Last news in Fakti

14 Май, 2019 15:46 2 224 32

Всеки втори млад българин живее с родителите си

  • евростат-
  • родители-
  • българия-
  • младежи-
  • живеят-
  • българи-
  • ес

Най-рано се отделят от родителите си младежите от Швеция и Дания

Всеки втори млад българин живее с родителите си - 1
Снимка: Shutterstock

В Европейския съюз над една трета (35,3%) от мъжете на възраст 25 - 34 г. все още живеят с родителите си през 2017 г. в сравнение с едва 21,7% от дамите от същата възрастова група, сочи изследване на Евростат, предаде БНР.

Средно един от всеки четирима млади европейци живее в дома на семейството си. В страните-членки делът на младите хора между 25 и 34 г., които все още живеят в бащината си къща, варира от под 10 на сто в Дания (3,2%), Финландия (4,7%) и Швеция (6%), до над половината в Хърватия (59,7%), Словакия (57%) и Гърция (56,3%). В България този дял е 46,2%. За страната ни по този показател са дадени и данни за миналата година - 46,8% през 2018 г.

Средно младите европейци напускат семейния дом на 26-годишна възраст. През 2017 най-млади от родителите си се отделят младежите в три северни страни - Швеция (18,5 г.), Дания (21,1 г.) и Финландия (22 години).

Далеч по-късно тази стъпка предприемат в Хърватия (31,8 г.), Словакия (30,9 г.), Малта (30,7 г.), Италия (30,1 г.). В България пък младите хора напускат бащиния дом средно на около 29 години. Тенденцията показва, че в почти всички страни на Европейския съюз младите жени напускат дома си по-рано от мъжете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    17 1 Отговор
    Много му пречат на Сорос децата ни. Чудете се защо е имало Холокост....
  • 2 Анти милиционер

    22 4 Отговор
    И какво ни интересува как било в някакви пропаднали държави с друга култура? Какво трябва да станем друг етнос ли? Аз ако акам 7 пъти дневно, съобщавате ли и на датчаните, че и те трябва да се изхождат със същата честота? Тук не сме безмозъчни западняци - вземайте си пропагандата и да ви няма. Измет.
  • 3 Булгар

    22 6 Отговор
    То повечето семейства са така под чадъра на мама и тати свряни при родителите незнаят цената на тока водата хляба ама коли скъпи почивки и самочуствие без покритие)
  • 4 Питам

    13 7 Отговор
    Като няма казарма как един мъж да разбере,че освен да се.е може и други неща?
  • 5 Теодора

    11 1 Отговор
    Нека всеки сам решава - нали сега сме уж свободни. Или?
  • 6 ****

    12 4 Отговор
    Че какво му е лошото,тати носи,мама меси,да живей труда на мама и тати на гърба.
  • 7 Гост

    23 2 Отговор
    Има доста млади, които искат да се отделят, но нямат възможнот да придобият имот.
    Причината е ясна мисля.

    Коментиран от #13

  • 8 ПЕРО

    25 2 Отговор
    А къде да живее с заплата от 800 или 1000 ли ??? В София например наем на Гарона с парно и другите такси идва към 500 лв, пари за храна , карта транспорт и други необходими разходи...колко трябва да получава млад човек за да може да се издържа сам ???

    Коментиран от #24

  • 9 Булгар

    6 8 Отговор
    Вместо да си самостоятелен и семейството си да се чувствате приятно да усетиш истинския дом и семейство те се навряли при родителите и чак дават акъл кое как да се случи аме без те да участват ужаасссс
  • 10 ПЕРО

    8 0 Отговор
    Наем на гарсониера. ..извинявам се за грешката
  • 11 Тати носи,мама меси

    13 11 Отговор
    Българинът е единствения бозайник,отглеждащ децата си до 50 годишна възраст.Българинът става международен шофьор,за да осигори на детето си скъп автомобил и редовни посещения на барове,с хвърляне на салфетки от 15лв пакета.Българинът с 800лв заплата,тегли кредит за да купи на детето си телефон за 2000лв...И още хиляди примери...

    Коментиран от #17

  • 12 Булгар

    5 0 Отговор
    Дали и тези родители едно време са мислели като вас Надали
  • 13 гост

    23 8 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Не е нужно да купуваш имот, за да се отделиш. Самото отделяне е стъпка на осъзнаване и израстване. Аз излязох на 18г., а брат ми на 38г. На мен нито наем някой ми е плащал, живял съм в скапани дупки и сам всичко си постигам, докато брат ми винаги си е живял на широко и винаги е казвал, че няма пари да се изнесе. Инак винаги си е карал коли и мотори, бутикови дрешки, телефончета, кафенца, скъпи маратонки, на кифлата си каквото е поискала й го е купил. А моята жена се радва като се облече от втора употреба за 10лв, ама и тя като мен, сама се блъска, рано излязла. Укорителното е само и единственно отношението на родителите, защото те не искат нищо от търтеите и не искат те да напускат дома. Моите родители вдигаха скандал след скадал при всеки опит да повдигна темата защо не го подканят да си поеме пътя, те не искаха и стигнаха дотам да изгонят мен и да не ги посещавам повече. Сега са съвсем сами и не си виждат дори внуците. Толкова глупаво може да се държат едни родители когато бранят готованеца и не оценят усилията на самостоятелния.

