Last news in Fakti

19 Май, 2012 11:24 6 009 1

Една жертва и осем ранени в Бриндизи (обновена)

  • взрив-
  • уби-
  • дете-
  • бриндизи
Една жертва и осем ранени в Бриндизи  (обновена) - 1
Снимка EPA, БГНЕС

Взрив избухна тази сутрин пред училище в град Бриндизи, който се намира в южната част на Италия. Бомбата гръмнала, докато ученищите пристигали в школото. Въпреки че до момента не е ясно кой и защо е организирал атентата, кметът на града обвини мафията. Първоначалната информация бе за една загинала ученичка и ранени шест други деца, съобщи Би Би Си. По-късно се появи информация, че е починало и второ дете, очакват се още жертви, тъй като екплозията била доста силна. След това обаче, според РИА Новости" лекарите са опровергали информацията за две жертви, те потвърдиха за загинало 16-годишно момиче и още осем ранени, като едно от тях остава в много тежко състояние.


Взривът е бил поставен в две кофи за боклук близо до билборд до входа на училището по туризъм. Оказа се по-късно, че училището е за мода и шев. Взривът е избухнал около 8,00 часа местно време, в момента, когато децата отивали на училище.

Според различни източници е имало два последователни взрива, след което в училището е настъпило паника. Представител на службата на гражданска защита обаче заяви пред агенция Ройтерс , че все още не може да се твърди, че взривовете са били два. Той обаче е отбелязъл, че взрива е бил с голяма мощност.
Очаква се по-късно в Бриндизи да пристигнат служители от отдела за борба с мафията.

Училището носи името на съпругата на съдията антимафия Джовани Фалконе, убит в колата си при нападение на магистралата за Палермо преди 20 години, на 23 май 1992 година. Заедно с него загинаха съпругата му и трима охранители.

В Италия бе отменена Нощта на музеите. Очаква се италианското правителство да обяви траур.

Президентът на Италия Джордижо Наполитано обяви, че следи с безпокойство развитието на ситуацията. Взривното устройство е било с две газови бутилки.
Следователите разглеждат "многобройни" възможни мотиви за атентата, обясни министърът на вътрешните работи Анна Мария Канчелиери.

Според кмета на Бриндизи първото впечатление е, че става въпрос за тежък атентат, организиран от мафията.
Италианското правителство е решено да се бори с престъпността и да предотврати връщането на страната към "разрушителни тенденции". Това обяви в писмено изявление премиерът Марио Монти след атентата.
Министър-председателят, който в момента е в Съединените щати за срещата на групата на осемте най-развити държави в света, пише, че правителството ще се бори с "всички видове престъпност". То ще спре страната да се върне към "разрушителното" минало, изпълнено с насилие и белязано от мафиотски взривове на автомобили и политически мотивирани убийства.

Монти изразява и съболезнования за "ужасния акт на убийство" към семейството на починалото момиче и всички ранени при нападението.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло Спасов

    0 0 Отговор
    `Оказа се по-късно, че училището е за мода и шеф`...Душа,а ти май си завършила готварското...