Last news in Fakti

19 Април, 2012 09:57 970 0

Бан Кин – мун: Сирия се провали за мира

  • оон-
  • сирия-
  • башар асад-
  • мир
Бан Кин – мун: Сирия се провали за мира - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирия се провали да спази мирния план и да изтегли армията от градските райони, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. В писмо до Съвета за сигурност на ООН той призовава за разширяване на състава на мисията от наблюдатели в страната до 300 души, предаде Би Би Си. Вчера Дамаск заяви, че 250 наблюдатели са напълно достатъчни.

ООН пък реши да прати емисарите, след като примирието между силите на режима на Башар Асад и бунтовническата съпротива изтрая едва един ден. Конфликтът, който продължава вече 13 месеца, отне 9 000 човешки живота.

В писмото си  Бан Ки-мун изразява оптимизъм, че мир в Сирия ще има. Той е убеден, че въпреки пропукалото се примирие, двете спорещи страни имали желание да свалят оръжие.

Бан Ки-мун отчете, че след крайния срок на примирието, 12 април, насилието чувствително било намаляло.
В момента в размирна Сирия има шест екипа от наблюдатели. За тях обаче остава затворен достъпът до разрушения град Хомс, който бе бастион на опозицията и бе обсаден и щурмуван от армията. Аргументът, който режимът посочва е обтегаем – съображения за сигурност.

Мирният план бе договорен от специалния пратеник Кофи Анан.  Програмата от шест точки предвижда политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА