Last news in Fakti

25 Май, 2012 20:26 1 001 0

МКС прие гости

  • мкс-
  • дракон

Капсулата "Дракон" на американската компания SpaceX успя да се скачи с Международната космическа станция (МКС), потвърди НАСА. Така тя стана първият частен космически кораб, който акостира на станцията.
Роботизираната ръка на МКС, управлявана от двама от шестимата астронавти на борда, уловила "Дракон" в 13,56 ч по Гринуич, два часа по-късно от предвиденото. Същинското скачване ще се осъществи няколко часа по-късно.
Забавянето беше наложено заради аномалия на основната навигационна система на "Дракон", уточни НАСА. Шесттонната капсула във формата на камбана и снабдена с две слънчеви антени, се приближила до МКС без особени проблеми, малко след като отговорниците на мисията дадоха зелена светлина в 6,30 ч по Гринуич.
Отварянето на шлюзовете между Станцията и "Дракон" е програмирано за 10 ч по Гринуич в събота, припомня БГНЕС. След това астронавтите на МКС ще започнат да пренасят хранителните провизии и лабораторни материали от 521 кг, които се намират на борда на капсулата и ще натоварят на нея 660 кг научни материали от проведените на Станцията изследвания.
"Дракон" трябва да се разкачи с МКС на 31 май и да се върне на Земята същия ден, като се очаква да падне в Тихия океан, край бреговете на Калифорния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА