Last news in Fakti

21 Юни, 2019 06:15 7 570 37

Роби берат домати в Италия

  • италия-
  • домати-
  • роби-
  • мигранти-
  • африканци-
  • труд

Отчаяни за работа, тези хора са готови да приемат всичко

Роби берат домати в Италия - 1
Снимка: Shutterstock

На 6 август миналата година 14 мигранти – земеделски работници във Фоджа, Южна Италия, се прибирали от 12-часова смяна за бране на домати в 40-градусова жега. Микробусът, който ги вози, бил регистриран в България, а шофьорът му няма нито книжка, нито застраховка, пише в обширен материал в. „Гардиън“.

Седалките вътре са дървени, а превозното средство е толкова претъпкано, че пасажерите дори не могат да гледат навън. Микробусът шофирал бързо, когато се блъснал челно в камион, натоварен с домати. След катастрофата една трета от микробуса била смачкана – загиват 12 от 14-те работници. Само два дни по-рано, също във Фоджа, четирима работници загиват в сходен инцидент – 16 мъртви за 48 часа.

В италианския Юг, животът на чуждестранните земеделски работници е толкова евтин, че много неправителствени организации описват техните условия като модерна форма на робство. Те живеят в изолирани провинциални съборетини, а много от тях нямат дори регистрация в Италия. Отчаяни за работа, тези хора са готови да приемат всичко. Дори надниците да са далеч по-ниски, а часовата ставка да е по-висока от обичайното, съобщи БНР.

Въпреки че много от тези работници са източноевропейци, мнозинството по италианските полета е от Африка – Гамбия, Гана, Нигерия, Судан, Сомалия. Най-големите центрове за прием на мигранти са предимно на юг – в Сицилия и Калабрия, където мафията упражнява най-голям контрол и където земеделието се нуждае от непрестанна доставка на работна ръка. Тази доставка се организира от престъпни банди: агенти, които наемат сезонни работници и които са натоварени да ги товарят максимално с работа на най-ниска заплата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фашизма победи

    43 28 Отговор
    Сталин просто трябваше да изтрепе сите народи до атлантическия океан като настъпваше към барлин и сега там да е руска територия населена от руси

    Коментиран от #4, #23, #26, #31

  • 2 Кога имаше Комунизъм

    69 23 Отговор
    Нямаше такива работи! На ви демокрация, на ви мечтания живот!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Муя

    22 52 Отговор

    До коментар #1 от "Фашизма победи":

    Сталин трябваше избирателно да затрие първо всичките ти роднини, после теб и неродените ти деца.... Кремълски не легиран чугун....

    Коментиран от #6

  • 5 Големия хур

    37 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Ми седи си в България, работа колкото искаш за тея пари

    Коментиран от #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бачкай робе

    47 8 Отговор
    Нали искат в Европа ? Има села в България които са в същото състояние. Пътищата са изровени , няма вода, работи се на полето при същите условия и кмета ти спира тока ако не гласуваш за ГЕРБ ! Пълна мизерия в 21 век. Но Бойко Кралевити че взема държавни заеми да купува американски гълъби на мира за да пази патките на съседите. Бачкай робе !
  • 8 Така ще е за в бьдеще

    41 10 Отговор
    Новото робство -този пьт на капиталистите...И какво като в днешно време можеш да напсуваш властта открито-все едно ще си гладен..При комунистите неможеше да ги псуваш-ама не си гладен-факт!!! И кое е по-лошото---да си гладен и да псуваш--или да си сит но да не псуваш-___всеки да си избере сам отговорьт...
  • 9 Даммммм

    39 2 Отговор
    То да е само в Италия.Ами Испания,Холандия,Великобритания,Франция..и т.н. Единствено само в Германия е що-годе,щото ги е страх немците от законите там.
  • 10 Работодател

    17 22 Отговор
    Аз успявам да си набавям евтини бачкатори като ги лъжа,че ще им удвоя заплатата ако постигнат по високи резултати и те сами си дават зор а аз им подхвърлям стотинки. В България има страхотни условия за бизнес защото на пазара на труда преобладават ниско интелигентни хора лесни и удобни за манипулиране.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гарантирано от ГЕРБ

    24 3 Отговор
    Създаваме роби всякакви, за вътрешна употреба и за износ ! Гарантиран матрЯл !
  • 14 Миризлив пор

    25 5 Отговор
    Тук да не е по-различно, само къде лъжат хората за 400-500 лева и пак без осигуровки. Тамошните условия са много примамливи на фона на нашата действителност

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дрон.

    31 2 Отговор
    По принцип на черните работници негри, цигани и други такива паразитни нации заплащането трябва да бъде минимално защото тяхното съществуване е както при животните когато има повече храна и добри условия за живот се размножават повече и стават много броя им след това неможе да се намали и след това става много тежко за белите хора тоест за нас паразитите мислят само за размножаване и храна погледнете нашите цигани в България.

    Коментиран от #17

  • 17 Ловеца на боклуци.

