1 Март, 2019 20:28 6 254 24

Струва ли си работата на черно в Германия?

  • германия-
  • работа-
  • на черно

Данните са стряскащи: германската икономика губи ежегодно до 300 милиарда евро от работа на черно

Струва ли си работата на черно в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

Данните са стряскащи: германската икономика губи ежегодно до 300 милиарда евро от работа на черно. Но и блюстителите на закона не спят. Нарушителите се наказват с глоби, лишаване от свобода или екстрадиране от страната.

Окосили сте тревата на съседа. След работа в автосервиза помагате на някой закъсал с автомобила си приятел. Когато става дума за приятелски услуги - няма страшно. Но когато работите на черно и получавате малко или повечко пари, които не декларирате пред данъчните власти, попадате под ударите на закона. Всякаква трудова дейност, свързана с укриване на данъци, неплащане на социални осигуровки и незаконно обогатяване, се счита за нелегална. Същото се отнася и до чужденци, които работят на черно и нямат разрешително за работа в Германия. Около 7000 сътрудници на германските митници се борят срещу такива нарушители на германското законодателство. Основната им задача е да проверяват как се спазват съответните предписания. И когато установят нарушения, привличат под отговорност както работника, така и работодателя.

300 млрд. загуби от работа на черно

Работата на черно унищожава законните работни места, води до покачване на безработицата и лишава държавата от постъпленията от данъци и социални отчисления. Експертите от Института за приложни икономически проучвания изчисляват, че през 2018 година германската икономика е загубила най-малко 300 милиарда евро от работа на черно. Лъвският дял на сивата икономика се пада на строителния сектор. При това разликата в оценките е голяма: от 9 до 30 процента от общите загуби. В средата на февруари 250 сътрудници на полицията, митниците и прокуратурата проведоха масирана акция в четири федерални провинции едновременно. В полезрението на митничарите и прокуратурата попаднаха 17 строителни обекта. Само в един конкретен случай, загубите, нанесени на икономиката в резултат от неплащане на социални осигуровки, се оценяват на 1 милиард евро. От главната дирекция на митниците подчертават, че това е само върхът на айсберга. Работата на черно се концентрира в такива отрасли, в които работят нискоквалифицирани работници и езиковите познания не играят голяма роля. Това са хранително-вкусовата промишленост, строителството и услугите по почистването.

Глоби и екстрадиране от страната

Германците често помагат на своите съседи и познати. Ако някой познат е помогнал за орязването на дърветата и е получил някаква сума, той не нарушава закона, подчертават митничарите. "Услугите, оказани в помощ на съседи, не са незаконни. Дори ако за тях извършителят е получил някаква неголяма сума", подчертават от главната дирекция на митниците. Каква сума обаче се смята за "неголяма"? От германските митници казват, че не съществуват твърди граници в това отношение.

"Предоставянето на работа на чужденец, който няма разрешително за престой в Германия, се наказва от закона с глоба в размер до 500 000 евро. При определени условия работодателят може да бъде осъден на лишаване от свобода. Присъдата може да стигне и до десет години, ако работодателят многократно и организирано използва нелегална работна ръка", казват от германските митници. Но това е най-тежкото наказание. По правило става дума за административно нарушение, при което максималната глоба е 50 000 евро. Работодателят е длъжен да плати и социалните отчисления. Дори на чистачката, която работи един път в седмицата и получава 20 - 30 евро.

Блюстителите на реда почти винаги попадат в следите на нелегалните работници. Особено когато става дума за организирана група или фирма, която извършва нелегална дейност. Достатъчно е митничарите да сравнят обема на извършените дейности, броя на работниците и размера на социалните отчисления. Германската митница обръща внимание и на още един важен аспект. Гражданите от страни извън ЕС, в това число руснаци и украинци, трябва да имат разрешително за престой в Германия, което им дава право да упражняват една или друга трудова дейност.

Какво следва ако митничарите заловят нарушителя? Той може да бъде екстрадиран от страната. Освен това властите могат да му забранят да влиза в Шенгенското пространство за няколко години. От главната митническа дирекция обаче казват, че "гражданите на Русия и Украйна не са особено много сред нелегалните работници".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NikNay

    32 3 Отговор
    Ако вдигнат заплатите достатъчно и намалят данъците никой няма да тръгне да се гърби на черно през почивните дни.

