Last news in Fakti

24 Март, 2019 12:43 1 593 4

Джакарта вече има метро (СНИМКИ)

  • индонезия-
  • джакарта-
  • метро-
  • транспорт-
  • президент

Изградиха 16 км за 6 години

Джакарта вече има метро (СНИМКИ) - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо откри в столицата Джакарта част от първата линия на метрото, която свързва гъстонаселения южен район на града с централната част. В чест на откриването през цялата следваща седмица пътуването в подземната железница ще е безплатно. След това цената на билета ще е 70 американски цента.

„Пускането на системата на Масовия скоростен транспорт (MRT) ще се превърне в част от новата култура на Индонезия, която цели да намали интереса на гражданите към използването на автомобили и преминаването им на обществен транспорт”, каза Уидодо.

Дължината на метродиаметъра е 16 км, а строителството е отнело почти 6 години. Цената на инвестицията е близо 1.1 млрд. USD. На ден метрото ще бъде използвано от 170 000 души.

Уидодо даде началото и на изграждането на още две отсечки, съответно с дължина 7 и 8 км, които ще са продължение от центъра на Джакарта към западната част на столицата. Те трябва да са готови през 2024 г.

Развитието на обществения транспорт е сред приоритетите на индонезийското правителство. Мегаполисът, в който живеят 30 млн. души, ежегодно влиза на челни места в световните класации по задръствания. Това води до годишни икономически загуби в размер на 4.5 млрд. USD, а хората прекарват в задръствания повече от 10 години от живота си.

Джакарта вече има метро (СНИМКИ)

Джакарта вече има метро (СНИМКИ)

Джакарта вече има метро (СНИМКИ)

Джакарта вече има метро (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    4 6 Отговор
    А тук цената е в пъти нагоре и после защо купували апартаменти за милиони.
  • 2 Meganoob BG

    2 3 Отговор
    Голямо чудо, те и нашите се хвалят със софийското сякаш са го направили за безплатно да се возиш.
  • 3 софиец

    1 0 Отговор
    Другата година и в България.Нъл тъй?
  • 4 незнайко

    1 0 Отговор
    Нашето метро е 3 пъти по евтино на километър. 34 000 000 лв. за километър, срещу 117 000 000 лв. за джакартското .