    Коментиран от #28

  • 14 Булгар

    11 0 Отговор
    Изродена младеж с американски мечти и туземски живот
  • 15 Eleonora

    8 1 Отговор
    Въпрос на манталитет и нрави! До 30-32 год.в хотел "Мама" е типично за южняците....
  • 16 Булгар

    7 1 Отговор
    Ергените и момите по ги разбирам ама семейните ама хич не мога да ги разбера постоянно някой да ти казва туй що така онуй ужас
  • 17 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Тати носи,мама меси":

    Това е народната мисъл, за голямо съжаление. Българските родители не смятат за редно да изсикат нещо от детето си докато живее в детската си стая. И аз съм живял с родители, но съм държал да си делим поне сметките, плащал съм разходи и съм инвестирал в жилището за подобрения. В същото време има такива, които казват, че детето плащало сметки: платило си телефона и купило маслини и шпек веднъж, това е достатъчно. А това, че цялата заплата на г-н готованко отива за кафета, коли и гориво на кой му пука. За това действително родителите са виновни. Мой роднина на 35г. отиде на интервю за работа заедно с баща си, а сестра му, на 42г. като свърши работа се прибира и си ляга, докато майката след работа пазарува, готви, чисти, пере и гледа внуците. Ама на това отношение родителите са ги научили, на тях им е позволено да се държат така от деца, не се изисква от тях, не са научени колко струва труда. Американците учат децата си от ранна възраст да работят, я шума ще събират, я благотворителни акции ще правят, но да им стане ясно кое колко труд коства, така се придобива грамотност и самостоятелност.

    Коментиран от #20

  • 18 Ивайло

    10 2 Отговор
    И какво лошо има в това? Когато работиш в друг град - да, трябва ти жилище (квартира) и не живееш с вашите! Но, примерно, имаш си работа в родния град и документ за собственост (нотариален акт) за самостоятелен обект (етаж от къщата) на родителите си. При това положение какво - да отидеш на квартира ли??? Трябва да си луд!!! Особено със смешните заплати по 700 до 1000 лв. макс.
  • 19 Булгар

    6 4 Отговор
    Незнам каква е тази мания днешната младеж
    ако имаш пет лева да ги дадеш за кола и да нямаш за бензин но да се правиш на важен пък тока да не знаеш не колко струва а къде се плаща
  • 20 Стига сме гледали навън

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Това че някъде нещо е различно, не означава, че и тук би трябвало да е така, или пък че е по-хубаво. Това си е проблем на засегнатите страни. Точка.
  • 21 Булгар

    3 2 Отговор
    Имам комшийка на около 25 години сама живее на родителите си апартамента нито си мете нито да почисти стълбище лампата пред врататаи полвин година не светеше че аз я смених и и казвам че има общ ток не че е много но.що пък само ние да го плащаме тя ме гледа умно все едно и казах че има да плаща ипотека за два лева месечно)))

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Булгар":

    Точно това е продукт на липсващите изисквания от страна на родителите. Аз моето дете си го уча отсега да си плаща за нещата, които иска и да знае, че като иска да си позволи нещо, то паричките му ще свършат и ще трябва да се лиши от друго. Примерът е много, ама много важен. Когато детето не е научено на минимална финансова грамотност, то какво се очаква като порастне голямо? Гледа тъпо, нищо не знае и съответно остава без пари и го закъсва, защото то не знае думата отговорност, не знае думата достъпност, не знае думата възможности.
  • 23 Булгар

    3 0 Отговор
    Колегата по напред добре поса с 800 лв заплата харчалък 2000 )))
  • 24 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕРО":

    2000 Нето.
  • 25 симпатягата

    6 0 Отговор
    Да не забравяме ,че до неотдавна цели родове са живеели в чифлици и не е имало проблем с това.

    Коментиран от #26

  • 26 НАТО ВЕЦ

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "симпатягата":

    Животът в "чифлик" или в къща със собствен двор, както и притежанието на земя те прави свободен човек. Основна цел на така нареченият "преход" е точно отнемането на този ресурс от населението и гетовизацията в т.наречените "градове". Това е процес на пролетаризация, но за целта е необходимо наличието на производствени мощтости. Тъй като такива няма, получаваме гето.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Прав си за осъзнавато, много прав.
  • 29 СССРБарета

    3 2 Отговор
    Аз съм на 40 г., работя като заварчик и също живея при мама. Не виждам в това нищо лошо, живота е пред мен все пак.
  • 30 Госта

    3 4 Отговор
    Да ходят на Терминал 2,да се майат от Бълхария,това е вариант,ама не всеки има топки
  • 31 Дориан

    5 1 Отговор
    Студентите, които учат в друг град, се водят по документи при родителите си в родните градове. Как искате да са различни цифрите? Кой студент може да си позволи да плаща ипотека и да си купи собствено жилище за 6 цифрена сума?
  • 32 4 години навьн!

    0 1 Отговор
    Ех,хора.... Сега сьм на 30 ,бях на 26 като казах: Стига и на родители и на дьржава! Бус и без език в чужбина,после малко бачкане за бьлгари(чисти), естествено измамници,по- кьсно дори осьдени тук(в чужбина), език лека- полека,сьбото- неделни честни курсове, друга работа квартира самостоятеллна( бях в Мотел 6 месеца при Югославски сьдьржатели) сега имам и чисто ново обзавеждане, колата е от втора рька на 7 години,само да намеря момичето на живота ми. Рецептата е: Трябва да имаш смелост, да си перде,малко луд и най- важното да имаш цел и амбиция.