    Коментиран от #10

  • 2 ми явно

    56 6 Отговор
    По-добре на черно в Германистан, отколкото на бяло в Гербестан !

    Коментиран от #15

  • 3 Димитров

    27 5 Отговор
    Безбожи данъци в Германия...до там водят
  • 4 гнида

    40 6 Отговор
    Щото сме на 700 стин лева заплата , сами си готвим , дърпаме колите , сменяме гуми , сами си правим гипскартона ! Дори сами можем да си почистим климатиците ? Явно сме наи-големият враг на бълхария ! Ами живи и здрави , отиваме в германия да слугуваме на германците Ахмед и Юсуф ! Благодарение на далновидната българска политика последно време !
  • 5 onq s konq

    13 26 Отговор
    "На черно" в Германия/а и в цяла Европа/ работят пришълци,чиято Родина/държава/ НЕ ЧЛЕНУВА В ЕС.Ясно е че за населението на ДЪРЖАВИТЕ - ЧЛЕНКИ няма проблем,защото те имат ПЪЛНОТО ПРАВО НА ТРУД,РАВНОПОСТАВЕН СЪС ОСНОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ-в случая-Германия.Затова и призивите на "некои индивиди" тука за ИЗЛИЗАНЕ НА БГ ОТ ЕС меко казано будят недоумение.Естествено това не влияе на никого у нас,защото ВСИЧКИ ЗНАЕМ,ЧЕ ТОВА СА РУСКИ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ,СТРЕМЯЩИ СЕ ОТРЕЖАТ ЕВРОПЕЙСКОТО КЛОНЧЕ НА КОЕТО СТОИМ,СЛЕД КОЕТО ...ДА ПАДНЕМ В ПРЕГРЪДКИТЕ НА ЗЛАТА РУСИЯ.Ей темерутчета небесни-НЯМА СТАНЕ ВАЩА РАБОТА...НИКОГДА:)

    Коментиран от #7

  • 6 аа това

    15 4 Отговор
    с работа на черно си е основно проблем на шалварестите или шведите...те работят при техните си хора ,без да знаят езика,без да могат да си търсят друг работодател или да търдят правата си
  • 7 Порно

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Коньо , точно гражданите на Източна Европа са най ощетявани. Не работят на черно , да , но се ползват различни хватки - наем на работна сила , или регистрация като упражняващ свободна професия. Така данъците и осигуряването са за сметка на работещите. И това си им е стил на поведение, с цел да се развива икономиката, макар и за сметка донякъде на бюджета. Но ощетените работници гуцят повече.

    Коментиран от #11

  • 8 777

    17 5 Отговор
    Който иска да е роб Германия е мястото! НО ДА знае че роб може да бъде навсякъде! Германия вече не предлага друго освен робство и безумни данъци!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 onq s konq

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Порно":

    Не съм чувал за подобни "подробности",защото не ме интересуват.А щом ги има в Германия,значи ги има НАВСЯКЪДЕ.Между другото КЪДЕ данъците не са ЗА СМЕТКА НА РАБОТЕЩИТЕ?Но тук въпросът е че ИМАШ ИЗБОР и като не ти харесват определени условия,като ГРАЖДАНИН НА ЕВРОПА можеш да отидеш където ти е изгодно,без да се притесняваш че ще те арестуват за "работа на черно" и евентуално екстрадират!

    Коментиран от #12

  • 12 ЕВРОПЕЕЦ

    21 6 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Аз съм доволен, верно данъците им са високи и въпреки това аз спестявам 1000€ .
    А вие в българия колко спестявате без да се лишите от нищо?
    Вярно е че се работи много, но мен не ме мързи , и за това получавам до 4000 € .
    Сега , работникът винаги е работник демек работиш за някого или роб, да нооо по добре роб в европа отколкото клошар в моята родина.
    Тук аз и семейството ми имаме шанс за развитие и образувание на децата ми.
    А как е в БГ ? Колко са шансовете за добро оразувание и издръжката им?
    Не гледайте назад , оставете миналото когато работех пак много но за 370 лв.
    Дори 24 часа да работиш това бяха парите, тук извънредният труд и събота недела се заплащат двойно или четворно.
    Не бих искал за нищо на света комунизма с ограничения и лишения , вярно е че турчетата са бачкари.
    Ами бачкат и си получават заработеното, евала на тези хора.
    Аз благодарение на тях се оправих в германия, те ми подадоха ръка .
    Честни и коректни хора са ,а не злобни завистливи като нашите които ме зарязаха във франкфурт.
    Мързеливия да не завижда на работливия, добре беше за комунистите преди мързелуваха , и живееха на гърба на работливите обикновенни хорица.
    Е сега няма такива будали , няма кой да ги храни вече и те грабятли в БГ грабят яко като за последно .
    Вижте кои са грабителите в медиите ясно ги виждате бившите партийни величия. Айди със здраве

    Коментиран от #20

  • 13 Иво

    10 10 Отговор
    Европееца,явно вече не се имаш заБългарин,неми казвай колко получаваш ,а колко харчиш,имаш голям проблем,който не виждаш сега, но посре ще е късно,аз с преблизително 900 евро чисто,живея по добре от тебе,наема мие 50 евро твоя колко е,тока 25евро твоя колко,телефони интертет телевизий 30евро,детска градина 30евро,отглеждам три деца ,едното е студент,3 година ,жената завърши висше миналата година,А ти колко деца отглеждаше,колко висшисти изучи колко пъти ходи на почивка,с твойте приблизително, 1600 евро чисти,
  • 14 РОДОПИТЕ

    16 5 Отговор
    ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ, ТОВА Е НАШТА РОДИНА. ТУК ТРЯБВА ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА ПОЛОЖИМ УСИЛИЯ ДА СЕ ДОКАЖЕМ ПРЕД СВЕТА. С ПЛЮЕНЕ И АЛЧНОСТ НЕ СТАВА.
  • 15 Екс емигрант

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ми явно":

    Иди,никога нема да хванеш хемороиди!
  • 16 Не Мерси

    3 1 Отговор
    Щом Държавата губи от данаци значи черните работници и фирми печелят, НАЛИ СМЕ ДЕМОКРАЦИЯ Д. в. И.М-а. Оставете хората да избират как да работят
  • 17 Миризлив пор

    2 0 Отговор
    Четох статията, после коментарите. Това което ми прави впечатление е, че в статията "работа на черно" е такава за която не се плащат данъци. Тук е норма работника да е осигурен на 2 или 4 часа а да работи 12. Там се прави анализ колко работа е свършена и от колко хора и има ли разминаване има проверка. Тук се прави проверка на магазин с 12 часа работно време а продавачките 1 максимум 2 на договор 4 часа и на никой не му пука.
  • 18 Дориан

    4 0 Отговор
    Една крехка икономика, която се крепи на работата на чужденци (свежи кадри). Местните са мързеливи и затова има много доказателства. Всъщност тази страна ще е нищо без ЕС и ще се срине за няколко години. Все пак няма да има къде да пробутват надценените си стоки.
  • 19 no name no face no number

    2 1 Отговор
    И на бело и на чврно изобщо не си струва
  • 20 no name no face no number

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЕВРОПЕЕЦ":

    Взимаш 4000 цента мен айде не говори глупости капиталистите клатят навсякъде еднакво. В Коя ЕС страна е толкова добре за живеене? Ама честно без фантазии. В нито една разбра ли. За 4000 Евро дори и бруто знаеш ли като какъв теябва да работиш? Айде не ми ги хвали че ми се драйфа от всички фалшиви реклами и западна пропаганда

    Коментиран от #22

  • 21 562

    1 3 Отговор
    Eстествено ,че си стурва.За руснака който е беден като църковна мишка ,на първи план му е да отиде в чужбина и примерно в Германия.
  • 22 гостгост

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "no name no face no number":

    Пич по качество на живот в челните места са все европейски страни.Ти да не бъркаш нещата с Русия ,където стандарта може да се сравнява само с Кирибати ?

    Коментиран от #23

  • 23 no name no face no number

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "гостгост":

    Кво качество??? Кой прави тези класации??? Аз съм очевидец баце мене класации ми не требат ти си ги чети и им се радвай.И стига с тая Русия, да не би освен шибания сащ ес и другите роби на първите да бяма други държави освен Русия???Хахаха Какво разбираш под стандарт да можеш да се натъпчеш с гмо продукти от някоя верига и да чакаш месец за лекар за зъболекар по малко да ти учат детето, че е безполово, да ти отдържат половината заплата, да нямаш човек на който да се довериш на 100% и да не ти изреждам още хиляди неща. Има нужда от глобална промяна и тя ще настъпи
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: