Last news in Fakti

12 Април, 2012 18:00 1 250 2

Турция вика НАТО да пази границите й?

  • турция-
  • нато-
  • сирия
Турция вика НАТО да пази границите й? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция заяви, че НАТО е един от вариантите за защита на границите й, където напоследък сирийските военни пренесоха конфликта със съпротивата. Премиерът на страната Ердоган припомни, че в задълженията на Алианса влиза защитата на границите на неговите страни-членки, пише „Ройтерс“.

Преди дни сирийската армия обстрелва позиции на бунтовниците, избягали в Турция, както и бежански лагер, приютил избягалите от погромите в Сирия. Анкара реагира остро на насилието и веднага привика пратеника на Дамаск за обяснение. По-рано Турция обърна гръб на сирийския лидер Башар Асад, който от година се опитва да сломи със сила движението за свалянето му от власт.

„Имаме много опции за защита на границите си. Страните имат права според международните договори. Също така, НАТО носи отговорност за турските граници, както е записано в член 5“, заяви Ердоган пред в. „Хюриет“.

Става дума за разпоредбата, съгласно която въоръжена атака срещу една от страните от Северно-атлантическия пакт се счита за нападение срещу всички. Това дава основания за военна намеса на държавите спрямо агресора.

Преди три дни престрелка между армията на Сирия и противниците на режима мина на турска територия в провинция Килиш. При инцидента загинаха двама сирийци и двама турски граждани. Тогава Ердоган заяви, че  ще има ответна реакция, но без да дава подробности.

Турският премиер посочи сирийския диктатор Башар Асад, някогашен негов съюзник, като виновник за убийствата. Кръвопролитията в Сирия продължават повече от година, взеха 9000 жертви, отприщшиха бежански вълни, опустошиха градове и вкараха Дамаск в неприятна международна изолация.

Анкара е един от активните радетели за международни действия за спиране на насилието в Сирия. Днес престрелки няма, тъй като изтече крайният срок за примирието. Това е част от мирния план за излизане от размирната ситуация, предложен от пратените на ООН и Арабската лига Кофи Анан.

Именно в турската столица се проведе второто издание на форума „Приятели на Сирия“, когато  70 държави легитимираха сирийската опозиция.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аналист

    0 0 Отговор
    Турция вика НАТО да пази задния й двор?
  • 2 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Я, тя агресията срещу Сирия вече уредена юридически. Напълно законна. Прехвърча един фишек от Сирия в посока Турция и хоп- Турция е нападната от Сирия, Турция е жертва на агресия! Помооощ! Помооощ? Идва НАТО на помощ на слаба и беззащитна Турция, убива Башар Асад и семейството му до девето коляно и слага правилния президент! Урааааа! Да живее демокрацията! Урааа!