Last news in Fakti

30 Април, 2019 10:11 2 392 51

Русия държи 236 политически затворници, един от тях лежи от 2003 г.

  • русия-
  • политически затворници-
  • опозиция-
  • репресия

Алексей Пичугин лежи в маломерна килия, от 16 г. не е виждал слънцето, разкри майка му

Русия държи 236 политически затворници, сочи изследване, цитирано от АФП. Броят им е значително по-висок в сравнение с предишните няколко години, след като президента Владимир Путин разпореди по-строги мерки срещу предполагаеми заплахи.

През 2015 г. броят на политическите затворници е бил едва 45, сочат данните на гражданското сдружение „Мемориал“, което участва и в сегашното изследване, припомня „Канал 3“.

Докладът е изготвен от базираната във Вашингтон организация „Пърсиъс Стратеджис“ (Perseus Strategies) за защита на човешките права.

Тяхното проучване дало списък с 236-ма души, които са в руските затвори по политически причини, въпреки че от организацията казват, че вероятно броят им е "много по-голям".

Според изследването, Русия вкарва хора в затворите благодарение на "известни със своята неяснота" забрани срещу хулиганството и накърняване на религиозните свободи.

Бившият министър на правосъдието на Канада Ървин Котлър, който сега работи за група за защита на човешките права, участвала в изследването, казва, че в Русия често се наблюдава "криминализиране на ежедневието", както и насочване срещу политически и обществени лидери, чрез закони, подготвени, за да вкарат "нежелани организации" в черни списъци.

"Това, което се случва е, че всички тези, които са виждани като противници на режима, дори в най-общи рамки, се оказват ответници по изфабрикувани обвинения", казва Котлър,

Докладът смята, че най-дълго останалият в затвора политически затворник е Алексей Пичугин, бивш служител по сигурността на петролния гигант "Юкос". Той е бил арестуван през 2003 г.

Пичугин излежава доживотна присъда по редица обвинения, включително убийство. Близките му твърдят, че обвиненията са изфабрикувани и истинската им цел е собственикът на "Юкос" Михаил Ходорковски, който живее в чужбина и е един от най-яростните критици на Владимир Путин.

80-годишната майка на Пичугин твърди, че синът ѝ страда от редица заболявания, които е развил, "защото го държат в маломерна килия, в която от 16 години не е виждал слънцето".

"Държат го там, защото искат да даде фалшиви показания срещу Ходорковски. Алексей отказа и затова е в затвора", казва Ала Пичугина. Възрастната жена твърди, че ѝ позволяват да вижда сина си само два пъти годишно, през стъкло в затвора.

"Мисля, че само натиск от чужбина може да му помогне. Не виждам какво друго", казва майката на затворника.

Докладът заключава, че е необходимо разширение на закона "Магнитски", който беше приет в Съединените щати през 2012 г. Според доклада, силната и емоционална реакция на Владимир Путин срещу закона "Магнитски" показва, че мерки като тази въздействат на Кремъл.

Докладът призовава, също така, световните лидери да надигат глас по-често и да привличат вниманието на обществото към състоянието на човешките права в Русия.

Москва в миналото е защитавала състоянието на човешките права в страната с твърдението, че схващането за тях е различно в Русия и на Запад, като в същото време напада Съединените щати, че и те държат политически затворници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дамммм

    38 11 Отговор
    Даа..да...От 16 години не виждал сльнце---а ние ядем доматите с колците.

    Коментиран от #48

  • 2 Жоро

    39 14 Отговор
    Всички соросоиди в Беляне-браво на руснаците
  • 3 Бай Бай

    19 43 Отговор
    Режима на Путин е един тоталитарен, насилнически и антихуманен режим. Съпоставим с режима на Асад и Мадуро.

    Коментиран от #23

  • 4 Опа

    32 11 Отговор
    А у нас кога ще ги заключвваме соросоидите?
  • 5 флипп

    38 10 Отговор
    Русия е като лятно училище сравнена с неофашистите от ФАЩ
  • 6 Реално

    31 10 Отговор
    Враговете на Родината трябва да се унищожават.Много е лабав Путин,какьв затвор-разстрел трябва
  • 7 kjl

    38 6 Отговор
    Не обърнах внимание, това статия на Дойче Веле ли беше?? А колко души лежат в Гуантанамо, отвлечени от всички краища на света?? Чужди граждани! Без повдигнати обвинения, без съд, без присъда.

    Коментиран от #49

  • 8 Бай хой

    27 5 Отговор
    Дааа всички првстъпници в Русия се обявяват за политически дидиденти от запада. Поредната хибридна атака. Пример - ходорковски осъден за икономически престъпления и присвоявания също бе обявен за политически.
  • 9 Borislav Popov

    24 8 Отговор
    А само през Гуантанамо колко минаха ?? Ей много лоши тия руснаци бе !!
  • 10 Borislav Popov s fan

    6 13 Отговор
    Добре де колко са минали , посочи конкретна цифра . Нали все ги знаеш !?

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 а стига бе....

    21 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:................... Докладът е изготвен от базираната във Вашингтон организация „Пърсиъс Стратеджис“ (Perseus Strategies) за защита на човешките права..........има ли смисъл да се коментира соросоидната пропаганда??????

    Коментиран от #27

  • 13 Бай хой

    21 5 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov s fan":

    А егн и акт за раждане не искаш ли? Факт е че режима в сащ подържа концентрационни лагери по света.
  • 14 Borislav Popov s fan

    8 13 Отговор
    Има и друг факт. 20 милиона съвременни мъченици по времето на ссср.Физически ликвидирани православни свещеници и обикновенни миряни. Само защото са вярвали в Бога и са отричали кпсс.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай хой

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov s fan":

    Точна бройка? И как в България сега липсват свещеници в църквите а тогава е имало? А какви милиони пише в нпо лозунгите като тогава населението е нараствало? От къде е прираста? Да не би да са прииждали бежанци от сащ и западнала юропа? Кретенски нпо лозунги.
  • 17 Borislav Popov s fan

    5 5 Отговор
    Да , наши факти , но неудобни за вас . Бягаш от въпросът ми , а си винаги убедителен в отговорите си

    Коментиран от #19

  • 18 Путин

    2 2 Отговор
    Дано ги любят всеки ден
  • 19 Borislav Popov

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov s fan":

    Няма въпрос тук - болни фантазии на болни мозъци от нпо организациите !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Въпрос

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Леле":

    И като повърна задави ли се?
  • 22 факт

    2 1 Отговор
    а у нас кога!?
  • 23 факт

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Бай":

    като нашио
  • 24 Borislav Popov s fan

    2 4 Отговор
    Как да няма въпрос !? Нали те питам колко (в конкретни цифри) са минали през Гуантанамо като го споменаваш ?

    Коментиран от #28

  • 25 outlander

    3 6 Отговор
    Пичугин, Путин, Куроедов, Куропаткин... А бе, тия егати имената имат, честно - джендърска работа!

    Коментиран от #29

  • 26 Сесесере

    3 7 Отговор
    И тука пълно с лизачи на руски гъзове, аман от русофилски предатели!
  • 27 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "а стига бе....":

    На мен ми се струва че американците умишлено намалиха цифрите-според техните драсканици може би всеки затворник без значение защо е вътре трябва да е политически...на тия кравари дали им се връзва някой нормален човек...
  • 28 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov s fan":

    Питай в краварското посолство за подробна информация ?!!
  • 29 Borislav Popov

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "outlander":

    Що бе - българските да не са по хубави ? Колипатков ,Колимечков, Печикамъков,Вариклечков......!! Във всеки език и държава има такива !!
  • 30 Барчо

    6 4 Отговор
    Така наречените американци създадоха държавата си върху труповете на цял един народ. После благоденстваха върху гърба на африканците, които работеха за тях за един залък и правото да доживеят още един ден. Сега използват доларовия знак, за да изсмукват благата от останалия свят. Всичко това се постига със сила и наглост. Самите те нямат нищо общо с демокрацията и хуманността. Вчера ми попадна едно българско списание от април или май 1943 г. За съжаление липсваха първите страници и не мога да цитирам точно кое и точна дата, но там са снимани три дечица между 4 и 7 годинки. Двете с ампутирани части от ръцете и едното с разкъсан крак от чудесни красиви избухващи автоматични моливи след като се зачовъркат. Та те са хвърляни от американските летци при бомбандировките над Италия. Подобни постъпки показват отношението на цял един народ към останалия свят. Да посегнеш по такъв начин на деца!!!!!! Трябва да си абсолютен олигофрен и единственото, което заслужаваш е да бъдеш разчекнат!!!!
  • 31 Borislav Popov s fan

    0 1 Отговор
    Еми освен да считам , че ги пишеш ей така протоколно просто за “актив” друго не може. Камо ли да ми кажеш защо Путин отказа от Ким личен подарък - корейски меч !?

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    освен политически затворници в русия се извършват и много политически убииства и насилия над инакомислещи.нападат се журналисти,политици,интелектуалци които имат една единствена вина и тя е че не са фенове на путин.

    Коментиран от #39

  • 34 Borislav Popov s fan

    2 4 Отговор
    Тоя с доларовия знак и автоматичните моливи . Я си спомни какво станало на 16 април 1925 г. в църквата Света Неделя в София?Това също показва отношението на един “народ” към същия народ . Или деянието на тогавашната бкп “патентова “делото си , а ?

    Коментиран от #37, #41

  • 35 Batushka

    2 0 Отговор
    У затвора с трън да завъртиш виновен не може намерили!
  • 36 Borislav Popov

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Borislav Popov s fan":

    През гуантанамо за минали 3892 човека. ....Ким подари на Путин корейски меч !!! Путин поясни, че по руски обичай трябва да заплати за оръжието и даде на госта монета.

    Коментиран от #42

  • 37 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Borislav Popov s fan":

    А я ти обясни тия вътре в църквата Света Неделя колко народ избиха 1923 година ?!! И с каква кумова срама влизат после в домът господен ???
  • 38 Барчо

    4 0 Отговор
    Пол Маккартри беше осъден на 7 години, Джордж Майкъл пък си излежа присъдата за притежание на марихуана и употреба. Това значи ли, че американците преследват известните музиканти, щото не и харесва музиката???? Или пък са и изфабрикували тези грехове само и само да ги хакнат в пандиза??? Примери има достатъчно много, но давам само тези за краткост. Всеки престъпник трябва да си понесе наказанието за деянието, та ако ще и да е Майка Тереза. Закона за всички трябва да е еднакъв. В Русия няма политически затворници, защото няма криминален закон срещу политически опоненти.
  • 39 Borislav Popov

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    А в обора не само политически , ами всякакви ! Какво са виновни децата в кината , училищата , моловете,библиотеките и т.н ?!! Няма ден без гърмежи !

    Коментиран от #44

  • 40 Тръмп

    1 4 Отговор
    Болшевишкия терорист Путин и неизброимите му жертви!!!:):):)
  • 41 Барчо

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Borislav Popov s fan":

    Ти правиш ли изобщо разлика в тези двата случая???? Едните искат да взривят царя и виновниците за предшестващо клане в помещение в което може да има и деца и невинни, въпреки че там няма да канени опоненти, а във втория случай имаме насочени бомби, които осакатяват единствено деца, защото са били цветни моливи и шарени играчки. Все едно да ми приравняваш когато един взриви църква, а друг да взриви детска градина. Ти мозък имаш ли или си същия като тях. Естествено че не оправдавам случилото се в храма, както не одобрявам разстрела и на Вапцаров, Гео Милев, Смирненски и т.н. Който ми чете мненията ще знае, че винаги съм бил против тероризма, педофилията, некрофилията, педалите, олигофренията в човешки лик и всякакви престъпни, морални и т.н. отклонения от общоприетите норми. Поста ми имаше насоченост, че не може една държава, която се крепи на международния шантаж да дава мозъци за демокрация.
  • 42 Барчо

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Borislav Popov":

    Нож никога не се подарява, той се купува, та ако ще и да се даде една стотинка. Напълно си прав за това. Що се отнася до цифрата на хората минали през Гуантанамо, то тя със сигурност не отговаря на истината и е многократно занижена. А някой да е чул някой, който е бил в Гуантанамо да е бил освободен, поради това, че му е изтекла присъдата??? Ми няма да чуете естествено. Там няма съд и присъда и срокове. Излиза се само напред с краката след като се минат през всички кръгове на ада плюс бонус за който и дявола не се е сетил да измисли. Справка Уикиликс.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Borislav Popov":

    кво общо имат гърмежите с политическите затворници бе тавариш?а може и да провериш къде умират повече хора от гърмежи .дали в русия дали в сащ?

    Коментиран от #45

  • 45 Borislav Popov

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Ами дай статистика бе отворко ?

    Коментиран от #46, #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А майката на Александър

    2 2 Отговор
    Къде е била, когато Сашко за гранти от НПО е газел през Просото ?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ани

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "kjl":

    Доколкото си спомням имаше някакво распределение на затворници ( имаше и изпратени в България) и с тенденция Гуантанамо да престане да съществува.
    Е ,някой знае ли нещо за това? Съществува ли това "заведение" ?
    А и малка подробност. За Гуантамано се заговори, когато имаше разкрития за изтезанията, които извършвали срещу затворници по " демократичен начин". Видях някои кадри, УЖАСЯВАЩИ...
  • 50 sfdf

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Borislav Popov":

    за кое да ти дам статистика?за загиналите руснаци при нещастни случаи или за политическите убииства там и затворници?русия е африка ,но със сняг другарю.само кажи за кое искаш статистика!
  • 51 Хахах

    0 0 Отговор
    Само толкова??? Да по принцип истината излиза след диктатора... Така е в примитивните обшества на диктатура... Всичките магарий ще излезнат когато ще прегърнат следващия, и започнат да оплюват предишния. Вечният кръг на руснака. И след 100 години пак ще е същото. Не им се живее добре и това си е...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания