    Аз предлагам да се продаде пясък от хвостохранилищата в Бухово, Пирдоп , около Бургас . Поне нощно време ще ползват безплатно осветление. След Пирдопския арсен Новичока ще им се види като млечен сладолед
  • 10 Пуйо

    7 0 Отговор
    Нека се свърже с мен някой прекупвач,ще му събера 1кг на цена от 3лв/гр.
  • 11 Корки Бучек

    7 1 Отговор
    Събират и продават пясъка,ама торбичките,в които го пакетират,са без пари,щото така и така са си по плажа...
  • 12 ариец

    6 1 Отговор
    за да е автентично трябва да пъхнат и някое водорасло вътре