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Дрон.":

    Така е Дронче и при язовците когато годината е плодовита женските раждат повече, но аз намалявам броя им като ги отстрелвам и сега търся един много упорит и миризлив язовец но рано или късно ще закача главата му при другите трофеи.😂😃😃😃

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Преброяване на бесните язовци

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "Ловеца на боклуци.":

    Потърси го на Посрано 20 или в рушкото посолство. Обикновено там се крие тоя смръдливец.
  • 20 Джентълменът русофил(Антифашист)

    18 4 Отговор
    И кой е отговорен за всичко това, питам аз? Нашите управници са виновни. Аз веднъж не чух някой от тях да възруптае срещу английският или италианският премиер против расизма, който се упражнява върху българските емигранти. Да не мислите, че по фермите из Великобритания картинката е много по-различна от тази в Италия. За 50-на паунда да те опънат да работиш цял ден в полето в кал и порой, това е същинско робство. Попитайте "Конкордия", организираща студенските бригади, колко оплаквания има подадени от българи срещу условита на живот и труд в британските ферми. Не хиляди, а вероятно стотици хиляди. Но всичко си остава под масата и никой няма сметка да се шуми по въпроса. Ако бях един президент или премиер първото, което бих направил е да защитя тези хора от западно европейският расизъм и национализъм. Срамота, срамота за българските управници!
  • 21 Гост

    9 3 Отговор
    То и тука сме роби скоро и нас така ще ни возят микробусите на Бойко.
  • 22 ДЕМОНкрация

    14 2 Отговор
    Това е Демокрацията! Демокрацията дава право на всеки бандит да си прави каквото иска с обикновенните граждани!
  • 23 Напротив

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фашизма победи":

    Фашистите в Италия са единствените, които по онова време почти са ликвидирали мафията
  • 24 зрител

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Големия хур":

    А някои работим в България при далеч по-добри условия и за по-добри пари. Нека тази статия послужи за урок на младите да залягат повече над ученето, че след време има полза да си учил.

    Коментиран от #27

  • 25 стоян георгиев

    6 5 Отговор
    брането на домати е добре платено,както и другите бранета ,но е мъчително.в българия се върши същото за много по-малко пари.основните берачи са цигани ,които при възможност ходят да го вършат и в италия,но както писах за доста повече пари,същите берат и в гърция при подобни условия.няма никви драми с мафия и т.н. щуротии.плаща се добре и всичко що е неквалифицирано и работливо го прави.
  • 26 НЕО

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Фашизма победи":

    Ще смачкаме Русия като лай.о под немски танк. Но преди това ще смачкаме твоята Турция като руско лай.о под немски танк, защото си нямате ракети С400 НО СИ ГИ ПЛАТИХТЕ ДЕ:):)
  • 27 Реалист

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "зрител":

    Безкрайно вярна констатация - ученето е вероятен бъдещ просперитет. Ела го обясни обаче на поколение израстнало с фолка на слави и фолкаджийките, с мутрите с татуси, с мутресите и фолкпевачките "правещи пачки" без усилия... Дълга борба ще е ...
  • 28 ким

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    В кой точно район на Холандия става 40 градуса? Само луди пишат тука.
  • 29 ТОЧКАТА

    6 1 Отговор
    Всичко съвпада---демокрацията е родена във робвладелско общество...И НЕ се отнася за робите....А за СВОБОДНИТЕ ГРАЖДАНИ......сиреч--богатите на власт...Ние сме чудесен пример...
  • 30 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    ааааа,това дали ще влезе в УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ????Нъл тъй де...ДС било ,,страшилището,,, на епохата...РОБСТВОТО Е
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    До 14 ком Какво работиш за 400 -500 лв =сигурно шофйор или чистач в община

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Джентълменът русофил

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "стоян":

    Защо, да не би да е срамно да си шофьор или чистач? Аз съм сигурен, че ако вожда на ГЕРБ дойде в UK никой няма да му предложи работа по различна от мияч на автомивка. Виждаал съм хора да си показват адеокатски дипломи в агенции за набиранр на персонал и им казват пресмехулно, че този документ не им върши работа и че могат да им предложат работа само в почистването. В същото време на сайта си имат много обяви за административна работа. В България все говорите, как еди кой си отишъл в САЩ в UK и почнал работа като IT специалист за десетки хиляди на месец. Мили хора, аз съм в Англия от 2012, познавам стотици българи и никой от тях не работи на наистина престижна позиция. Никой англичанин не би назначил българин на ръководна длъжност. Може би джи пи или служител в банка, брокер в агенция за имоти, но това е максимума и наистина се среща супер рядко при един на хиляда българи.
  • 34 Джентълменът русофил

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "стоян":

    Защо, да не би да е срамно да си шофьор или чистач? Аз съм сигурен, че ако вожда на ГЕРБ дойде в UK никой няма да му предложи работа по различна от мияч на автомивка. Виждаал съм хора да си показват адеокатски дипломи в агенции за набиранр на персонал и им казват пресмехулно, че този документ не им върши работа и че могат да им предложат работа само в почистването. В същото време на сайта си имат много обяви за административна работа. В България все говорите, как еди кой си отишъл в САЩ в UK и почнал работа като IT специалист за десетки хиляди на месец. Мили хора, аз съм в Англия от 2012, познавам стотици българи и никой от тях не работи на наистина престижна позиция. Никой англичанин не би назначил българин на ръководна длъжност. Може би джи пи или служител в банка, брокер в агенция за имоти, но това е максимума и наистина се среща супер рядко при един на хиляда българи.
  • 35 Кико

    2 4 Отговор
    Влак за Москва, там търсят умни! Работливи! Ученолюбиво! - комунисти да "леж па яж"!
  • 36 Матей

    3 0 Отговор
    Историята прави своя заход и се връща в изходно положение,от социализъм назад към робовладелчеството.В 21 век вторичното подивяване и оварваряване върви с пълна сила.Гарантирано от неолибералите и евроатлантиците.Приказките за демокрация са камуфлаж,зад който се крият най-пъклени намерения.
  • 37 Майна

    0 0 Отговор
    Като искат в Европа да се трудят. И в БГ има нужда от такива ама нещат искат дебели помощи.
Новини по държави: