Last news in Fakti

26 Април, 2012 12:15 1 455 0

С риск за живота жени пренасят лекарства в Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • лекарства-
  • оон-
  • хомс
С риск за живота жени пренасят лекарства в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трогателната история на сирийката Раня, която пренася контрабандно лекарства за бойците на съпротивата, публикува днес „Ройтерс“. 27-годишната жена опитва да пресече границата на собствената си родина, криейки в дрехите си аспирин, тампони и лекарства.  Заловена е от граничар, когато консумативите изпадат от нея. Подобно деяние режимът в Сирия счита за подпомагане на „терористите“, както определя бунтовническата опозиция.

Наказанието е същото като това за контрабанда на оръжия. „Помислих си, че ще умра“, спомня си тя. За щастие войникът на граничния пункт край Дамаск се оказва привърженик на опозицията и я пуска. „Бързо! Взимай лекарствата и се махай преди да е дошъл командирът ми“, казал й военният.

Това е само едно от премеждията, които Раня е преживяла по време на 13-месечните кървави размирици в родината й. Конфликтът между лидера Башар Асад и опозицията, искаща смяната му, продължава вече 13 месеца и струва доста скъпо – 9 000 убити, хиляди арестувани, разрушени градове, бежански вълни и международна изолация за Дамаск.

Режимът обвинява съпротивата в убийството на 2 600 униформени от органите на реда и твърди, че тя е подпомагана от западни сили. Дамаск не пуска международна хуманитарна помощ да стигне до ранените, което в много случаи се оказва фатално.

Активисти твърдят, че много от пострадалите при престрелките и нападенията цивилни отказват да потърсят помощ в правителствени болници, защото се страхуват да не попаднат под произвола на режима и вместо лекувани – да бъдат арестувани. В интернет пък се вървят много клипове, показващи самоделни полеви болници без ток, където доброволци правят мизерни опити да спасят човешки животи.

В тази нищета и крайно отчаяние се използват всякакви начини за доставка на храна и лекарства. Раня, която е адвокат, „оперира“ в екип от четирима благородни контрабандисти – три жени и лекар. И четиримата са от Хомс. В Дамаск са наели апартамент, където крият провизиите. За да се включат в опасната доставка, жените напускат работа, но не и медикът, тъй като на подобно нещо се гледа много подозрително.

Раня и приятелките й са млади и модерни жени, които се преструват на консервативни мюсюлманки. В бурките си крият храна, пари и лекарства, които пренасят от Дамаск до Хомс – разрушеният бастион на опозицията, който бе обсаден и щурмуван от танковете на Башар Асад.

Този начин на „доставка“ на жизнено необходими провизии е публична тайна и много жени го практикуват, излагайки се на огромен риск. Причината е, че силите за сигурност рядко проверяват жени, които изглеждат като „благочестиви мюсюлманки“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА