Last news in Fakti

12 Април, 2019 13:05 1 419 1

Гръцките училища затвориха врати

  • гърция-
  • протест-
  • училища-
  • затворени-
  • учители-
  • стачка

Преподавателите обявиха 24-часова стачка

Гръцките училища затвориха врати - 1
Снимка: Shutterstock

Учителите в Гърция излязоха на протест срещу проектозакон за учебните програми. Заради обявената 24-часова стачка повечето училища в страна са затворени, предаде БНР.

В парламента влезе за гласуване пакет от промени в съдържанието на учебната програма в гимназиите, както и нова система за приемане във висшите учебни заведения. Преподавателите обявиха 24-часова стачка. Затворени са повечето училища в страната.

Към синдиката на учителите се присъединиха и родители, които протестират срещу предложените промени от Министерството на образованието. Протестни демонстрации се провеждат в Атина, Солун и по-големите градове на Гърция.

Учителите обвиняват министерството, че проектозаконът обезценява подготовката на младежите в средните училища с премахване на важни предмети и отделяне от програмите на фундаментални текстове за образованието. При обсъждане на промените членове на учителския синдикат дори не бяха поканени в комисията, оплакват се протестиращите учители. Демонстрантите приканват парламента да отхвърли проектозакона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    7 1 Отговор
    Тука няма стачка, образованието си е супер, а заплатите в сектора се вдигат ежегодно, докато цигани с дипломи за 7 клас не могат да четат и пишат.
Новини по държави: