Last news in Fakti

26 Февруари, 2019 09:00 2 348 4

Външният министър на Иран подаде оставка

  • иран-
  • хасан рохани-
  • мохамад джавад зариф-
  • оставка-
  • външен

Зариф неочаквано обяви, че ще се оттегли от министерския си пост

Външният министър на Иран подаде оставка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Канцеларията на иранския президент Хасан Рохани потвърди тази сутрин, че външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф е подал оставка, но каза, че тя няма да бъде приета, предаде ДПА.

Зариф вършеше работата си смело и ще продължи да го прави, съобщи президентската канцелария на страницата си в Инстаграм. "Зариф няма да бъде сам и всички ние (правителството) ще го подкрепим", се казва в поста. Зариф неочаквано обяви късно снощи в Инстаграм, че ще се оттегли от министерския си пост. Местни наблюдатели изразиха изненада от времето, избрано за неговото съобщение. В социалните медии веднага се развихри гореща дискусия за причините за оставката му, като някои участници стигаха до извода, че му е дошло до гуша от постоянните критики на хардлайнерите срещу ядреното споразумение със световните сили от 2015 г., договорено от него, и срещу правителствената политика на затопляне на отношенията със Запада.

Други пък предположиха, че е бил ядосан от изключването му от срещата със сирийския президент Башар Асад, посетил Иран вчера. Всички бяха единодушни, че оставката на Зариф ще означава скоропостижен край на ядреното споразумение, което доведе до отмяна на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаването на възможностите му да произвежда ядрени оръжия. Споразумението вече понесе тежък удар от решението на САЩ да излязат от него м.г. Оттеглянето на САЩ и подновените от тях санкции отприщиха нова вълна от вътрешни критики срещу Зариф в Иран.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че САЩ следят новините около оставката на Зариф. "Нека видим, дали тя ще бъде приета. Каквото и да стане, той и Хасан Рохани са само подставени лица на една корумпирана религиозна мафия. Ние знаем, че всички окончателни решения се вземат от друг (аятолах Али Хаменей). Нашата политика остава непроменена - режимът трябва да се държи като нормална страна и да уважава своя народ", писа Помпео в Туитър. Наблюдатели в Техеран смятат, че Рохани не е в състояние да замени Зариф с човек със същата величина и авторитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    9 2 Отговор
    На това, което твърдят фащ, трябва да се разбира точно обратното.
  • 2 Анти седераст

    7 2 Отговор
    Venezuelan President Nicolas Maduro describes opposition leader Juan Guaido as “CIA agent who serves interests of the US and the Zionists”.

    Ben Ariel, 15/02/19 06:40
  • 3 Дедо ви

    3 3 Отговор
    Местя! Едно...двееее....ТРИ ! Готово.
  • 4 НЕЩАТА СА ЯСНИ

    0 0 Отговор
    ВРЕМЕТО ЗА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ПРИКЛЮЧИ!!

    ВРЕМЕ Е ЗА ДЕЙСТВИЕ !!

    ДОБРЕ ДОШЛИ В АДА ГОСПОДА ЕВРЕИ.

    ВРЕМЕТО ВЕЧЕ НЕ Е ВАШЕ! ТАЗИ ВОЙНА ВЕЧЕ Е И ВАША!!!