Last news in Fakti

30 Май, 2019 13:45 6 729 5

Ето защо се е стигнало до трагедията в Будапеща

  • будапеща-
  • кораб-
  • южна корея-
  • загинали-
  • трагедия-
  • река-
  • унгария-
  • жилетки

Седем южнокорейски туристи загинаха

Ето защо се е стигнало до трагедията в Будапеща - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Южнокорейските туристи, чието корабче се преобърна и потъна в река Дунав в Будапеща, не са носели спасителни жилетки, съобщи южнокорейското външно министерство. То научило това от свои служители в Будапеща.

Според южнокорейските дипломати в унгарската столица било нещо обичайно туристите на корабчетата за разходки по Дунава да не носят спасителни жилетки. Седем южнокорейски туристи са загинали, седем са спасени, а 19 се водят за изчезнали. Не е ясна съдбата и на двама унгарци, членове на екипажа.

Издирването на оцелели продължава в придошлите води на Дунав, макар че шансовете са минимални, каза говорител на унгарската Бърза помощ. Унгарската полиция започна криминално разследване на потъването на корабчето. Още не са ясни обстоятелствата около трагедията, разиграла се снощи към 21:15 часа местно време.

Унгарските власти съобщиха, че туристическото корабче с 33 южнокорейци се е преобърнало и потънало, след като било ударено от по-голям плавателен съд. Служител на южнокорейската туристическа агенция, организирала пътуването, каза обаче, че корабът е бил пуснал котва, когато е бил ударен. Реката е била придошла след проливни дъждове и течението е било много силно. Температурата на водата е между 10 и 12 градуса. Един от спасените е бил намерен на 3 километра от мястото на корабокрушението, станало между Верижния мост (моста Сечени) и моста Маргит. Будапеща е популярна туристическа дестинация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 17 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Будапеща е популярна туристическа дестинация."
    Кажи честно!!! :)))
    По темата: Така е, масово не се слагат жилетки, защото Унгария не е Германия, където има правила!

    Коментиран от #2

  • 2 куку руку ку

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    В Германия съм се возил на корабче по р. Рейн в Дюселдорф. Вервай бях без жилетка, както и всички останали пътници
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз като

    1 1 Отговор
    Бях за риба едни жълтъци се носеха по течението
  • 5 Гроб

    0 1 Отговор
    Смешници, ако това беше в България досега не само, че корабчето щеше да бъде извадено, но и капитана щеше вече да е с влязла ефективна присъда макар и редуцирана с 1/3. А да не говорим, че до тази трагедия изобщо нямаше да се стигне, защото още преди това Костов, Коалиция и Гроб обезопасиха трафика по Дунав като фалираха Бъргарско Речно Плаване. Изобщо при нас всичко се прави в името на спокойното и безопасно корабоводене. Бравооо!
Новини по държави: