Last news in Fakti

2 Март, 2019 08:38 2 648 12

Доклад: Хлор е убил хората в сирийския град Дума през април 2018 г.

  • сирия-
  • химическо оръжие-
  • озхо

Вашингтон обвини правителството на Асад, че е използвало химическо оръжие, Дамаск отрича

Доклад: Хлор е убил хората в сирийския град Дума през април 2018 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

При атака срещу сирийския град Дума през април 2018 г. е бил използван хлор, заключи Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в окончателния си доклад, огласен и цитиран от AFP.

Съществуват "основателни причини да се смята, че при атаката на 7 април 2018 г." срещу сирийския град Дума, близо до Дамаск, е бил използван като оръжие химически агент и "този химически агент е съдържал хлор", посочва ОЗХО.

По това време градът беше под контрола на бунтовници и бе обкръжен от проправителствени сили. Нападението взе десетки цивилни жертви и беше последвано от въздушни удари срещу сирийското правителство от страна на Великобритания, Франция и САЩ.

Вашингтон обвини сирийското правителство, че е използвало химическо оръжие. Дамаск отрича да е използвал някога химически оръжия.

В хода на разследването в средата на април миналата година, инспектори от ОЗХО посетиха две места в Дума, разговаряха с очевидци и взеха проби, които бяха анализирани в свързани с ОЗХО национални лаборатории.

Разследването не хвърля вината върху конкретен извършител. Според събраната информация обаче има основателни причини да се смята, че при атаката е бил използван токсичен химикал.

"Този токсичен химикал е съдържал реактивен хлор. Отровният химикал вероятно е бил молекулярен хлор", посочи в изявление ОЗХО.

Използването на хлор като оръжие е забранено от Конвенцията за химическите оръжия, ратифицирана през 2013 г., и от обичайното международно хуманитарно право.

ОЗХО е документирала системна употреба на забранения нервнопаралитичен агент зарин и на хлор при гражданската война в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Kcaniba

    34 2 Отговор
    Кога фащ ще проведат самосизиране и дамосъд над себе си за създаване на идил!??
    Кога фащ ще разследват стотици хиляди невинно избити граждани ва Сирия, Ирак, Афганистан от американските наемници и "инструктори"!???
    Империя на злото фащ!!!
  • 3 СССРБарета

    33 1 Отговор
    Много ясно хлорът го използваха ИДИЛ за провокация и оправдание краварите да нападнат Сирия! Руснаците предупредиха много преди това какво готвят терористите в съглашателство с краварите! Загинали обаче няма, защото използваха хлорът е във безвредни количества само колкото да покажа пред организацията за забрана на химически оръжия че имало използване на хлор! А пък актьорите всички ги познаваме знам какво си ми платили руснаците ги Закараха директно в организацията в Европа разкажат! Абсолютно нескопосан и вече изтъркан сценарий от страна на тоталитарния американски модел!
  • 4 Бачо Киро

    25 0 Отговор
    Тогава всички ревяха, че било зарин, снимки и филмчета от "белите каски", всички категорични.... Сега стана хлор, пак категорични... Абе тоя Асад ще да е пълен идиот явно - всеки път, когато мирясат с квиченето срещу него и той отиде и хвърли я зарин, я хлор - абе нещо забранено, за да настройва наново света срещу себе си. Съвсем случайно става, да не мислите, че лъжат... Само не намерих видеото поне един да застане там да размаха една епруветка, едно време барем това правеха....
  • 5 Румяна Костова

    13 0 Отговор
    Дали е толкова трудно в град, окупиран от бунтовниците, дружащи с белите каски някой да поръси тук там с хлор?От болниците в града излязоха с доклад, че никой при тази мнима или реална акция, не е умрял или сериозно пострадал. За какво е тогава целият този шум и писане на доклади, в който не се посочва виновникът?

    Коментиран от #6

  • 6 Пешо

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Как защо? За да не бъдат обвинени Тръмп, Макарончо и Мей в извършване на престъпления срещу човечеството. Мижи да те лъжат.
  • 7 факт

    13 1 Отговор
    Преди седмица журналист от ВВС разкри истината за тези атаки а тя е че всичко е постановка на терористите и западни служби.
  • 8 Румяна Костова

    13 1 Отговор
    ,, Разследването не хвърля вината върху конкретен извършител,, Но виновен може да бъде само Асад. Логика по американски.
  • 9 Firebg

    1 2 Отговор
    Ужасяващо наистина!
  • 10 Mорук

    9 0 Отговор
    О я ден прочетохме че всичко е било инсценировка,сега обратното пак хептен ни взехте за балъци утре да не пишете че там изобщо не е имало война ,или не ни ръководи мафията тука
  • 11 Барчо

    4 0 Отговор
    Всеки знае как бих коментирам тази "новина" за пореден път, така че няма да си хабя думите. Поддържам мнението си!!!
  • 12 583

    2 0 Отговор
    Не е хлор а метан и е от насирането на Алах
Новини по държави: