Last news in Fakti

28 Февруари, 2019 17:40 3 045 2

Грандиозен гаф на охраната на брюкселското летище

  • белгия-
  • брюксел-
  • летище-
  • охрана-
  • сигурност-
  • терорист

Пробив в сигурността

Грандиозен гаф на охраната на брюкселското летище - 1
Снимка: Shutterstock

Две години след атентатите на летището в Брюксел и въпреки предприетите мащабни допълнителни мерки за сигурност, охраната на аерогарата не покрива изискванията, предаде Нова телевизия.

В края на миналата година "таен пътник" е успял да премине през проверките с колан, наподобяващ използваните от терористите взривни устройства. Коланът е бил свързан с проводници и детонатор, с пришити количества вещество с плътност, подобна на плътността на използваните при терористичните удари взривни съставки. Пътникът обяснил на проверяващите, че не говори фламандски, както и че това, с което е опасан, е устройство за облекчаване на болки в гърба. Обяснението му било достатъчно, за да бъде пропуснат напред.

Същият мъж успял в същия ден два пъти да премине между външния периметър и т. нар. стерилна зона на летището с фалшива значка на служител и въоръжен с нож. За охраната на летището, освен армията и полицията, отговарят 900 служители на частното дружество G4S, уточняват медиите.

В информациите не се изяснява кой е "тайният пътник" и дали той е участвал във външна проверка на работата на частните охранители. След атентата на летището в Брюксел през март 2016 г. бяха въведени много промени по сигурността. Значително бе ограничен достъпът на пътниците до сградата на аерогарата, бяха внедрени най-нови технологии за лицево разпознаване и разчитане на регистрационните табели на пристигащите автомобили. Използван бе и опитът на Израел в охраната на подобни обекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 източноевропеец

    19 1 Отговор
    джендърска им работа
  • 2 дядоЯго

    13 2 Отговор
    А пък нашите направо дружно си вдигат чукалата и отиват на обяд...
Новини по държави: